Plzeň jede na Spartu a musí zabrat

Devětatřicáté kolo proti sobě svede dva nesmiřitelné soupeře - tým HC Sparta Praha hostí HC Lasselsberger Plzeň. Domácí teď jakoby chytili druhý den a jistě sbírají bodík za bodíkem. To se o modrobílých rozhodně tvrdit nedá, za posledních pět kol si připsali pouhopouhé dva body za skalp Slavie v prodloužení. Čekání na výhru v základní hrací době, tak by se s trochou nadsázky dalo popsat současné období Lasselsbergeru, vždyť se za tři body radovali naposledy v západočeském derby. To se ale hrálo třiatřicáté kolo. V Praze nemůže tým počítat s Lašem a Cartellim. Přeruší svěřenci dua Kučera, Černý pád extraligovou tabulkou nebo zabřednou do rozjíždějící se krize?

Altrichter odešel ze Sparty na západ Čech

Pro plzeňské publikum starý známý "Alťák" rozjížděl sezónu v dresu Pražanů, ale v hlavním městě nevydržel ani do konce základní části. Zamířil totiž do celku Lasselsbergeru, aby nahradil dvojku Kamila Jarinu. Krýt Málkovi záda a hostovat v prvoligovém Berouně, to byly vyhlídky zkušeného brankáře. Vše se ale zvrtlo nečekaný směrem. Altrichter střídal na konci první třetiny v utkání se Slavií a od té doby Málka do branky nepustil. První zápas se mu povedl na výbornou, s týmem vyválčil proti tehdejšímu lídrovi tabulky dva body. Sám gólman měl na obratu utkání lví podíl, když kolikrát sešívaní jen provinile klopili oči poté, co neproměnili nějakou tutovku. Na pozápasové děkovačce se předvedl ve velkém stylu, nejprve ve výstroji zvládl stojku a pak políbil plzeňský led, čím si domácí příznivce definitivně získal. V dalším kole nastoupil hned od začátku a také podal kvalitní výkon, tentokrát se ale z výhry neradoval. S týmem je dohodnutý na spolupráci do konce této sezóny.

Sparťanská krize zdá se zažehnána

S mistrem to na přelomu roku vypadalo všelijak, pět zápasů nedokázal bodovat naplno. Po prohře v Kladně se hráči i s trenéry zavřeli v kabině a dlouho si vysvětlovali. Jistě bylo co. Po Novém roce však přišlo obrození sparťanských hráčů, kteří jakoby chytili druhý dech. Vše nastartovala upracovaná výhra v T-Mobile aréně nad nováčkem z Ústí nad Labem dva jedna. Pražanům se pak vedlo i proti českobudějovickému Mountfieldu, který sestřelili tři nula. Pak sice přišla prohra v Karlových Varech na nájezdy, ale poslední dvě kola jsou již svěřenci Výborného neomylní. Jejich jízdu odnesly celky Třince a Znojma. Ve třetím utkání na vlastním ledě nyní přivítají Lasselsberger Plzeň, proti němuž se jim letos nedaří. V prvním vzájemném střetnutí v hlavním městě si modrobílí připsali výhru v základní hrací době, když se trefili za hosty Ludvík, Důras a Dvořák. Pak ale pražské S dokázalo ze západu Čech přivézt alespoň bodík za prohru na samostatné nájezdy. „Sparta se zrovna teď chytla, ale my tam umíme zahrát. Buď tam vyhrajeme nebo dostaneme kotel, tak si vyberte,“ pronesl s úsměvem bývalý sparťan Jakub Šindel.

Plzeň se trápí a trápí, sráží ji vlastní chyby

Výborný útok a obětavá hra celého mužstva, tyto přednosti musel brát v potaz každý celek, kterému se v extraligovém kolotoči postavil HC Lasselsberger Plzeň. Kolektivní výkon a vybojovaná utkání vynesly modrobílé dokonce na bramborovou pozici, která jim s rezervou zaručovala přímý postup do čtvrtfinále play-off. Není tomu tak dávno, ale situace je teď zcela jiná. Ztracené dvoubrankové vedení ve dvou zápasech po sobě jakoby Západočechy hodně srazilo do kolen, neztratili tím jen body, ale i sebedůvěru a pohodu na ledě. V posledních pěti kolech se radovali jen jednou z vítězství, a to se také nerodilo lehce a navíc nepřineslo toužebně očekávaný plný bodový zisk. V osmatřicátém kole statečně čelili Bílým Tygrům z Liberce, v padesáté minutě hráli nerozhodně 3:3, ale soupeř zvrátil utkání na svou stranu. To do vlastní sítě při přesilové hře nešťastně poslal puk obránce Derner. "V tu chvíli bych se nejraději někde zakopal a schoval se hluboko pod zem. Bohužel takový je hokejový život, musíme se z toho oklepat a jít dál," říkal po zápase. Možnost nápravy mají modrobílí právě ve střetnutí proti mistrovské Spartě. Povede se jim zopakovat husarský kousek z třináctého kola a seberou Pražanům všechny body?

Výsledky z posledního kola

HC Sparta Praha - HC Oceláři Třinec 5:2 (1:0, 2:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 6. Jan Hanzlík (Langhammer), 26. Štrba (Tabaček), 36. Netík (Ton), 49. Mrňa (Vaic), 50. Podlešák (Ton) - 33. Martynek (Malec), 55. Štefanka (Tomík). Rozhodčí: Hribik - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 7:6, navíc Korhoň (Třinec) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 4403.
Sparta: Duba - Ptáček, Stehlík, Vykoukal, Jan Hanzlík, Černošek, Tabaček, Jerofejevs - Ton, Sivek, Netík - Melichárek, Langhammer, Štrba - Mrňa, Vaic, Dragoun - Podlešák, Švagrovský, Hromas.

HC Lasselsberger Plzeň - HC Bílí Tygři Liberec 3:4 (1:1, 1:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 11. Šindel, 30. Čakajík (Důras), 50. Šindel (Derner) - 2. Klimenta (Víšek), 38. Pletka (Jiruš), 39. Krstev (Jiruš), 52. Zíb (Blatný). Rozhodčí: Husička - Bádal, Bejček. Vyloučení: 8:9, navíc Divíšek (Plzeň) 10 min. Využití: 0:3. V oslabení: 0:1. Diváci: 4916.
Plzeň: Altrichter - Čakajík, Derner, Benák, L. Martinec, Jasečko, Dresler, Dobrovolný, Staněk - Fabuš, Divíšek, Ludvík - Vlasák, Kracík, Adamský - Důras, Vampola, Matějovský - Dvořák, Šindel, Kubalík.