NOTES#7: Otevírá se druhá čtvrtina extraligy

Plzeň – Po smolném utkání ve Zlíně čeká již v úterý na plzeňský Lasselsberger další soupeř. Tentokráte zavítá na západ Čech nováček z Mladé Boleslavi, který však rozhodně nepůsobí ustrašeným dojmem. Na svém kontě má již skalpy Třince, Mountfieldu, Třince, Znojma a naposledy i Vítkovic. Přijďte povzbudit svůj tým v nelehké honbě za třemi body!


HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
BK MALDÁ BOELSLAV

14. kolo – úterý 14. října v plzeňské ČEZ Areně

Prvních 13 kol má česká hokejová extraliga za sebou. Některé týmy ji mohou hodnotit jako velmi úspěšnou, některé méně a najdou se i týmy, kterým se první čtvrtina doslova nevydařila. Z plzeňského pohledu byla velmi úspěšná. Vždyť kdo na začátku září očekával, že Plzeň bude po 13 kolech na třetím místě v extraligové tabulce s 26 body a s náskokem na své soupeře. Nespokojeni asi naopak jsou hokejisté Znojma. Těm se zatím nedaří. Po první čtvrtině uzavírali čtrnáctičlenný peloton s pouhými devíti body. Takhle si úvod jistě nepředstavovali. Stejně tak se 10. a 11. místo nelíbí Liberci respektive Českým Budějovicím. Spokojené prozatím mohou být Vítkovice, o Slavii nemluvě. Otázkou zůstává, co bude dál? Udrží si první tři týmy svou dosavadní formu? Zvednou se České Budějovice a Liberec? Začne Znojmo vyhrávat na cizích kluzištích? Otevírá se další část O2 extraligy ledního hokeje. Brzy budeme moudřejší.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK

výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

Přestřelka v Pardubicích

HC Lasselsberger Plzeň uzavíral první čtvrtinu porce zápasů na ledě Pardubic. V posledních letech se Plzni proti Pardubicím daří, navíc při aktuální plzeňské formě nebyl důvod jet do města perníku se strachem. A skutečně, Plzeň vedla 1:0, 2:1 i 3:2. Jenže Pardubice se vždy dokázali dotáhnout. A nakonec se ze zápasu stala doslova přestřelka. Divákům se tento hokej jistě musel líbit, otevřené obrany, jeden útok střídal druhý, brankáři často sahali pro puk za svá záda. Pardubice nakonec Lasselsbergeru nasázely osm gólů. To je příděl, který si z Plzně také již pár týmů odvezlo. Tentokrát však modrobílí poznali, jak to chutná z té opačné strany. Připsali si však teprve čtvrtou porážku v sezóně, zároveň také čtvrtou na hřišti soupeře.

Málkův výpadek paměti

Na zápas proti Pardubicím brankář Málek nebude vzpomínat rád. No, on si toho vlastně ani moc nepamatuje. Ve 28.minutě nestihl zabrzdit rozjetý Michal Tvrdík a narazil kolenem do hlavy plzeňského gólmana. Ten zůstal ležet otřesený ve svém brankovišti. Byl přivolán lékař, Roman Málek za pomoci spoluhráčů odjel do kabin a do branky se postavil Martin Altrichter. Bezpochyby t o byl tvrdý střet, kterému nejspíš nešlo zabránit. Roman Málek ale se ale nakonec vrátil společně s týmem domů. Jen si pravděpodobně bude muset na pár zápasů odpočinout. Zda nastoupí proti Boleslavi, se teprve uvidí.

Tři Plzeňáci v první pětce kanadského bodování

Když se plzeňský fanoušek podívá na statistiky O2 extraligy, musí se mu ten pohled líbit. Komu by se nelíbilo, že Tomáš Vlasák celé bodování vede s 18, druhý je Peter Fabuš se 17 a na pátém místě figuruje Jaroslav Kracík se 16 body. Když rozebereme počet bodů podobně, zjistíme, že Vlasák je prozatímní nejlepší střelec s 11 a Fabuš je hned za ním s 10 přesnými zásahy. To Kracík je zase pro změnu nejlepší nahrávač. Hned třináctkrát zužitkovali spoluhráči jeho příhru ke vstřelení gólu. I díky tímto příspěvkům se Plzeň může pyšnit titulem nejlépe střílející mužstvo v lize. Lasselsberger střílí hlavně v přesilovkách. Tým je na druhém místě úspěšnosti ve využívání početních výhod. 19,8% úspěšnosti je řadí za pardubický Moeller.

Střílející Peter Fabuš

Že je Peter Fabuš střelec, se vědělo. Ale že až takový, to asi ne. Trefil se hned v prvním kole, pak ve druhém, ve třetím a v pátém dokonce dvakrát. Pak čekal na přesný zásah čtyři utkání, aby dal jeden gól a pak si musel počkat další tři zápasy. Jenže právě ve 12.kole doma proti Třinci to přišlo. Hattrick během osmi minut. Ve 32., 38. a 40.minutě. První střelecký zásah byl navíc vítězný. A aby toho nebylo málo, čtvrtý gól ve dvou zápasech si slovenský sniper připsal v Pardubicích, když Lasselsberger dostal do vedení. Jak bude pokračovat proti Boleslavi?

------------------------------------------------------------------------------------------------

Sestava HC LASSELSBERGER PLZEŇ z posledního zápasu:

Altrichter - Benák, Hudec - Čakajík, Smrek - Cartelli, Pácal - Redlihs, Zápotočný - Vampola, Straka, Vlasák - Fabuš, Kracík, Matějovský - Důras, Kubalík, Dvořák - Kovář, Laš, Adamský.


BK Mladá Boleslav

situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

Původně černý kůň soupeře

Před sezónou vyhlašoval nováček soutěže z Mladé Boleslavi, že by nechtěl plnit nevděčnou roli nově-příchozího a být jen do počtu. Bohužel, zatím svá slova nepodložil činy a to už na to měl celou první čtvrtinu. Za první čtvrtinu dokázal vyhrát pouze čtyři utkání, z toho ještě jedno a na samostatné nájezdy. Mizérie může být také do jisté míry způsobena nešťastným vstupem do ročníku, kdy první čtyři utkání prohráli Boleslavští jen o jednu branku.

První výhra přišla trochu nečekaně

Dlouho se v extralize čekalo, kdo jako první s mladoboleslavským výběrem ztratí body. Černého Petra si nakonec vytáhl Třinec a nečekaně to bylo na vlastním ledě. Tamní výběr podlehl hostům poměrně přesvědčivě 3:5, když se do ocelářské sítě třemi přesnými střelami podepsal jejich bývalý hráč Tomas. Výhra Středočechy povzbudila a i v dalším utkání si vedli solidně, když si připsali první domácí body za skalp Znojemských Orlů.

Tým táhnou bývalí Oceláři

V popředí klubových statistik najdeme bývalého třineckého ostrostřelce Tomase a jako druhého Richarda Krále, který je v Plzni dobrým známým. Prvně jmenovaný má na svém kontě sedm bodů, osmatřicetiletý útočník o jeden méně. S plus/minus body je na tom nejlépe David Mocek (+2) a nejhůře naopak hned skupinka čtyř – Posmyk, Benda, Čech a Brňák (-5).

Poslední utkání vyšlo na výbornou

Na rozdíl od plzeňského Lasselsbergeru dokázali Mladoboleslavští ve svém zatím posledním utkání naplno bodovat. Na středočeský led přijeli v roli velkého favorita vítkovičtí hokejisté, kteří rozhodně neměli v plánu nijak se s daleko hůře postaveným protivníkem párat. Opak ale byl pravdou. Za dvě třetiny si domácí vypracovali dvougólový náskok a ten si až do závěrečné sirény pohlídali, a dokonce jej i navýšili! O góly se podělili Schnábel, Čech a Barinka.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Sestava BK Mladá Boelslav z posledního utkání:

Chábera - Král, Mocek, Holub, Kočí, Brňák, Schnabel, Marušák, Gajovský, Nouza, Rod, Handlovský, Kubeš, Benda, Tomas, Barinka, Čech, Boháč, Sýkora, Jindra, Štrba.

------------------------------------------------------------------------------------------------

HISTORICKÁ BILANCE

Dnešní pohled do historie bude velmi krátký. Bruslaři z Mladé Boleslavi jsou úplným nováčkem extraligy a s plzeňským Lasselsbergerem odehráli zatím jediný zápas, který skončil vítězně pro Západočechy. Oba celky se potkaly už ve druhém kole, na ledě našeho dnešního soupeře. Zápas byl dramatický až do samého konce. Boleslavští, hrající první extraligový zápas před vlastním publikem, se dokázali proti favoritovi bít s velkým odhodláním. Bruslaři dokonce dokázali v závěrečném náporu poslat puk za brankovou čáru, ale po konzultaci s rozhodčím u videa hlavní arbitr gól neuznal, protože padl až po vypršení šedesáté minuty. Dnešní zápas, hraný na západě Čech už nám snad tolik nervy nepocuchá, ale určitě nebude patřit k jednoduchým.

Jak to bylo v domácích zápasech Plzně s Mladou Boleslaví?

Plzeň a Mladá Boleslav se samozřejmě v extralize v plzeňské ČEZ Aréně ještě neutkaly. Vzájemný duel však v západočeské metropoli sehráli v přípravném období. Srpnová přestřelka přinesla hned 14 branek a utkání skončilo poměrem 9:5. Hattrick si připsal domácí Jaroslav Kracík.

------------------------------------------------------------------------------------------------