NOTES#18: Poslední zápas roku 2008...

Plzeň – Naposledy v tomto roce půjdeme v Plzni na hokej. Rozlučku s rokem 2008 obstará tým Kladna. V letošní sezóně zatím vždy vyhrál domácí tým o branku. Lasselsberger se musí obejít bez zraněného Fabuše, otazník visí i nad mužem v brankovišti. Oba soupeři v posledním kole vyhráli. Plzeň v Liberci, Středočeši ve Zlíně. Dá se tedy očekávat kvalitní a napínavé utkání. Přijďte i vy a pomozte tak svým barvám v honu za dalšími třemi body!


HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC GEUS OKNA KLADNO

36. kolo – úterý 30. prosince v plzeňské ČEZ Areně

Šestatřicáté kolo nabízí nejednu zajímavou podívanou. Pokud už jste přehlceni informacemi o českých juniorech, kteří bojují za oceánem, můžete se nechat pohodlně unášet na vlnách O2 extraligy. Nejdříve snad pozveme pro plzeňské publikum na nejzajímavější utkání – do ČEZ Arény zavítá Kladno, tým, na nějž v západočeské metropoli nejsou ty nejpříjemnější vzpomínky… desetigólový příděl je sice už fousatý, ale vyřazení v předkole play-off si pamatují všichni. Lasselsberger má svému soupeři co oplácet, avšak musí dobře pohlídat Paterovu řadu, aby se zápas nestal podobným těm z minulých let. Karlovy Vary si toto kolo již předehrály, na vlastním ledě pak padly po velkém boji Třinci 3:4 na samostatné nájezdy. Na vítkovický stadion přijíždí pardubický Moeller a tým bývalého reprezentačního kouče se musí mít na pozoru, žádná procházka růžovou zahradou je rozhodně nečeká. Až do dalekého Zlína pak vyjíždějí hráči Českých Budějovic, ti se snaží oklepat z hodně nepovedeného začátku soutěže, a tak každý bodík vítají s otevřenou náručí. Lídr tabulky Litvínov pak přivítá Znojemské Orly s jasným úmyslem – potvrdit svou výbornou domácí formu z posledních kol (ostatně si vzpomeňme, jak tam dopadli Plzeňští). Nováček z Mladé Boleslavi hostí velmi atraktivního soupeře – pražskou Spartu. Minulé domácí utkání proti tomuto týmu ztratili Středočeši v posledních vteřinách, určitě budou toužit po odvetě. V posledním střetnutí se proti sobě postaví celky Slavie Praha a Liberce – dvě mužstva, proti kterým Lasselsberger nastoupil v minulých kolech. O jejich formě má tedy plzeňský fanoušek jasno…


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK

výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

Fanoušci vybrali na pokutu

Plzeňští fanoušci opět ve velké míře ukázali, že označení nejlepších v republice se jim nedává nadarmo. Při utkání se Spartou, které bylo velmi emocionálně vypjaté možná nebo asi právě kvůli některým kontraproduktivním hvizdům hlavního sudího Hodka, na ledě přistály dvě lahve hozené z hlediště, nikoli z kotle, jak to bylo mnohými vysvětlováno. Ale modrobílý kotel ukázal často zpochybňovaný charakter a uspořádal dobrovolnou sbírku na pokrytí pokuty v hodnotě 5000Kč, kterou Lasselsberger dostal právě za tento incident. A kotelníkům se vedlo více než úctyhodně, s celkovým výnosem 11021 Kč si dokonce vybrali na jednu navíc. Doufejme ale, že APK už podobné dárečky udělovat nebude.

David Ludvík znovu na ledě

Trvalo to velmi dlouho, ale přesto jsme se dočkali. Šikovný forvard David Ludvík se poprvé v soutěžním zápase představil v minulém domácím utkání proti pražské Slavii a pomohl svým příspěvkem k porážce ambiciózního soupeře v prodloužení. Sám David si pochvaloval, že mu zápas po takřka nekonečné pauze překvapivě sedlo. „Ve čtvrtek jsem mluvil s panem Hynek a domluvili jsme se, že to půjdu zkusit. Kdybych nemohl, měl jsem mu říct. Čekal jsem to horší, nebylo to tak špatné, zvládl jsem to. Celkem jsem to i udýchal,“ popisoval na pozápasové tiskové konferenci.

Konečně více než dvě branky

Střelecké trápení provází plzeňský Lasselsberger už nějaký ten čas, to sami uznáte. Ale v posledních utkáních si Západočeši na nedostatek branek rozhodně stěžovat nemohli, modrobílí bojovníci jich nastříleli svým soupeřům hned devět v pouhých dvou utkáních! Navíc si svou první branku v dresu Plzně připsal i Roman Tomas, který v devětadvacáté minutě duelu se Slavií srovnával na 3:3. Doufejme, že si Západočeši pořídili nový střelný prach, jenž v minulých kolech byl značně zvlhlý, a tudíž nefunkční.

Vlasák zpět na trůně kanadského bodování

Ostrostřelec Tomáš Vlasák dlouho, předlouho okupoval první příčku v kanadském bodování, ale tu mu vyfoukl třinecký Jiří Polanský, kterému do karet hrál vyšší počet absolvovaných soutěžních utkání. Avšak jenom na chvilku. Po výhrách nad Slavií a Libercem je všechno jinak. Vlasák svému soupeři sebral trůn a pohodlně se na něj usadil, má stále o jeden zápas k dobru a navíc čtyři bodíky náskok. Vlasák v pětatřiceti utkáních nastřílel osmnáct branek a na dalších čtyřiadvacet přihrál, v součtu má tedy čtyřicet dva bodů.

Ze hry vypadl Peter Fabuš

Slovenský útočník doplatil na hloupý a zbytečný zákrok libereckého Žabky a z vítězného utkání musel být předčasně vyprovázen směr nemocnice. Fabuš bude pro zlomeninu lýtkové kosti plzeňským trenérům chybět přibližně dva měsíce. Lasselsberger se tak bude muset obejít bez svého třetího nejproduktivnějšího muže.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Sestava HC LASSELSBERGER PLZEŇ z posledního zápasu:

rancouz - Dresler, Smrek, Pácal, Benák, Hudec, Redlihs, Martinec - Vlasák, Straka, Tomas - Matějovský, Kracík, Fabuš - Ludvík, Kovář, Adamský - Dvořák, Šinágl, Kubica.


HC GEUS OKNA Kladno

situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

Novotný s Novákem pokračují za Kladno

Nejdříve osmnáctého ledna si dvojice Novotný, Novák sbalí kufry a poputuje z Kladna. Andrej Novotný a útočník Václav Novák si tedy prodlouží svoje hostování za Středočechy, Ústečtí Lvi se na tom dohodli s kladenským vedením. Kouč Kladna Zdeněk Müller samozřejmě tuto zprávu bere pozitivně, dokonce prohlásil, že oba výše jmenovaní patřili v posledních utkáních mezi nejlepší z jeho celku.

Čtyřboj na venkovních kluzištích

Velmi náročný program čekal na kladenské hokejisty v posledních třech kolech. Poté, co doma tak tak porazili pardubický Moeller, na čtyři kola se museli spokojit s azylem na soupeřových kluzištích. K prvnímu utkání se rozjeli do jižních Čech, kde je čekal tamní výběr Mountfieldu. A Středočeši na body nedosáhli, prohráli 1:4. Třiatřicáté kolo jim do cesty postavilo o kapku prestižnějšího soupeře – pražskou Spartu. Tam se jim dařilo lépe, s domácími prohráli až na nájezdy. K poslednímu střetnutí se vydali na cestu směrem až k dalekému Zlínu, kde už ukázali svou sílu – otočili utkání a nakonec zvítězili 6:4. Zápas s Lasselsbergerem je tedy čtvrtým v řadě, kdy se Kladno představí venku. Uvidíme, jak se jim v západočeské metropoli povede.

Statistikám vládne Patera

Je to již ohraná písnička, ale pořád aktuální a pro soupeře stále hrozivá. Pavel Patera, Martin Procházka a k nim do lajny Radek Bělohlav… to je hlavní zbraň týmu Geus Okna Kladno. Prvně jmenovaný, ostřílený veterán Patera momentálně okupuje první pozici v týmovém porovnání kanadských bodů. Z pětatřiceti utkání nasbíral celkem třiatřicet bodů za deset branek a třináct nahrávek. V posledních zápasech ale platí pravidlo, když se boduje Patera, Kladno urve alespoň bodík. Doufejme tedy, že mu zrovna střetnutí proti Lasselsbergeru nevyjde podle představ.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Sestava HC GEUS OKNA Kladno z posledního utkání:

Kopřiva - Nádašdi, Hájek, Kameš, Novotný, Pavlas, Trončinský, Hořava - Diviš, Patera, Procházka - Kuchler, V. Novák, Stieler - Horna, Kalla, Bělohlav - Valský, Čurilla, Frolík.

------------------------------------------------------------------------------------------------

HISTORICKÁ BILANCE

Už dvě stě gólů dala Plzeň proti Kladnu. Autorem jubilejní dvousté branky se v minulém vzájemném utkání stal Peter Smrek. Dvě sekundy před koncem první třetiny vyrovnal na 1:1, ale domácí díky Čurillově trefě z padesáté minuty vyhráli 2:1. Tímto vítězstvím Kladenští dohnali Západočechy v celkové bilanci, i když na skóre jsou pořád o „jednu dvanáctku“ horší.


Celková bilance Plzeň vs. Kladno
5826626200:188

Jak to bylo v domácích zápasech Plzně s Kladnem?

Minule Lasselsberger vyhrál 3:2, přestože hosté se už v jedenácté minutě dostali do vedení. Ještě do konce úvodní dvacetiminutovky ovšem Kracík a Straka stav otočili a Vlasák v 35. minutě zvýšil na 3:1. Po snížení Středočechů se jeho gól ukázal jako vítězný. Třicátý duel na vlastním ledě tak Plzeňským přinesl sedmnáctou výhru.


Domácí bilance Plzeň vs. Kladno
9017310119:70

Na vlastním kluzišti dominují Západočeši dlouhodobě. Nejvyšším brankovým rozdílem byla výhra Plzně 8:0. 2. února 1996 ovšem Středočeši deklasovali Plzeň na jejím ledě 10:3! 25. ledna 1998 tehdejší Keramika roznesla Kladno 7:1. Hattrick zaznamenal Jaroslav Bednář, na všechny góly mu přihrál Pavel Geffert. Asistenci v tomto zápase zaznamenal i gólman Dušan Salfický, který ve 24. minutě přihrál Mojmíru Musilovi na gól na 4:0. První „plzeňský“ hattrick však zaznamenal již o pět let dříve Pavel Metlička, 9. listopadu 1993 v zápase Kladno-Plzeň 1:4.

------------------------------------------------------------------------------------------------