V pěti jsme lepší než Kladno, tvrdí Vampola

První zápas v předkole play-off nedopadl pro Plzeňské příliš dobře. Ďábelských sedmasedmdesát vteřin je v podstatě stálo celé utkání. Výpadek v druhé třetině je srazil do kolen, a i když ještě ve čtyřicáté minutě zvedli díky Dvořákovi hlavu, gólové manko se jim dohnat nepodařilo. Nicméně, neklopme hlavy, další souboj nás čeká za necelých čtyřiadvacet hodin a kluci rozhodně víru neztrácejí. „Psychicky jsme na tom dobře, určitě nás to nepoloží. Do dalšího zápasu jdeme s tím, že chceme vyhrát. Když budeme hrát pět na pět, jsme lepší tým než Kladno,“ burcuje střelec první branky Petr Vampola.

Po první třetině jedna jedna, po druhé čtyři tři. Nijak jasný vývoj utkání, nicméně domácí Kladno si první úspěch do série s Lasselsbergerem vzít nenechalo. V samém závěru utkání emoce vzplály naplno, když sudí Minář nenašel odvahu, aby jednoznačně posoudil zákrok na Petra Vampolu a faulujícího Kladeňáka poslal na trestnou lavici společně s plzeňským hráčem, který dle jeho názoru pád přifilmoval. Modrobílý útočník však byl Středočechem bráněn tak, že by se mu ani nemohlo podařit vyskočit či nějak jinak zdůraznit faul. Ale rozhodnutí Mináře bylo jednoznačné, a to se celé hostující střídačce nelíbilo. Na ledě dokonce skončila i láhev, jež přilétla právě z plzeňské lavičky. Tato forma protestu si pak znovu zasloužila pozornost hlavních sudí a hráčská lavice byla potrestána na dvě minuty za nesportovní chování. Roman Málek byl v tu dobu již z branky a za něho naskočil další Plzeňák do pole, aby umocnil tvořící se tlak za vyrovnáním. Ale po odjezdu Kracíka na trestnou se Málek vrátil mezi tyče a utkání se dohrálo. Natolik sporný moment, avšak plzeňští hráči, dobře si vědomi povinností nekomentovat výroky sudích, jen naznačovali, co si o celé situaci myslí. Podotkli také, že je důležité se soustředit na nadcházející zápas, vždyť průběžné skóre série 0:1 zhola nic nemusí znamenat.

Michal Dvořák vykřesal pro hostující celek obstojnou naději, když ještě před druhou sirénou vstřelil kontaktní gól na 3:4 z jeho pohledu. Objel branku, nenechal si sebrat puk a poslal ho do protipohybu Kopřivy. Potřetí nebo počtvrté v utkání, poprvé s úspěchem. „Zkoušet to tak budu vždy, když bude příležitost, hodně se chci motat kolem branky. Je to ale také o štěstí. Jejich obránci mají celkem problémy mě od puku odtlačit, takže uvidíme...,“ řekl po utkání právě Michal. Zápas se dlouho přeléval ze strany na stranu, rozhodly až dobře sehrané kladenské přesilovky. „Odehráli jsme absolutně vyrovnané utkání play-off, přesně takhle by to mělo vypadat. Nasazení, důraz, emoce, přístup hráčů. Každý si uvědomuje, že jde o hodně, že jediné utkání může znamenat strašně moc. Tyhle zápasy já miluju, o tom je hokej,“ pochvaloval si bojovník s plzeňským srdcem. V šedesáté minutě vybouchly pomyslné saze z hostující strany naplno, dlouhé spory s rozhodčími, emoce pracovaly na dvě stě procent. Ale krotit je? Michal má jasno. „Mně to takhle vyhovuje. Kéž by bylo více emocí,“ přeje si dvaapadesátka.

Technický hráč se zlatýma rukama - Petr Vampola. Ale také výbušný typ, který se nebojí si hájit svůj názor. Tak se předvedl právě v tomto utkání. Na trestnou lavici putoval dvakrát, což je z jeho strany nepříliš časté. „Emotivní typ jsem, přes sezónu to krotím, ale teď už jde o všechno. Tenhle faul byl ukázkový, myslím, že to viděli i lidi u televizí, nevím, co bych k tomu více řekl. Mohl jsem jít sám do zakončení před brankářem. Byl jsem rozhodnutý, že se před branku natlačím, beka jsem měl za sebou. Dostal jsem ale ukázkový šroubovák a pak jsem čekal, jestli by to mohlo být trestné střílení nebo on dostane dvě minuty. Když jsem viděl konečný verdikt, byl jsem překvapený,“ snažil se krotit emoce, „situaci jsem nakonec nezvládl a oprávněně dostal desítku.“ Lasselsberger v uplynulé základní části si v mnoha zápasech dal „pauzu“, při které inkasoval dvě až tři branky. Obdobný moment přišel i v Kladně, za 77 vteřin padly za Romana Málka tři puky. „Psychicky jsme na tom dobře, určitě nás to nepoloží. Do dalšího zápasu jdeme s tím, že chceme vyhrát. Když budeme hrát pět na pět, jsme lepší tým než Kladno,“ sebevědomě řekl Petr. Když skóroval Michal Dvořák na rozdíl jediné branky, početným plzeňským příznivcům zasvítily očekáváním oči, ale drama se nakonec nekonalo. „Snížili jsme a byla celá třetina před námi. Ani jeden z nás nebyl, kdo by ve vyrovnání nevěřil. Kdo chce jít v sérii dál, musí třikrát vyhrát. My prohráváme 0:1 a já pořád věřím, že přes Kladno postoupíme!“

V jednadvacáté minutě poslal Tomáš Vlasák modrobílé podruhé v utkání do vedení. Že vstřelil právě tento hráč branku, není nic zcela neobvyklého, kuriózní byl spíš způsob, jakým stylem se puk dostal do branky. Popravdě, dokutálel se nebo se spíše došoural. Kopřiva Vlasákovo nahození zhola podcenil a pak při pohledu na radující se plzeňskou první pětku mohl jen zpytovat svědomí. „Ani jsem sám nevěřil, že to tam padne. Chtěl jsem to jen cpát do brány, viděl jsem Martina Adamského nebo Petra Vampolu, kteří to mohli dojet. O to byla radost spontánní,“ usmíval se po utkání. Celých šedesát minut hodnotil podobně jako Dvořák. „Bylo to vyrovnané utkání, prospali jsem bohužel dvě minuty, které rozhodly. Prohráváme 0:1, nic to neznamená,“ neztrácí víru. Plzeňští největší obnos branek inkasovali při nerovnoměrném rozložení hráčských sil na ledě. A recept na četná vyloučení? „Více disciplinovanosti, musíme to hrát tak, aby soupeř byl více na trestné, play-off rozhodují přesilovky.“ Právě ty zdobí výběr Kladna. Čtyři šikovní útočníci, které výborně doplňuje jeden bek. „Na jejich početní výhody jsme se připravovali, jedinou chybu jsme asi udělali při brance při hře pět na čtyři, kdy jsme byli zbytečně roztahaní. A pět na tři se špatně brání, zvlášť když to oni sehráli výborně. Při hře pět na pět jsme ale rozhodně byli vyrovnaným celkem,“ pokračoval útočník. Rozporuplná šedesátá minuta a Petr Vampola společně s Jaroslavem Kracíkem na trestné lavici podkoply snahy o vyrovnání. A zůstává tu otázka, bylo to filmování nebo ne? „Já na to svůj názor mám, ale nemůžu se k tomu vyjádřit, rozhodčí jsou hájení. Vnitřně nás to může nabudit, nebudeme brečet a zítra půjdeme znovu do toho,“ burcuje ostřílený bojovník. Plzeňský Lasselsberger přímo v Kladně přenocuje, proběhne lehká regenerace, masáže a zítra ranní rozbruslení. A pak vzhůru do bojů za poražením domácích!