Výhra nám snad dodá sebevědomí na Zlín, doufá Matějovský

Plzeň - Na závěr letní přípravy nemohl do západočeské metropole přijet atraktivnější soupeř než karlovarská Energie. A výsledek? Také perfektní. 4:1 ve prospěch domácích znamená druhou výhru nad neoblíbeným soupeřem v přípravě. Připočteme-li k tomu nedávné vítězství na vídeňském turnaji, vyleze nám velmi přijatelný obraz. "Myslím si, že nám to dneska vyšlo, a snad nám tohle vítězství dodá sebevědomí do prvního kola se Zlínem," pochvaloval si Radek Matějovský po utkání.

Milan Razým, jeden z lodivodů plzeňské posádky, po utkání mohl oplývat spokojeností. "Jsme samozřejmě rádi, že se vyhrálo. Navíc Roman si připsal asi pětatřicet zákroků, tak je vidět, že je před sezónou ve výborné formě," pochvaloval si, "jsme rádi, že se hlavně nikomu nic nestalo, že utkání proběhlo v klidu. Doufejme tedy, že jsme připravení dobře." V utkání si ale nezahrálo jedno z es modrobílého rukávu - Jakub Šindel. "Kuba se necítil dobře, tak jsme ho radši nechali odpočinout. Jednalo se o nějakou slabost, ale v neděli by se již v pořádku měl hlásit na tréninku," objasnil. V západočeském derby nanečisto obě mužstva skórovala v oslabení, takto málokdy vídaný jev ale asistenta kouče nezarazil. "U nás to bylo jasně viditelné, pravděpodobně kvůli nerovnosti v ledu puk přeskočil Peteru Fabušovi hokejku. To se může stát a soupeř toho pak využil. Jsme tak ale rádi, že se nám ve čtyřech také podařilo skórovat," usmíval se. Úterní první kolo se přiblížilo vskutku mílovými skoky, skoro jakoby to bylo včera, když jsme ohlašovali počátek letní přípravy. A najednou máme za sebou její poslední utkání. Duel se Zlínem je skoro na spadnutí. Nezačínají se Milanu Razýmovi klepat kolena? "Nějaká nervozita určitě přijde, asi tak poslední den před. Ale už jsme si taky něco zažili, tak to snad nebude tak hrozné," vysvětloval, "myslím, že jsme udělali poctivou práci. Teď už je to také o tom, jestli nám bude přát trochu to štěstíčko. Doufejme, že jo."

Radek Matějovský chytil v přípravě střeleckou mušku pevně za křídla, razantněji než jsme popravdě u něho byli zvyklí. Na ledě dostává více prostoru a můžeme ho vidět i u velkých akcí. Také on byl s výsledkem 4:1 spokojený. "Myslím si, že nám to dneska vyšlo, a snad nám tohle vítězství dodá sebevědomí do prvního kola se Zlínem," přeje si. Radek byl také u předchozího měření sil na soupeřově stadionu, takže je z těch povolanějších, kteří mohli srovnávat. "Abych pravdu řekl, byl jsem překvapený, jak na nás ve Varech nastoupili. Ještě před zápasem jsem se totiž s kluky bavil a povídali, že jsou utahaní a abychom je šetřili, a oni na nás vlítli tímhle způsobem. Dneska jsem proto ani netušil, co se může dít. Naštěstí se to odehrálo tak nějak v pohodě. Rivalita ale asi bude pořád, i mezi diváky. Něco jako Sparta a Slavie," přirovnal. Před přípravou hlavní trenér Pavel Hynek hodně vyzdvihoval nutnost odnaučit se hlavní plzeňský nešvar - zbytečné posedávání na trestné lavici. "To sliboval každý trenér, který sem přišel," odpověděl Radek s dávkou nadsázky, "uvidíme, jestli se to podaří. A čím to je? Sám mám tyhle problémy, přemýšlím o tom, ale nedokážu na to odpovědět." K prvnímu opravdu ostrému utkání nastoupí Lasselsberger již v úterý na svém kolbišti proti neoblíbeným zlínským hráčům, jimž se ale v přípravě nijak oslnivě nedaří. "Nesrovnával bych to ale s ligou, hokej pak bude o něčem jiném. Mladé Boleslavi se také dařilo, udělala nějakou šňůru, v sezóně si nemyslím, že by se jí to podařilo zopakovat," kontroluje. A bude Radek i po dvanácti letech v nejvyšší soutěži nervózní? "Určitě něco cítit budu, alespoň do té doby, než se trochu rozkoukám. Ale doufám, že jakmile vjedeme na led, všechno z nás spadne," ukončil.