Notes #11: Vrátí se po přestávce Plzni forma z úvodu sezóny?

Plzeň – Po dlouhé reprezentační pauze se opět rozduní mantinely na našich stadionech a diváci opět budou moci zažívat pocity radosti i zklamání. Ti plzeňští se mohou těšit na duel s Tygry, v jejichž dresu se představí i Petr Nedvěd, který se neprosadil do NHL. Navíc má tým nového trenéra, pod kterým se Šelmy začínají zvedat. Přijďte podpořit Lasselsberger, ať i s vaší pomocí zlomí poslední nezdary!


HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
BÍLÍ TYGŘI LIBEREC

22. kolo – pátek 14. listopadu v plzeňské ČEZ Areně

Máme za sebou oslavy 100 let českého hokeje, dobojováno je i na severu Evropy ve Finsku, kde český národní tým předvedl na turnaji Karjala velmi pěkný výkon, zajistil si druhé místo a seriál EHT má velmi slibně rozehraný. Plzeňský Lasselsberger se před přestávkou potýkal s mírným poklesem formy a figuroval na páté pozici extraligové tabulky. Proto všichni fanoušci Lasselsbergeru a vyznavači modrobílých barev věří, že se po přestávce vrátí na led to silné, sebevědomé a produktivní mužstvo, na které bylo radost koukat především v první čtvrtině soutěže. Několikrát jsme se na vlastní oči přesvědčili, že extraliga je nesmírně vyrovnaná a každý má možnost uhrát dobrý výsledek v kterémkoliv zápase. V dnešním, tedy již dvaadvacátém kole, se nabízí několik hokejových lahůdek. Do tradiční hokejové bašty v Litvínově zavítá obhájce titulu pražská Slavia. Ani silné Vítkovice nečeká jednoduchý zápas, do ČEZ Arény míří houževnaté Znojmo, které po matném úvodu sezóny stoupá tabulkou. Páteční kolo nabízí také konfrontaci soupeřů, kteří zůstávají hluboko za předsezónním očekáváním - duel osmé Sparty a posledního Mountfieldu. V Karlových Varech nastoupí proti Energii Kladno, bojující o postupovou desítku a nuda nebude ani ve Zlíně, kam si udělali výlet třinečtí Oceláři. Při pohledu na tabulku O2 extraligy je naprosto jasné, že nás čeká spousta napínavých chvil, velkých zážitků a nervy drásajících zápasů. Nikdo nemá nic jasné, vše se ještě pěkně zamotá. A to je na dobrém českém hokeji právě to přitažlivé, tak buďte u toho!


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK

výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

Plzeň jde znovu do boje…

Po reprezentační přestávce, která byla vyplněná prvním ze čtyř turnajů EHT - pohárem Karlaja, pokračuje plzeňský Lasselsberger v jedné z nejlépe rozehraných sezón O2 extraligy za poslední dobu. Poslední zápasy před přestávkou Plzeňským sice nevyšly, v posledních pěti utkáních si modrobílí připsali pouhé dva body. Přestávka tedy přišla vhod. Plzeň během pauzy poctivě trénovala, aby se fanoušci Západočechů dnes mohli radovat z cenných bodů nad neoblíbeným soupeřem - Bílými Tygry z Liberce.

Loučení s velikánem

Jednou to přijít muselo. Loučení Martina Straky s reprezentačním dresem České republiky. V úterý 4. listopadu se v rámci oslav 100 let českého hokeje v pražské O2 Aréně odehrálo exhibiční utkání dvou reprezentací, které se na této bohaté historii podílely. Samozřejmě šlo o zápas mezi Českou republikou a Slovenskem. Největší hokejový stánek v zemi sledoval nádhernou exhibici, která měla kromě oslav stoletého výročí ještě jedno specifikum. Jedna z největších hokejových legend, olympijský vítěz z Nagana, mistr světa z Vídně a nyní největší opora plzeňského Lasselsbergeru - Martin Straka, se loučí s bohatou a úspešnou reprezentační kariérou. Po boku velkého hokejového kamaráda Jaromíra Jágra skončil jednu ze svých největších hokejových etap. A znovu byl k nepřehlédnutí. Skvělá spolupráce, úžasná kreativita a důvtipné akce okořenily jejich poslední společný zápas v národních barvách. Český celek vyhrál vysoko 7:0 a Martin Straka byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání. Poslední dvě minuty zápasu byly jedním velkým díkuvzdáním. Vyprodaná vysočanská aréna vstoje aplaudovala tomuto hrdinovi, který léta těšil svým hokejovým umem celý hokejový národ. “Je to opravdu naposledy, bylo to krásné, “ řekl po skončení zápasu Straka, který zatím jako jediný Plzeňák následně vstoupil do Síně slávy českého hokeje.

Vampola v Helsinkách

Staronový trenér české hokejové reprezentace Vladimír Růžička povolal na první reprezentační akci, na finský turnaj Karjala, i plzeňského útocníka Petra Vampolu. Vampola se předvedl ve velmi dobrém světle, chodil do ostrých soubojů a několikrát si došel pro faul, který znamenal přesilovou hru pro české barvy. V prvním zápase proti domácímu Finsku si mohl připsat i vítěznou branku celého utkání, trenér jej poslal na závěrečná trestná střílení, ale Vampolovi chyběla k úspešnému zakončení trocha štestí. V zápase proti Švédum si už přišel na své. „Výbornou práci odvedl už bek, který vrátil puk rychle do útočného pásma. Já jsem na sebe natáhl dva hráče, puk se dostal k Davidu Květoňovi, jehož výbornou přihrávku zužitkoval Míla Hořava," popsal gólovou situaci plzeňský útočník, který si díky této situaci připsal asistenci a podílel se tak na obratu v zápase.

David Ludvík znovu mezi mantinely?

Naposledy hrál opravdový zápas na konci minulé sezóny. Od té doby služeb Davida Ludvíka nemohl plzeňský Lasselsberger využít. Při letní suché přípravě nešťastně došlápl na nohu, když hrál se spoluhráči squash. Od tohoto okamžiku začalo více jak půlroční čekání na další zápas. Teď konečně přichází jeho chvíle, po dlouhém čekání a bolestivém zranění. “Chtěl bych to po reprezentační přestávce zkusit, “ přiznal se David Ludvík, “dívat se z hlediště, jak kluci hrají, je hodně těžké, “ smutní plzeňský útocník. Ale to nejhorší má už za sebou a co nevidět bude v sestavě a s velkou chutí bude bojovat o další body do tabulky O2 extraligy.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Sestava HC LASSELSBERGER PLZEŇ z posledního zápasu:

Málek (na 1. nájezd Francouz) - Benák, Dresler, Cartelli, Pácal, Čakajík, S. Hudec - Vampola, M. Straka, Vlasák - Fabuš, Kracík, Matějovský - Důras, Šindel, Adamský - Dvořák, Kubalík, Laš.


HC Bílí Tygři Liberec

situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

Reprezentační dres oblékli i Tygři

I když postavení Bílých Tygrů není v tabulce zrovna takové, jaké by si všichni přáli, reprezentační kouč Růžička se tím odradit nenechal. Do oslav sta let českého hokeje se sice žádný ze Severočechů neprobojoval, ale na Karlaja Cupu se proháněl Václav Nedorost. Ten radosti nejen libereckých, ale i všech českých fanoušků rozvlnil švédskou síť. Pomohl tak důležitým gólem na 3:1 definitivně zlomit odpor tří korunek. Česká reprezentace v tomto utkání nakonec zvítězila 4:1.

Lukáš Derner se zranil

Tolik na Plzeňsku známý a ještě o trochu víc oblíbený obránce Lukáš Derner se při výpomoci na liberecké farmě Benátkách zranil. Hrubý zákrok Posmyka mu nedovolil utkání ani dohrát. První vyšetření však lékaři s úlevou mohli vyloučit zranění kolene.

Marodka se rozšiřuje

Dalším, kdo bude libereckému výběru chybět, je pak útočník Daniel Špaček. Ten se zranil v utkání proti Vítkovicím, kdy si poranil ramenní pouzdro. Nakonec se léčení obejde bez operace, jež by dvaadvacetiletému útočníkovi ukradla značnou část základní části. Forvard by tak měl chybět minimálně ještě dva týdny

Liberecké branky, body, vteřiny

Za Bílé Tygry nejvíce brankáře protivníků zlobí Pavel Kašpařík, jenž má za devatenáct odehraných zápasů přesně devatenáct bodů, tedy bod na zápas. Plzeňané na něho rozhodně nevzpomínají v dobrém, letos si na své konto ve vzájemném utkání připsal hned tři bodíky – dvakrát asistoval a jednou přesně mířil. Byl tedy u všech branek svého týmu do plzeňské sítě. Nejlépe a nejpřesněji míří Václav Pletka, který pokořil soupeřovu obranu včele s gólmanem desetkrát, střílí gól v průměru v každém svém druhém utkání. Nejvíce trestných minut naopak získal reprezentant Václav Nedorost – celkem šestapadesát, což ho řadí na bramborovou pozici v tabulce zlých mužů O2 extraligy.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Sestava HC Bílí Tygři Liberec z posledního utkání:

Hnilička - Moravec, Jiruš, Zíb, Modrý, Derner, Hunkes, Žabka - Nedorost, Nedvěd, Pletka - Podkonický, Kašpařík, Šimánek - Pabiška, Plodek, Klimenta - Bartovič, Blatný, Šachl.

------------------------------------------------------------------------------------------------

HISTORICKÁ BILANCE

Statistika je neúprosná – Plzeň s Libercem v průměru třikrát za sezonu prohraje. V dosavadních šesti extraligových ročnících Bílých tygrů je pouze třikrát porazila, na jejich ledě se jí to povedlo v minulé sezoně. Dvakrát vyrovnala a v díky Důrasově brance v prodloužení (jubilejní padesáté v dějinách těchto střetnutí) si poprvé v historii odvezla dva body. Předtím tam uhrála dvě remízy (obě v sezóně 2003/04) a jednou tam prohrála v prodloužení (na začátku ročníku 2005/06).


Celková bilance Plzeň vs. Liberec
25431859:89

Jak to bylo v domácích zápasech Plzně s Libercem?

První výhru nad neoblíbeným soupeřem si Západočeši připsali na domácím ledě 12. ledna 2003. Na vítězství v poměru 5:4 se gólem a dvěma asistencemi podílel Hurtaj. Další dva body na domácím ledě uhráli Plzeňští v následujících dvou ročnících – 28. září 2003 remizovali 2:2 a 10. října 2004 prohráli 1:2 v prodloužení). Před necelým rokem si Západočeši aspoň trochu spravili chuť z pokaženého ročníku v jeho posledním kole, kdy „severské šelmy“ rozdrtili 8:4. Bod za prohru 3:4 v nastaveném čase získali také v prvním utkání minulé sezóny. Letošní první vzájemný zápas Lasselsberger dotáhl do prodloužení . Mimořádně dramatické utkání, ve kterém Plzeň prohrávala už o dvě branky, se díky brankám Šindela , Vlasáka a Fabuše podařilo dostat až do prodloužení a následných samostatných nájezdů, ve kterých se předvedl Jakub Šindel a vybojoval tak druhý bod pro modrobílé barvy, které vzhledem k vývoji měly cenu zlata.


Domácí bilance Plzeň vs. Liberec
1331934:44

------------------------------------------------------------------------------------------------