NOTES#23: Přijíždí Litvínov, Plzeň má co vracet

Plzeň – Druhou třetinou pokračuje série domácích zápasů hokejistů Lasselsbergeru. V 46. kole se proti Litvínovu již publiku představí “ztracený syn“ Pavel Vostřák, který byl u posledního úspěchu modrobílých v sezóně 2003/2004. Diváci se mohou těšit i na možné nasazení Jana Chábery. Hosté se naopak musejí obejít bez marodů Reichla a Hübla. Ale pozor! Litvínov si z Plzně pravidelně vozí body již přes dva roky. Neváhejte a přijďte o víkendu povzbudit své barvy v důležitých bojích o play-off!


HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC LITVÍNOV

46. kolo – pátek 30.ledna v plzeňské ČEZ Areně

Po šestačtyřicáté se rozsvěcují světla nad extraligovými stadiony, stejně tak se hokejové chrámy zaplní natěšenými a napnutými fanoušky, kteří jistě v napětí budou sledovat výkony svého oblíbeného mužstva. Extraliga se řítí do očekávaného cíle, který rozhodne o pozicích týmů po základní části O2 extraligy. Drama vrcholí, napětí se zvyšuje s každou minutou probíhajících zápasů. Kdo bude úspěšný a kdo se letos úspěchu nedočká? Rozuzlí tyto otazníky dřívější zápasy, než ty v 52. kole? Těžko říct, faktem ale je, že už dnešní utkání, tedy ta šestačtyricátá v pořadí, mohou zase hodně napovědět. A co nám nachystalo páteční extraligové menu? Prodlouží se úctyhodná série Jaroslava Bednáře, který bodoval už v sedmnáctém zápase v řadě? Podaří se mu to proti Zlínu, který bojuje o postupové pozice a který se jistě bude chtít na favorita z hlavního města vytáhnout? I na dalších šesti extraligových stadionech se dočkáme urputných bitev. Zajímavým zápasem bude klání mezi Vítkovicemi a Libercem, kde půjde o souboj týmů ze středu tabulky. Mladá Boleslav přivítá na svém ledě Třinec a v Českých Budějovicích se představí pardubický Moeller. V Tesla Aréně v Praze se pak představí tým Kladna a i tento zápas nabídne tuhou bitvu mezi týmy, které nutně potřebují bodovat. Každý bod je teď velice cenný a již rozhodují maličkosti. I plzeňský Lasselsberger se bude chtít v dnešním zápase proti ambicióznímu Litvínovu vytáhnout a ponechat si tři body na západě Čech. Nakolik zamíchají výsledky dalšího kola tabulkou a kdo bude po dvacáté hodině spokojenější?


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK

výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

Plzeň se pere o play - off

Takovou tlačenici v extraligové tabulce málokdy vidíme. Letošní ročník hokejové O2 extraligy je velmi vyrovnaný, což ukazují pozice a body týmů. I poslední má ještě teoretickou šanci na předkolo, týmy bojující o čelo můžou klidně skončit na hranici desítky. Vyrovnanost ligy dělá extraligu ještě více atraktivnější a fanoušci s napětím čekají, jak to celé dopadne. Plzeňský Lasselsberger po výhře nad Vítkovicemi drží devátou pozici, zaručující předkolo, ale na Liberec na šestém místě ztrácí pouhý bod! Navíc na Spartu, která je ještě o pozici lepší, chybí Plzeňským body čtyři. Boj o přímý postup do play -off tedy pokračuje a tým ze západních Čech se jistě bude chtít i po dnešním zápase posunout zase o krůček blíže k vysněnému cíli.

Posilou Plzně je Jan Chábera, vrací se Vostřák

Pětadvacetiletý brankář Jan Chábera je novou posilou plzeňského Lasselsbergeru. Talentovaný brankář přišel na západ Čech po bouřlivých jednáních a sám si jistě musel připadat jako na kolotoči. Takřka během několika hodin byl ve čtyřech klubech hokejové extraligy. Cílem jeho “putování” nakonec byla právě Plzeň. “Jsem hodně rád, že se vše vyřešilo a že opět můžu chytat, “ ulevilo se odchovanci českých Budějovic. Jeho výměna až do Plzně měla velmi strastiplnou cestu. Jeho účinkování v Mladé Boleslavi bylo ukončeno rozhodnutím Smírčí komise ČSLH, musel se tedy vrátit na jih Čech. Mountfield se dohodl na přestupu se Spartou, která jej ihned propůjčila na hostování do Plzně. Opačným směrem pak zamířil obránce Stanislav Hudec. V nedělním zápase proti Vítkovicím Chábera ještě nenastoupil, ale již dnes, proti Litvínovu bychom čerstvou posilu měli vidět mezi tyčemi. Další radostnou zprávou pro fanoušky Lasselsbergeru je návrat Pavla Vostřáka, jenž se vrací ze Švýcarska. Šikovný střelec byl u posledního úspěchu Plzně v sezóně 2003/2004 a rád by modrobílým opět přinesl štěstí.

Roman Málek nejspíš opustí Plzeň

Jeho jméno nebude v Plzni nikdy zapomenuto, vrylo se do srdcí snad všech plzeňských fanoušků. Přesto Roman Málek nejspíše opustí plzeňský tým a jeho kariéra bude pokračovat v jiném dresu. Po neuspokojivých výkonech se dostal na pozici druhého brankáře a chytal talentovaný Pavel Francouz. Minulý týden vedení angažovalo Cháberu a Málek se dostal na pozici trojky. Vedení klubu mu umožnilo hledat nové angažmá, a tak je možné, že pevné pouto mezi Plzní a Romanem bude zpřetrháno. Na západ Čech přišel ze Slavie v sezóně 2003/2004 a dovedl tým až před brány ligového finále. Stal se miláčkem publika a oblékl i reprezentační dres. Všechno ale jednou končí, takový je hokejový život. V Plzni se na něj ale nikdy nezapomene…

Domácí série zápasů pokračuje

První utkání ze série domácích zápasů modrobílým vyšel na výbornou. Proti Vítkovicím Lasselsberger předvedl dobrý výkon podpořený výborně chytajícím Francouzem. Více než pět a půl tisíce diváků se nakonec radovalo z cenného vítězství. Domácí série ale pokračuje, dnes přijíždí do ČEZ Arény tým Litvínova, už pozítří přivítáme na domácím ledě vedoucí Slavii. Kolik bodů nakonec vynese domácí série?

------------------------------------------------------------------------------------------------

Sestava HC LASSELSBERGER PLZEŇ z posledního zápasu:

Francouz - Benák, Smrek, Cartelli (41. Dresler), Redlihs, Čakajík, Pácal - Dvořák, M. Straka, Vlasák - Tomas, Kracík, Matějovský - Adamský, Jan Kovář, Kubica (24. Ludvík) - Kubalík.


HC Litvínov

situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

Litvínov přijíždí i s Čalounem

Šestatřicetiletý olympijský vítěz z Nagana a mistr světa z Lilehammeru by měl z prvoligového Ústí nad Labem ve dvou zápasech pomoci Litvínovu v boji o play - off. Pro Čalouna to není krok do neznáma. V Litvínově začínal svojí bohatou hráčskou kariéru a v roce 1994 zkusil štěstí za mořem. Působil ve finské i ruské lize. Do Litvínova se vrátil v sezóně 2004/2005, kdy nastřílel rovných třicet branek. V české extralize oblékl i dres Pardubic a poslední roky působí v rodném Ústí nad Labem, se kterým si zahrál extraligu a nyní bojuje v první lize. Litvínovský dres oblékne při absenci opor na dva zápasy - dnes v Plzni a v neděli v domácím zápase s Vítkovicemi.

Absence opor Litvínova

Robert Reichel a Viktor Hübl jsou dva neproduktivnější hráči v litvínovském dresu, ovšem dnes je na ledě neuvidíme. Oba podstoupí menší chirurgický zákrok, který je vyřadí na několik kol. Podle vedení klubu by ale na play - off měli být připraveni. Reichel patří k tahounům mužstva a je nejproduktivnějším hráčem Litvínovských. Na svém kontě má 42 bodů za 13 branek a devětadvacet asistencí. Hübl je nejlepším střelcem týmu a skóroval již devatenáctkrát.

Litvínov nemá lehkou situaci, přesto je třetí

Litvínov jistě patří k velkým překvapením letošní sezóny. Po kompletním 45. kole mu patří třetí příčka extraligové tabulky. V posledním zápase si Litvínovští přišli na dva cenné body, po výhře po samostatných nájezdech nad extraligovým nováčkem z Mladé Boleslavi . Litvínov již prohrával 0:3, ale pak se zázračně vzchopil, srovnal a v samostatných nájezdech získal bod navíc. Díky prohrám dalších týmů z popředí tabulky si udržel třetí příčku a dnes se i přes absenci klíčových opor bude chtít poprat o další body v plzeňské ČEZ Aréně.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Sestava HC Litvínov z posledního utkání:

Jaroslav Hübl ml. - Šlégr, Švarný, Kroupa, Skuhrovec, Walter, Punčochář - Lukeš, V. Hübl, Kubinčák - Trávníček, Branda, Černý - Jenáček, Heinsch, Jánský. Trenér: Hübl a Rosol

------------------------------------------------------------------------------------------------

HISTORICKÁ BILANCE

Plzeň a Litvínov jsou dva dlouholetí extraligoví rivalové, dvě tradiční české hokejové bašty. A také dva vyrovnané týmy. Momentálně mají na svém kontě už o pět vítězství více Severočeši, kterým je zároveň o pětadvacet gólů nakloněno skóre. Modrobílí jsou na tom zatím hůř i v této sezóně. Napřed sice vyhráli venku 4:2, ale doma svému soupeři podlehli v poměru 1:2 a z jeho si pak odvezli porážku 1:6.


Celková bilance Plzeň vs. Litvínov
5722827166:191

Jak to bylo v domácích zápasech Plzně s Litvínovem?

Na vlastním ledě se Plzeňanům proti Litvínovu dlouho dařilo. Porážka 5. prosince 2000 byla na dlouhou dobu poslední, následující tři sezóny doma neprohráli. Ovšem v ročníku 2004/05 chemici na plzeňském ledě kralovali. Tým posílený slavnými odchovanci nejprve zvítězil v Plzni 2:1, poté si Lasselsberger povodil krutým způsobem – 7:1. A právě tyto prohry nakonec rozhodly, že si play-off zahrál Litvínov, pro který rozhodla lepší vzájemná bilance s Plzní. Nejvyšším vítězstvím Plzně nad Litvínovem na domácím ledě je výsledek 5:2.

Novodobá historie

V prvním ročníku samostatné české extraligy (1993/94) se Litvínovští těsně vešli do play-off, když jejich největším soupeřem v boji o poslední postupové místo byla Plzeň. Severočeši nakonec se šestibodovým náskokem postup uhájili, ve čtvrtfinále však bylo nad jejich síly Kladno. V sezóně 1995/96 se žlutočerní dočkali velkého úspěchu. Přešli přes Zlín a Spartu až do finále, kde nestačili na suverénní Vsetín. Nejlepším umístěním obou týmů po základní části je shodně 4. místo (Litvínov v sezóně 1995/96, Plzeň 2001/02), naopak nejhorší pozici měl Litvínov po základní části sezóny 2001/02 – 13. místo, zatímco Plzeň 13. místo v předminulém ročníku.

------------------------------------------------------------------------------------------------