Plzeň potřebuje úspěch, aby lidi zase měli radost, říká Michal Dvořák

P l z e ň - Zápas o naději, o bytí či nebytí. Pokud by Plzeň dnes prohrála, skončila by pro ní sezóna. Naštěstí pro hráče i fanoušky se tak však nestalo. Dvěma góly se o to postaral Michal Dvořák. Samozřejmě byl rád, že ony dva góly dal. Ale rozhodující podle něho nebyly. „Myslím, že nejdůležitější byl ten Matesův. Byl šestý a vítězný. Bez něho bychom nevyhráli, “ konstatoval útočník, který je spíše než střílením gólů pověstný tvrdou hrou do těla.

Utkání rozhodně nesplňovalo všechny parametry zápasu play-off. Pokud byste se zaměřili na velké emoce, tak to ano. Ale jestliže se říká, že se v play-off hraje takticky a vychází se hlavně z obrany, tak dnešní zápas to příliš nepotvrdil. Výsledek 6:5 hovoří jasně. Většinou se po takových výsledcích napíše, že pro trenéry to je černá můra a pro fanoušky ráj. Kladenský kouč Petr Kasík také nebyl z konečného skóre utkání příliš nadšen: „Je to hrozné. Je dobře když góly padají jen na jednu stranu. Na tu soupeřovu.“ S tímto tvrzením souhlasil i plzeňský lodivod Miloslav Hořava a ještě dodal: „Zápas byl od našich hráčů celkem disciplinovaný, na rozdíl od těch dvou minulých, takže si myslím, že za stavu 6:3 se mohl dohrát jinak. Zase jsme se bohužel vrátili k nedisciplinovanosti.“ Oba doufají, že zítřejší zápas bude jiný. „Hráči ví, o co jim jde, uvidíme, jak k tomu přistoupí. Trenéři spíše preferují obrannou hru, ale na ledě jsou hráči,“ nedovolil si odhadnout zítřejší stav zápasu Petr Kasík. A Miloslav Hořava s ním opět jen souhlasil: „Žádný trenér vám neřekne, že chce hrát nahoru-dolů, aby zápas skončil 12:13 nebo nějakým podobným nesmyslným výsledkem. Myslím, že se to zítra opakovat nebude.“

Dlouho to vypadalo, že jeho dorážka střely Tomáše Vlasáka bude vítězným gólem. Když Radek Matějovský zvyšoval už na 6:3 pro domácí, zdálo se, že se nemůže nic stát. Ale stalo se. Kladno snížilo a připravilo tak výjimečně dvougólového střelce Michala Dvořáka o pocit, že právě on rozhodl utkání. Po vstřelení prvního gólu ho však píchl hostující brankář Kopřiva hokejkou do břicha. Michal Dvořák si z toho ale nic nedělá. „Nekomentoval bych to. To je hokej, emoce,“ nezlobí se na gólmana. Ani svůj druhý přesný zásah nebere jako pomstu: „Hlavně jsem si přál, abychom vyhráli. Plzeň potřebuje úspěch, aby lidi zase měli radost, aby my jsme měli radost.“ Dnes nastoupil v útoku s Vampolou a Vlasákem. „Měl jsem trochu respekt z pozice levého křídla, které se vrací dozadu. A hned ze začátku jsem taky dostal gól od Martina Procházky a hrozně mě to žralo. Říkal jsem si, že to musíme odpracovat zpátky,“ sršel bojovností muž zápasu i po jeho skončení.

Mysl všech se už obrací k zítřejšímu utkání. Plzni opět půjde o všechno. Výhra nebo konec sezóny. „Já osobně mám tyhle zápasy strašně rád a těším se na něj. Rychlá regenerace a zase to odmakat,“ radí pro zítřek Michal Dvořák. „Možná bude zítra trochu víc emocí, víc nervozity. V play-off se může stát cokoliv,“ neodvažuje si odhadnout průběh příštího mače. Ještě se však vrátil ke zdramatizování toho dnešního: „Kladno je výborný tým, mají nebezpečný útok. Viděli jste sami, vedli jsme 6:3 a oni to dokázali ještě zdramatizovat na 6:5. Klobouk dolů před nimi a uvidíme zítra." Michal Dvořák, známý jako velký bojovník si nic jiného než výhru nepřipouští.

Dalším, vlastně prvním dvougólovým střelcem byl David Ludvík. Nejprve poslal Plzeň do vedení, poté vyrovnával na 2:2. Prohra by hráčům Lasselsbergeru ukončila sezónu. V takovém utkání se určitě nenastupuje příliš lehce. „Věděli jsme, že doma jsme silní, že musíme dvakrát vyhrát, pátý zápas je otevřený,“ popsal náladu v plzeňské kabině hráč, který otevřel skóre utkání. „Dneska jsme si šli od začátku za jediným – vyhrát. A to se podařilo,“ dodal ještě.

David Ludvík mířil do černého dvakrát. Poprvé už ve druhé minutě a podruhé ve dvacáté čtvrté. „Na ten první jsem dostal pěknou přihrávku od Divocha a ten druhý jsem jenom dorazil,“ zhodnotil oba své úspěchy. Celkem padlo v zápase 11 gólů. To není zrovna obvyklé na vyřazovací souboje. „Kladno je útočný mančaft, takže i zítra se určitě budou hnát dopředu. My se zase budeme snažit hrát dobře do obrany,“ uzavřel útočník.

Kapitán Tomáš Divíšek nastoupil po jedno zápasové pauze vynucené zdravotním stavem. Naskočil tedy rovnou do utkání o přežití. „Tyhle zápasy jsou výborné, jsou párkrát za sezónu, tenhle možná tak jednou - dvakrát, kdy se hraje o všechno,“ popřel nervozitu. „Začali jsem výborně, bylo vidět, že všichni chceme a ten plán jsme drželi až do padesáté páté minuty,“ nezapomněl připomenout zdramatizování utkání. Jakoby už to v Plzni byla tradice. „Po jejich čtvrtém gólu jsme hráli špatně, Kladno bylo lepší. Nakonec jsme rádi za výhru. Dáme šest gólů a bojíme se o výsledek,“ povzdechl si Divíšek. Plzeňáci si už nesmí dovolit ani jedno zaváhání. Zítra je čeká stejný zápas jako dnes. „Každá výhra nabudí, jsem rád, že jsme to zvládli. Lidi už nám moc nevěřili, říkali, že nás Kladno porazí ve třech zápasech. Ale bude to dlouhá série, já doufám, že bude na pět zápasů..

Tomáš Divíšek doufá v dramatickou a dlouhou sérii, pořádně napínavý byl už ale i dnešní zápas. „ Ze začátku jsme na Kladno vlítli, mohli jsme vést 3:0, líp by se nám dýchalo. Ale oni dali laciné góly. Nejdřív náhodný z přečíslení a pak z přesilovky. Mají je prostě výborné,“ litoval neproměněných šancí z úvodního tlaku Divíšek. Celý tým byl ale dnes odhodlaný prostě vyhrát. „Řekli jsme si, že je to možná poslední zápas, že do něj půjdeme naplno,“ potvrdil vůli po vítězství i vůdce mužstva.