Musíme takhle jet pořád, burcuje Šindel

Plzeň - Lasselsberger po dlouhé době zase nadchnul plzeňskou ČEZ Arénu. Hostující Oceláře rozmetal sedmigólovým přídělem a rozhodně jim nepřidal na náladě při cestě na východ. Hráči v tomto utkání nepřipustili žádné drama a suverénně si dokráčeli pro tři body, které jim v účtování velevyrovnané extraligové tabulky velmi pomůžou ke klidnějšímu spánku. Jakub Šindel, který se blýskl dvěma brankami do třinecké sítě však upozorňuje před polevením. „Já i celá kabina jsme rádi, že to teď tak jde, musí se to zaklepat. Je důležité, abychom teď neusnuli na vavřínech a jeli takhle pořád,“ burcuje mladý útočník.

Výhra, jaká se v Plzni moc dlouho nepamatuje a po dlouhatánské době tři body bez nervů, to je stručný součet utkání sedmačtyřicátého kola mezi HC Lasselsbergerem Plzeň a HC Oceláři Třinec. Domácí se brzy ujali vedení a svého soka pak zdrtili třígólovým nášupem ve druhé třetině.



Šestigólový rozdíl až příliš výrazný?

Břetislav Kopřiva samozřejmě s výkonem ani s výsledkem spokojený být nemohl, jeho svěřenci přece v přímém souboji o play-off totálně zklamali.
Jak byste zhodnotil utkání?
Zápas se nám vůbec nevydařil. Selhali jsme ve všech řadách, brankáři počínaje a útočníky konče. Hráli jsme prostě celých šedesát minut špatně a výsledek tomu odpovídá. Víc k tomu už nemám co říct.

Trenér domácích Miloslav Hořava samozřejmě byl naladěný na daleko veselejší notu, vždyť na plzeňské střídačce oslavil první výhru v základní hrací době.
Mohl byste z svého pohledu popsat uplynulé utkání?
Já bych s kolegou úplně nesouhlasil, nemyslím si, že výsledek naprosto odpovídá hře. My jsme ze soupeře měli respekt, věděli jsme totiž, že má výborné brejkové útočníky. Za stavu 2:0 nás podržel Roman Málek, soupeř měl dvě nebo tři šance, které Roman výborně chytil.
Kdy se podle vás zápas lámal?
Asi naším třetím gólem, protože před tím jsme neinkasovali, tak tato branka byla rozhodující.
Jak se vám líbil výkon nováčka v modrobílém dresu Posmyka?
Odvedl stabilní, standardní výkon. Především hrál pro mužstvo, což bylo pro nás přínosem. Jsem rád, že k zápasu přistoupil tímto způsobem, že se nechtěl zvlášť ukázat.

Dostal jsem plnou důvěru a chytá se mi lépe

Znovuvycházející hvězda modrobílého celku Roman Málek opět dokázal v těch pravých chvílích podržet svůj tým a už už sahal po čistém kontě. Jeho radost mu ale pokazil Štefanka. Roman si ale z jedné inkasované branky rozhodně těžkou hlavu nedělal.
Byl tohle zápas, který jste zrovna potřebovali?
Je určitě důležité, že jsme vyhráli a máme tři body. Takových vítězství jsme zatím tolik neuhráli, tak jsme rádi, že se nám to podařilo v takhle důležité situaci.
A nemrzí tě, že to nebylo s nulou?
Tak to rozhodně ne. Jsem daleko radši za ty tři body.
Výsledek vypadá jednoznačně, přesto za stavu 2:0 i 3:0 Třinečtí dost zlobili. Kdy ti bylo nejhůř?
To takhle nejde přesně říct. Já si myslím, že jsme prostě hráli výborně. Kdybychom ale dostali gól, mohlo se z toho vyklubat něco jiného. Měli jsme ale štěstí dopředu i dozadu, takže jsme to zvládli.
Změnilo se něco příchodem nových trenérů?
Jsou třeba úplně jiné tréninky. Celkově se dá říct, že všechno.
Čekají vás Pardubice, které jsou teď dole. Jak se na ně připravit?
Sice jsou v tabulce pod námi, ale mančaft mají pořád dobrý. Podle mého tak dolů nepatří, procházely však nějakou krizí. Jedeme tam ale bodovat, i když nás rozhodně čeká těžký duel.
Dokážete se do jejich situace lépe vcítit, když jste loni byli na tom dost podobně?
To je pravda, na loňský rok ani nevzpomínat. Jenom jsme dohrávali, nic pěkného. Nám na nich nezáleží, chceme tam vyhrát a uděláme pro to všechno.
Podepisuje se na tvých výkonech větší důvěra trenérů?
Já jsem to předtím nijak zvlášť neřešil. Během čtrnácti dnů se to tady otočilo, ale já byl v klidu. Trénoval jsem pořád dál, věděl jsem, že chytat budu. Trenér Hořava mi dal však plnou důvěru a rozhodně se pak cítím líp.
Můžete se po dnešním utkání spíše soustředit na šestku, nebo si pořád budete hlídat postupovou desítku?
My hlavně máme před sebou nedělní zápas a ten musíme zvládnout. Takhle dopředu nemůžeme koukat. To uvidíme až po utkání s Pardubicemi.

Podali jsme výborný výkon

Svých prvních šedesát minut si v obnovené premiéře v barvách Plzně odbyl bezmála dvoumetrový obránce Marek Posmyk. Přestože se do statistik nezapsal ani asistencí, ani vstřeleným gólem, rozhodně nezklamal. Vždyť na jeho konto putují dva plusové body.
Byl to tvůj první zápas za Plzeň, jaké z něho máš dojmy?
Určitě krásné, každé vítězství je skvělé. Jsem rád, že to takhle dopadlo. Podali jsme výborný výkon od Romana až po útočníky, kteří skvěle stříleli a napadalo to tam.
Nepodepsala se na tobě zápasová přestávka?
Dobře jsem tady potrénoval a týden pro mě nehrál žádnou roli. Myslím, že jsem v dobré kondici a pomůžu Plzni co nejvýše.
Ty jsi v Pardubicích hrál, pomůžeš trochu tedy trenérům nahlédnou „pod pokličku“?
Určitě se pokusím trenérům trochu poradit s jejich taktikou, protože ta se nezměnila. Budou chtít hrát hodně dopředu, musíme hrát dobře z obrany a já doufám, že to dopadne jako dneska.
Nechtěl jsi svou premiéru okořenit gólem?
Jsem tady od toho, abych bránil. A když to tam padne, budu jedině rád. Musíme se ale tlačit do brány a dobře napadat. Dneska tomu tak bylo a góly jsme vstřelili.

Výměna trenérů mi dodala velký impuls

Uzdravený Jakub Šindel již na ledě opět září a řádí. Rychlonohý útočník se po brilantně provedené exekuci samostatného nájezdu na ledě Litvínova, která mu vynesla nominaci do Zlaté helmy, blýskl dvěma brankami do sítě Romana Čechmánka.
Ty velký střelec z dálky moc nejsi, je to tak?
Je to pravda a jsem rád, že to tam dnes spadlo. Při prvním gólu brankář moc neviděl, vystřelil jsem hned zpoza beka a puk si naštěstí našel skulinu do branky.
Myslíš si, že mohlo Čechmánka nepříjemné přivítání zdejších fanoušků vyvést z míry?
Gólmani to mají v těchto situacích o poznání těžší. Nemůžu mluvit za Romana, ale na jeho místě by mě to jistě rozhodilo. Publikum je takový ten náš šestý hráč.
Výsledek je hodně přesvědčivý, kde se podle tebe lámal chleba?
Rozhodla druhá desetiminutovka první třetiny, když Třinec nedal ze svých šancí gól. My už jsme pak v druhém dějství začali hrát tak, jak jsme měli a utkání udrželi. Prvních deset minut bylo z naší strany skvělých a pak jsme opět přestali hrát. Naštěstí jim to tam nepadlo, ale klidně to mohlo být dva dva a byl by to úplně jiný zápas.
Dnes jste podali dobrý výkon, řešíte, proč tomu tak nebylo už od září?
Nemá cenu se šťourat v minulosti. Já i celá kabina jsme rádi, že to teď tak jde, musí se to zaklepat. Je důležité, abychom teď neusnuli na vavřínech a jeli takhle pořád.
Může být za úspěchem i snaha se před novými trenéry ukázat?
Určitě, každý trenér má jiné typy hráčů, kteří se mu líbí, to je normální. Proto se každý z nás snaží zaujmout. Stejně ale točíme čtyři lajny a všichni teď podávají super výkony. Mně osobně výměna dodala velký impuls, to nebudu zastírat.
Zaměřuje se teď pozornost Lasselsbergeru na postupovou desítku nebo šestku? Kalkulujete se získanými body?
Nepočítám to, desítka není samozřejmá, ale je to cíl. Když však přijde něco navíc, bude to jedině dobře.