Dolů nás dostává i nedisciplinovanost, ví Razým

Plzeň - Ani v dalším domácím zápase se Lasselsbergeru nepodařilo vyhrát, a plný bodový zisk si tak odvážejí hosté z Vítkovic. Hadamczikův tým nezaváhal ani v druhém vzájemném měření sil a potvrdil své postavení v tabulce náležitým výkonem. Plzeňští sice snížili, ale nakonec jim to k bodům nestačilo. "Dostává nás dolů i nedisciplinovanost. Když se dostáváme do hry a vytvoříme si šance, zbytečně faulujeme," vytknul týmu asistent trenéra Milan Razým.

Spokojený Moták a plzeňský asistent Razým pod palbou dotazů

Na pozápasové tiskové konferenci bylo samozřejmě více do smíchu hostujícímu asistentovi Zdeňku Motákovi, jehož tým obhájil na Slavii vybojovanou první příčku extraligové tabulky.
Jak byste zhodnotil utkání z pozice vítězného celku?
Viděli jsme velmi kvalitní extraligové střetnutí, ve kterém proti sobě nastoupili dva celky z popředí tabulky. Bylo plné šancí, osobních soubojů, s výbornou diváckou kulisou. Co více si diváci a vlastně i trenéři a hráči můžou přát? My jsme dnes chtěli dát dárek Robovi Petrovickému k jeho narozeninám, což se nám podařilo. Jsme šťastní, že si odtud odvážíme tři body. Podali jsme kvalitní a disciplinovaný výkon.

Domácímu asistentovi Milanu Razýmovi naopak na tváři úsměv nehrál. Jeho tým totiž neuspěl ve druhém po sobě jdoucím domácím střetnutí a prohrál v základní hrací době. Na výhra ho tak minula ve třetím zápase v řadě.
Pane Razýme, jak vy byste zápas zhodnotil?
Myslím si, že hosté ukázali, proč jsou v současné době lídrem extraligové tabulky. Podali výborný výkon. Naše kluky bych chtěl pochválit za nezměrnou bojovnost, když za stavu 0:3 v polovině utkání nesložili zbraně a do konce utkání bojovali o vytouženou remízu.
Utkání se lámalo v první třetině, kdy jsme neproměnili spoustu šancí a soupeř šel do dvoubrankového vedení, využil dvě přesilovky a v polovině zápasu to bylo 3:0. Vedení tak silného týmu, jakým Vítkovice v letošní sezóně bezesporu jsou, bylo nad naše síly.
Poslední utkání asi nevycházejí vašemu týmu tak, jak byste si představovali. Je tam určitý pokles formy?
Cítíme ho. Vstup do sezóny se vydařil nad očekávání. Víme, že ve formě, s jakou jsme odehráli prvních deset kol, nemůže zvládnout všech dvaapadesát. Neproměňujeme teď brankové příležitosti, nedaří se nám přesilovky jako v úvodu, kdy jsme dávali dvě branky na zápas. Dostává nás dolů i nedisciplinovanost, když se dostáváme do hry a vytvořme si šance... a pak zbytečně faulujeme. Nemáme dobré ani vstupy do zápasů. Dneska zase v druhé minutě přišel náš faul a hned nato branka. To nás trochu sráží.
Určité diskuze také vyvolalo posunutí branky, které zastavilo plzeňský tlak. Jak jste to viděl vy a nakolik byste tomu přikládal na důležitosti?
Pravidla znějí v současné době takhle, jak jsou. My jsme se samozřejmě ptali, jestli by mohl být uznán technický gól. Ale napřed by musel kotouč překročit brankovou čáru a pak by mohlo být brankou hnuto. Bylo tomu naopak. Myslím, že by to byla jasná branka. Možná by se utkání vyvíjelo jinak, ale kdybychom proměnili následující přesilovku pěti proti třem, kdybychom dali trestný nájezd... Posunutá klec je tedy jedním z aspektů, jeden moment nedělá utkání.
Jak jsou na tom Peter Smrek a Mario Cartelli?
Mario si přivezl zranění z Budějovic. Peter měl koňara a dnes hned v první nebo druhém střídání dostal do boku zrovna té zraněné nohy. Víc budeme vědět od lékaře zítra.

Musíme nabrat síly a pak umlátit čtyři nebo pět bodů, ví Dvořák

Michal Dvořák znovu na ledě potil krev, nevynechal jediný souboj, nevzdal jediný puk. Podobně jako ostatní Plzeňští, ale na body proti Vítkovicím nestačilo.
Michale, jak vy jste utkání viděl?
Pustili jsme Vítkovice do tříbrankového vedení a s takovým mančaftem, momentálně nejlepším v extralize, pak těžko hrát. Mají v týmu velké beky, dobré útoky a vynikajícího brankáře. Zabojovali jsme, nic nevypustili, ale bohužel to nestačilo.
Opět vám utekly první minuty střetnutí...
Říkáme si to před zápasem, já v šatně ještě vykřikuju. A pak jdeme na led a hned dostaneme gól. Pak se těžko hraje, zvlášť doma. Když tady jdeme do vedení my, diváci nás ženou, je tu jiná atmosféra, než když něco doháníme.
I když jste zápas pořádně zdramatizovali, vyrovnat se nepodařilo. Chyběly síly?
Bylo toho vážně dost. Sám za sebe můžu říct, že jsem toho měl plný zuby, ještě totiž bojuji s nějakým nachlazením. Nic jsme nevzdali, šli do toho naplno, sestavu stáhli na tři pětky. Šance jsme tam měli, zlomové byly hlavně ty v první třetině. Vítkovice ale oslabení ubránili a Pinc předvedl zázračný zákrok lapačkou. Právě tady se to mohlo zlomit.
Nedochází vám dech v extraligové přetahované? V posledních sedmi utkáních jste si připsali pouze dvě vítězství.
Je to hokej. Hraješ třeba dobře, ale nedokážeš zápas dovést do vítězného konce. Není to o poklesu formy, ale padá na nás únava a i psychika hraje roli. Venku jsme asi ve dvou nebo ve třech utkáních vedli a mohli je vyhrát, ale prohráli jsme je. To se trochu na psychice podepíše.
Teď vás čeká trošku lehčí program, hraje se až v pátek. Co do té doby je v plánu?
Zítra máme den volno. Musíme si odpočinout, vyčistit si hlavu a doléčit zranění. Pak nás čekají dva poslední zápasy před reprezentační pauzou. Ty se musí ubít, umlátit, usekat. Tak to je. Musíme mít čtyři nebo pět bodů, abychom měli o přestávce klid a mohli potrénovat a odpočinout si. Poté jdeme do podle mého nejdůležitější části sezóny. Konec listopadu, prosinec a začátek ledna bude zlomový. Tam jdeš buď dolů, nebo nahoru.