Notes#24: Čtyři remízy v řadě a sedm zápasů bez tříbodové výhry...

Plzeň - Posledních pět utkání zbývá odehrát hokejistům plzeňského Lasselsbergeru a mají základní část hokejové extraligy za sebou. Plzeň opět začala bodovat a znovu se tak může dívat tabulkou spíše nahoru. První šestice zaručující přímý postup do čtvrtfinále je na dosah ruky. První krok udělali modrobílí na ledě Litvínova, potvrdí body doma s Třincem? Přijďte všichni povzbudit své barvy v honbě za důležitými třemi body!


HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC OCELÁŘI TŘINEC

47. kolo – pátek 1.února v plzeňské ČEZ Areně

Pomalu ale jistě se blíží konec základní části. S tím přichází i poslední sbírání bodů pro co nejlepší umístění před play-off. Stejně tak boje o body, které vůbec play-off zajišťují. Plzeň dává nerovovým systémům svých fanoušků hodně zabrat. Herní krize přišla v ten nejméně vhodný okamžik a dalších proher nesmí už moc přijít. Zvlášť ne v domácích utkáních. Jenže situace v tabulce je velmi vyrovnaná, bodové rozdíly na šestém až desátém místě téměř žádné. Poslední domácí utkání před tím, než česká reprezentace odjede na LG Games, napoví, jestli bude hrát Plzeň o přímý postup do play-off, hlídat první desítku nebo ji čekají boje o záchranu.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK

výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

Prodloužení, prodloužení, prodloužení…

47 zápasů a dvacet remíz. Obdivuhodnou bilanci mají hráči plzeňského Lasselsbergeru. Držet krok zvládá pouze Liberec, který má o čtyři méně. A v nastaveném čase se Západočechům daří. Na své konto si připsali bolusový bod hned ve třinácti případech. Přesto je to jen málokdy těšilo. Plzeň sehrála spoustu smolných zápasů, které ztratila v samotném závěru. Vzpomínáte na úvodní duel s Litvínovem, který poslal do prodloužení dvacet vteřin před třetí sirénou Kubinčák? Nebo souboje s Třincem a Ústím, kdy modrobílí vedli ještě pár minut před koncem o dvě branky? Ano, sbírat body po kouskách taky není špatné, ale nutno dodat, že Lasselsberger má na svém kontě hned po Ústí nejméně tříbodových výher ze všech týmů…

Přišel s novým trenérem pevný řád?

Miloslav Hořava vedl Plzeň k extraligovému utkání již ve třech případech a druhá nejhorší obrana v lize začala náhle fungovat. Keramici obdrželi pouhých šest branek, což se někdy stávalo v jednom zápase. Něco se s novým trenérem však nezměnilo. Západočeši dovedli všechna utkání do prodloužení. Z toho byli úspěšní ve dvou případech. Celkově má Lasselsberger na svém kontě již čtyři prodloužení v řadě, kterými uťal sérii tří soubojů bez bodu. Na tříbodovou výhru však čekají hráči Plzně již sedm duelů.

Do Plzně se vrací Marek Posmyk

Na hostování do konce sezóny přichází do Plzně obrovitý bek, který již na západě Čech působil na začátku sezóny 2003-04. Marek Posmyk doposud působil v Pardubicích, kam zamířil před letošní sezónou z Českých Budějovic. Ve 37 zápasech si připsal 3 góly a 1 asistenci, 30 trestných minut a -14 bodů ve statistice +/-. Bezmála dvoumetrový obránce je stále kmenovým hráčem jihočeského klubu, kde mu však po sezóně končí smlouva.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Sestava HC LASSELSBERGER PLZEŇ z posledního zápasu:

Málek - Benák, Redlihs, Cartelli, Čakajík, Jasečko, Dobrovolný, Dresler - Důras, Divíšek , Ludvík - Fabuš, Kracík, Matějovský - Vlasák, Vampola, Adamský - Stránský, Dvořák, Laš.


HC Oceláři Třinec

situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

Zažehnaná série neúspěchů, nebo jen labutí píseň?

Po výborném prosinci, kdy tým Břetislava Kopřivy sbíral jeden skalp soupeře za druhým, přišel propad v podobě lednové mizérie. Třinečtí prohráli sedmkrát v řadě, ale v poslední době se zdá, jako kdyby se nadechovali k mohutnému finiši. Přivézt ze slezského města v posledních dnech plný počet bodů, to se jen tak nikomu nepovede. Své o tom ví například třetí liberečtí Bílí Tygři, kteří si naposledy přijeli pro čtyřgólovou nadílku, anebo druhý tým tabulky Slavia, jež se do hlavního města vracel také bez bodu. Zato venku se teď Ocelářům nedaří… V Pardubicích, které také bojují o play-off, nepředvedli dobrý výkon a jasně prohráli 2:4. Když se podíváme na souhrnné statistiky, vyzní přesně opačně. V tabulce „doma“ jsou Třinečtí až na jedenáctém místě, kdežto po sečtení bodů uloupených z kluzištích soupeře nám vyjde osmá pozice. Doufejme, že Plzeňští nenechají v tomto měřítku svého soupeře ještě poposkočit.

Marodka radost nepřináší

Týmy bojující o postupovou desítku do nejbližších zápasů potřebují každou funkční sílu a zraněné počítají jen velmi neradi. Ale v Třinci teď musí. Před posledním utkání postrádal hlavní trenér Slezanů dokonce čtyři hráče stabilní sestavy. Dlouhodobě marodící brankář Roman Čechmánek nebyl žádnou nepříjemnou novinkou, ale když přibyl Vlastimil Kroupa, který stále laboruje s kyčlí, a další obránce Lubomír Sekerám se omluvil kvůli vysokým teplotám, jež ho v této sezóně netrápily poprvé, začaly pak hluboké vrásky naskakovat celému realizačnímu týmu kolem celku Třince. Situace pak nabrala na vážnosti s absencí útočníka Davida Květoně trápícího se s poraněným ramenem z mistrovství „dvacítek“. Jeho zdravotní stav by se měl zlepšit pravděpodobně až v únoru. Zdecimovaný tým teď má jediný úkol, sebrat poslední zbylé síly a zkusit se prokousat skrz základní část až do vysněné nadstavby s bitvami o český hokejový titul.

Boj o play – off není procházkou růžovou zahradou

Nejdůležitější kola základní části přicházejí. Nejen Lasselsberger, který se pokusí procpat do vyřazovacích bojů z co nejlepší pozice, ale i Třinec bojuje. Jeho situace je ale více alarmující. Pokud by Oceláři spadli byť o jediné místečko, zahráli by si až „barážovou skupinu“. Výsledky z posledních kol si zajistili desáté místo zaručující postup alespoň do předkola play-off, náskok před jedenáctými Znojemskými Orly se vyšplhal na čtyři body. Málo nebo dostatečné? Ve vyrovnané soutěži, kdy může kterýkoli tým prohrát s outsidery a stejně tak může porazit jasného favorita, se čtyřka nezdá nijak přesvědčivá. Na druhou stranu, mizivá ztráta dvou bodíků na osmé místo může alespoň trochu klidnit již tak jistě pocuchané nervy červenobílých příznivců. V porovnání s Plzeňany zaostávají Slezané o body tři. Naroste náskok Plzeňanů po utkání sedmačtyřicátého kola?

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Sestava HC Oceláři Třinec z posledního zápasu:

Vojtek - Andersons, Výtisk, D. Seman, Malec, Kundrátek, Pácal - Tomík, Štefanka, D. Moravec - P. Barinka, Peterek, Martynek - Korhoň, Polanský, Skořepa - Hrňa, Hampel, Steber.
Trenéři: Kopřiva a Juřík.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

HISTORICKÁ BILANCE

Už víc než rok neporazili Plzeňští Třinec. Naposled se jim to povedlo 29. prosince 2006. Poslední duel minulé sezóny prohráli venku 1:2, v aktuálním ročníku podlehli postupně 1:4 na ledě soupeře, 3:4 na samostatné nájezdy doma a 2:5 znova na východě republiky. Mimochodem, poslední gól domácích z 28. prosince 2007 byl jejich stým na vlastním stadionu proti modrobílým...

Ve vzájemných zápasech však mají pořád navrch Západočeši – také díky tomu, že se jim v letech 2003-2005 podařila nevídaná série výher. Deset vítězství nad jedním týmem v řadě, navíc všechna v základní hrací době, to je vizitka specialisty na lámání železa. Třinečtí byli zralí na psychiatra...


Celková bilance Plzeň vs. Třinec
6030228192:187

Jak to bylo v domácích utkáních Plzně?

Jediné dvě remízy se zrodily právě na západě Čech, kde byla k vidění i zmíněná prohra na nájezdy. Díky ní mají červenobílí ve střetnutích konaných venku průměr přesně tři vstřelené branky na zápas. Lasselsberger jich doma proti Slezanům dává průměrně přes čtyři, takže celkově padá ve vzájemných soubojích na Štefánikově náměstí víc než sedm gólů na utkání...


Domácí bilance Plzeň vs. Třinec
2917210120:87

-------------------------------------------------------------------------------------------------