Dušan Andrašovský #69: V Plzni je atmosféra stále skvělá, možná nejlepší v republice

Plzeň – Velký sympaťák a miláček plzeňského publika. Dušan Andrašovský působil na západě Čech šest sezón, patřil k neproduktivnějším hráčům svého týmu. Již druhým rokem ale působí ve Zlíně, kde se mu však příliš nedaří. „Je to tak, trápím se, ale dělám vše proto, aby se to zlomilo. Psychicky jsem poměrně dosti dole, ale věřím, že se to obrátí,“ vyhlašuje nezlomná devětašedesátka.

Dravý slovenský útočník se narodil 8. 12. 1976 ve Žiaru nad Hronom, kde také začal s hokejem. Poprvé k hokeji nejvyšší úrovně se však nedostal ve svém rodném městě, nýbrž v Trenčíně. Zvolen nezvládl ročník 1993/94 a sestoupil ze slovenské nejvyšší soutěže, do které se vrátil v roce 1997, již s Dušanem Andrašovským v sestavě. Mezitím si však rychlé levý křídelní útočník "odkroutil" vojnu v již zmiňovaném Trenčíně.

První zvolenská sezóna v nejvyšší slovenské soutěži byla pro tým úspěšná, obsadil 6. místo. To nejlepší však mělo ještě přijít. V dalším roce si ještě o jeden stupínek polepšil. To už začala zářit hvězdička Dušana Andrašovského. V první extraligové sezóně v dresu HKM Zvolen si připsal 27 bodů, ovšem další roky vyšly skvěle, což neuniklo ani pozornosti reprezentačním trenérům Slovenska a dali tomuto útočníkovi příležitost i ve slovenském národním týmu.

Sezónou, ve které Dušan Andrašovský asi nejvíce zazářil byla sezóna 1999/2000. Zvolen vybojoval historické druhé místo ve slovenské nejvyšší soutěži. Ale poprvé se také představil v Plzni! Na podzim roku 1999 hostila Plzeň semifinále Kontinentálního poháru mezi mužstvy Osvětimi, Košic, Zvolena a samozřejmě Plzně. Z postupu do finále v Berlíně se radoval právě Zvolen, i díky dvěma brankám Andrašovského. Na soupisce HKM Zvolen nefiguroval pouze Dušan, ale také Jozef Voskár a českým fanouškům dobře známí Ladislav Čierný a Dušan Pohorelec.

Tolik úspěšná sezóna znamenala změnu v kariéře Dušana Andrašovského. V létě 2000 kývl na nabídku Plzně a stěhoval se na západ Čech. Od začátku svého angažmá dokazoval, že je rozený střelec. Bohužel mu častá zranění sezónu doslova "trhají", jak ve své první "plzeňské" sezóně, tak i v následujících prošel dlouhodobými zraněními. Přesto se stačil stát důležitou součástí jednoho z nejlepších útoků extraligy, Dvořák - J. Straka - Andrašovský. A výkony v dresu Keramiky Plzeň oslovily i reprezentačního trenéra Filce, který nominoval dravého šikulu na přípravná utkání před MS´02.

Slovenský šikula I dalších sezónách na západě Čech dokazoval, že patří mezi nejlepší. Honosil se více než půl bodem na zápas, nikdy však za Plzeň neodehrál všechna utkání v sezóně. V play-off 2003/2004 si v každém zápase připsal bod, řádil hlavně proti Pardubicím. Po dalších dvou, pro Plzeň, nepovedených sezónách, se Andrašovský rozhodl pro změnu. Po šesti sezónách strávených v Plzni zamířil do pardubického Moeller. Hned v první sezóně dosáhl na celkové stříbro, kterému pomohl osmadvaceti body. Přesto miláček plzeňského publika nežíval nejšťastnější chvíle kariéry. V dresu Východočechů nedostával tolik prostoru a vše vyústilo v následující sezóně výměnou do Zlína. Ale ani tam se dravé štice příliš nedaří, V loňské sezóně doklopýtal spolu s týmem a svým jedním gólem v osmi utkáních jen do play-outu. Ani letošní sezóna zatím nevychází dle představ. Přesto, že se na ledě vyskytuje i s Leškou a Balaštíkem, v dosavadních jedenadvaceti zápasech, ve kterých naskočil, si připsal jen skromných bodů za čtyři asistence a jeden přesných zásah…

Dušane, jaké je nyní nálada v kabině?
Přišli jsme s malou dušičkou, chtěli jsme bod. Nakonec máme dva, takže velká spokojenost.

S jakou taktikou jste přijeli do Plzně?
S dobrou obranou. V posledních duelech jsme fasovali moc branek, dělali jsme obrovské individuální chyby. To nám bylo vyčítáno a dnes se nám to podařilo zlepšit.

Dnešní duel měl být soubojem nejlepšího útoku ligy s týmem, který je mimo svou arénu nejhorší…
Víme, že když hrajeme venku, každý nás podceňuje. My jsme hlavně chtěli překvapit dobrou obranou a to se nám dnes podařilo.

Co Vám tedy proběhlo hlavou po pětatřiceti vteřinách hry?
Já jsem si říkal, že to snad ani není možné. A doufal jsem, že se nebude opakovat první vzájemný zápas. Nám naštěstí pomohl gól Pavla Kubiše.

Museli jste na sebe zvýšit hlas?
Noo, spíše tak napůl, už to bývalo i horší.

Motivoval jste nějako speciální prémií své spoluhráče před dnešním duelem?
Už to není tak živé. Nic dopředu nevyhlašuji, protože to vždycky nevyšlo. Neberu to tak, že za každou cenu musím všechno zaplatit, abych zde vyhrál. Chci uspět v každém duelu, ne jen tady. Ale… Plzeň je pro mě stále Plzeň, co dodat.

Změnila se nějak atmosféra zde na stadionu od vašeho odchodu?
Ne, to vůbec ne. Tady je atmosféra stále skvělá, možná nejlepší v republice, to nemá cenu ani rozebírat.

Jaké jsou cíle Zlína do druhé poloviny soutěže?
Věřím, že budeme krok po kroku sbírat bodíčky a moc bychom chtěli proklouznout do play-off. To je náš sen i cíl.

Změnilo se hodně od příchodu Zdeňka Venery?
Někteří hráči si musejí zvykat na jiné role. Někdo je více vytěžovaný, někdo zase méně, ale každý musí s tou troškou přispět a pomoci týmu.

Jak Vy osobně se cítíte?
Mně se nedaří od začátku soutěže. Je to tak, trápím se, ale dělám vše proto, aby se to zlomilo. Psychicky jsem poměrně dosti dole, ale věřím, že se to obrátí.

Děkuji za rozhovor, přeji mnoho úspěchů…

-----------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------