NOTES#18: Napravit reputaci

Závěr každé čtvrtiny je pro hokejisty Lasselsbergeru obzvláště obtížný. Sérii zápasů odstartovali Plzeňáci těsnou prohrou na ledě Zlína apřed svými fanoušky budou chtít proti Slavii napravit drobné zaváhání. Poslední vzájemný duel muselo rozhodnout až prodloužení. Bude se tentokrát radovat jeden z týmů již po šedesáti minutách nebo se diváci opět dočkají přídavku?


HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC Slavia Praha

37. kolo – pátek 4. ledna v plzeňské ČEZ Areně

Plzeňští se po delší přestávce způsobené dvouzápasovou šňůrou na ledě soupeřů a také předehrávkou s Pardubicemi představí na vlastním ledě. V posledním utkání v ČEZ Aréně si ale nevedli tak, jak jsme zvyklý. Po nepříliš podařeném výkonu jasně podlehli čerstvě oholeným litvínovským bojovníkům 3:6, a přišli tak o domácí neporanitelnost v normální hrací době. V tomto kole tak před nimi stojí jasný úkol – konečně se zvednout hlavu a rozpomenout se výborné výkony, které tým zdobily. Budou mít ale těžkého soupeře - lídra celé extraligové tabulky – Slavii Praha. Růžičkův výběr podlehl na vlastním kluzišti Liberci a jistě se bude o body prát s nadšením sobě vlastním, proto nás jistě čeká velmi zajímavé střetnutí. Budou na jeho konci spokojenější modrobílí?


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK

výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

Jako první uspěl Litvínov

16.2 až 26.12. Tak dlouho trvalo kouzlo plzeňské ČEZ Arény. Domácí se i za nepříznivého stavu mohli spolehnout, že zápas dovedou alespoň do prodloužení. Za celý rok 2007 padl západočeský stánek jen pětkrát, v novém ročníku O2 extraligy vůbec poprvé. Mezi vyvolené celky patří Kladno, Sparta, Karlovy Vary a právě Litvínov, který dokázal Lasselsberger porazit na jeho ledě jako první a dnes i jako poslední tým.

Dochází Plzni síly?

Teprve podruhé v sezóně se stalo, že by Plzeň dvakrát v řadě nebodovala. Oba případy s odehrály v prosinci a to na jeho začátku a konci. Skóre bylo vždy až děsivé. Z prvního dvojzápasu 2:12 a 5:11 ze druhého. Stále tak platí, že keramici mají hned po Slavii nejlepší útok v lize, ale po Ústí i nejhorší obranu.

Oba letošní duely rozhodlo až prodloužení

Dva nádherné zápasy sehrály týmy Plzně a Slavii v letošním ročníku O2 extraligy. V 11. kole se na ledě modrobílých téměř sedm tisíc diváků kochalo nádherných hokejem, trnulo u zajímavé dějové zápletky a nakonec společně s hokejisty mohli domácí fans oslavit i zisk dvou bodů. Lasselsberger se dostal brzy do vedení, ale Pražané ve druhé části zápas třemi brankami otočili a Keramici měli plné ruce práce, aby zápas dovedli alespoň do prodloužení, které pak rozhodl Důras. V odvetě se opět radovali domácí v nastaveném čase, když Plzeň dvakrát dotáhla náskok soupeře. V prodloužení nejprve neproměnil nařízený nájezd Vlasák a vzápětí rozhodl Tomica.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Sestava HC LASSELSBERGER PLZEŇ z posledního zápasu:

Málek - Cartelli, Čakajík, Benák, Dressler, Jasečko, Derner, Dobrovolný, Martinec - Fabuš, DIvišek, Ludvík - Důras, Vampola, Matějovský - Vlasák, Šindel, Adamský - Dvořák, Kubalík, Sýkora.


HC Litvínov

situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

Slavia triumfovala v derby

Tolik důležité utkání pro pražské fanoušky v základní části byste jen těžko hledali jinde. Mistr ze Sparty proti současnému lídrovi ze Sazka Arény, tak to bylo chuťovka pro všechny hokejové labužníky. Hrálo se v T – Mobile aréně, takže výběr z Vršovic přijel se statutem „host“. Do tohoto zápasu se letos v každém pražském derby radoval vždy ten domácí celek, ale sešívaní tomu udělali ráznou přítrž. Po celé utkání byli jasně lepší a svého soka nakonec skolili jasně 6:3. A triumfovali i ve vedlejší hokejové disciplíně – v divácky oblíbených bitkách. Sparťanský bek Jan Hanzlík čelil slávistovi Klepišovi. Růžičkův svěřenec se se soupeřem dlouho nepáral a několika přesně mířenými ranami ho skolil k ledu. Potupený Hanzlík si svůj vztek vybil alespoň na vlastní hokejce, kterou definitivně rozmlátil.

Slávista Hruška okupuje první místo produktivity

Útočník srdcem i tělem David Hruška už dlouho svými výkony patří do top společnosti v bodování hráčů O2 extraligy. V posledních kolech se vyhoupl na samý vrchol za devětadvacet bodů, které sesbíral díky devatenácti gólům a deseti přesným brankovým nahrávkám. Ale to je ze strany nejlepšího útoku tak trochu vše. Až za plzeňským Divíškem najdeme na čtrnácté pozici dalšího slávistu Červenku, který má na svém kontě 24 bodů. Hruška je také na průběžné zlaté pozici v tabulce střelců, kde se devatenácti brankami mačká s pardubickým rychlíkem Petrem Sýkorou. A bodování +/-? To celé patří sešívaným. První čtveřici totiž tvoří Tomáš Žižka (+27), Michal Vondrka (+20), Martin Hlavačka (+19) a Roman Červenka (+17).

Konec starého a začátek nového roku jako na houpačce

Slavia Praha je již dlouhý čas na špici celé tabulky, ale dlouho jí k tomu nevypomáhaly vlastní výsledky, ale také nezdary jejích pronásledovatelů. Dlouhá tři kola čekala na vítězství a až na sklonku roku se dočkala. Dokázala porazit na Moravě RI Okna Zlín 2:0 a odcházejícímu kouči Ernestu Bokrošovi tak řádně zhořkla derniéra na žlutomodré střídačce. A hned po Novém roce v „Bitvě šelem“ ale podlehli na vlastním ledě třetímu Libereci. Růžičkův tým si ale stále okupuje první místo, jelikož České Budějovice nestačily na Znojmo.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Sestava HC Slavia Praha z posledního zápasu:

J. Hübl ml. - Šlégr, Poživil, Hranáč, Punčochář, Vobořil, Skuhrovec - Lukeš, Reichel, Jánský - Kubinčák, Branda, Jenáček - Tomas, Benda, Trávníček - Černý, Sklenička, Machulda. Trenéři: J. Hübl st. a Rosol.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

HISTORICKÁ BILANCE

Obě utkání současného ročníku se prodlužovala. V tom dosud posledním hraném v Praze hosté dvakrát vyrovnali a nemohli reagovat až na Tomicovu trefu z 63. minuty.

Celkově se bilance vzájemných soubojů Plzně a Slavie začala psát v sezóně 1994/95, ve které pražský klub vstoupil do nejvyšší soutěže. V posledních sezónách si Slavia vzájemnou bilanci naklonila ve svůj prospěch, má také aktivnější skóre.


Celková bilance Plzeň vs. Slavia
5521925141:167

Jak to bylo v domácích utkáních Plzně se Slavií Praha?

Z celkových šestadvaceti duelů vyhrál každý tým desetkrát šestkrát remizovat a desetkrát prohráli, skóre mají Západočeši o lepší o jedinou branku. Jejím autorem je Michal Důras, který v prodloužení prvního vzájemného duelu rozhodl o výhře 4:3.

Domácí zápasy Plzeň vs. Slavia
261061064:63

Nejtěžší porážku uštědřili slávisté Plzni na jejím ledě 20. října 1995, kdy vyhráli 9:4. Rozdílem pěti branek zvítězili naopak Plzeňané již o rok dříve, v sezóně 1994/95 (7:2), a také v 45. kole sezóny 2003-04, kdy pozdějšího finalistu smetli poměrem 5:0.

Jedinečnou kuriozitou jsou ovšem zápasy sezóny 1999/00. Diváci v Plzni se tehdy v obou domácích utkáních proti Slavii nedočkali ani od jednoho týmu gólu! Ani duely na Slavii tehdy nepřinesly žádnou hokejovou přestřelku. Celkem padly mezi těmito soupeři ve zmíněném ročníku ve čtyřech střetnutích pouze čtyři branky.