NOTES#24: Do Plzně míří další dobyvatel

Plzeň – Před reprezentační pauzou vyjedou naposledy hokejisté na led. Keramika doma přivítá vedoucí Slavii. Modrobílí v minulém kole ztratili s Litvínovem, Pražané zase padli ve Zlíně. Oběma celkům jde o hodně, proto neváhejte a najděte si při nedělním odpoledni cestu do ČEZ Areny a pomozte svým barvám v honbě za třemi body!


HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC Slavia Praha

47. kolo – neděle 1. února v plzeňské ČEZ Areně

Třetí domácí zápas v řadě čeká hokejisty Lasselsbergeru Plzeň. A podle hesla “To nejlepší nakonec…” přijíždí na závěr domácí třízápasové série vedoucí tým tabulky - pražská Slavie. Tým Vladimíra Růžičky i letos ukazuje své kvality a bojuje o vítězství v základní části a o účast v prestižní Lize mistrů. Plzeňské hokejisty tak nečeká lehký úkol, ale ne nesplnitelný. Lasselsberger posílen o skvěle chytajícího Jana Cháberu si na Slavii věří a na domácím ledě v zádech s výbornými fanoušky bude jistě chtít úřadujícího mistra obrat o body. Pozor ale na Jaroslava Bednáře, který skóroval už v sedmnácti zápasech v řadě… Žádný z týmů se dnes nemusí nikterak šetřit, před reprezentační přestávkou, kterou vyplní další turnaj EHT - tentokrát LG Hockey Games ve Švédsku, jistě hráči ze sebe vydají maximum. Již 47. kolo slibuje atraktivitu na všech extraligových stadionech. Kromě již zmíněného duelu Plzně s pražskou Slavií, se fanoušci české extraligy dočkají třeba utkání Liberce a Karlových Varů, tedy souboje týmů, kterým se v posledních kolech daří a pohybují se okolo šestého, tedy postupového místa. Do Třince přijíždí České Budějovice, které jistě budou chtít odskočit v tabulce Mladé Boleslavi, které zůstává v tabulce i nadále poslední místo. Právě Boleslav se představí ve Znojmě, které má sice ještě poměrně reálnou naději na postup do předkola, ale po většinu sezóny se Orli do desítky nepodívali. Šlágrem kola bude zápas Pardubice - Sparta, kde se čeká urputný boj. Litvínov přivítá trápící se Vítkovice a Kladno zlínská RI OKNA. Máme se tedy na co těšit! Extraliga vrcholí, play - off se blíží a nejnapínavější a nejemotivnější část sezóny nastává. Tak se dobře bavte a hezké hokejové zážitky.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK

výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

Extraliga ve finiši, nastupuje očekávání

S koncem základní části přichází každoročně velké očekávání, zda se borcům v modrobílém dresu podaří dostat mezi vyvolené, kteří si zahrají vytoužené play - off. Poslední léta zažívali fanoušci Lasselsbergeru půst, jejich miláčci se mezi nejlepších osm nedostali, naposledy loni vypadli Západočeši v předkole proti Kladnu. Letos jsou vyhlídky na vysněnou osmičku mnohem růžovější, na přímý postup do elitní šestky chyběl před víkendem pouhý bod. Dnes čeká Plzeňské těžký souboj proti první Slavii, která bojuje nejen o titul, ale i o postup do příštího ročníku Ligy mistrů. Plzeň má letos poměrně stabilní formu a vyrovnané výkony a po uplynulých pětačtyřicet kol měla přímý kontakt s šestým místem, které zaručuje přímý postup. Ale ani předkolo není k zahození. I s posilami dnes Lasselsberger nastupuje proti nepříjemnému a těžkému soupeři a bude jistě potřebovat vydatnou podporu všech diváků v ČEZ Aréně.

Další posilou je navrátilec Pavel Vostřák

Dobrá zpráva dorazila koncem týdne do plzeňské kabiny. Plzeňský dres oblékne po pěti letech Pavel Vostřák. Fanoušci jistě pamatují jeho skvělé hokejové kousky a krásné góly. Útočná posila Lasselsbergeru dorazila ze švýcarského Neuchatelu, kde v letošní sezóně nastřílela osmnáct branek a u dalších třiceti si připsala asistenci. “Pavel u nás bude do konce dubna na hostování, “ uvedl sportovní ředitel Milan Tichý. Na plzeňské fanoušky tak jistě dýchne nostalgie a připomene se nezapomenutelná sezóna 2003/2004, kdy Vostřák patřil ke hvězdám Lasselsbergeru, který skončil po napínavé sérii se Zlínem před branami finále.

Třetí domácí zápas v řadě, jaké bude zakončení ?

Třetí domácí zápas v řadě čeká dnes plzeňské hokejisty. Po úspěšném zápase s Vítkovicemi čekal modrobílé těžký páteční zápas s ambiciózním Litvínovem. Dnes Plzeňáky čeká lídr ligy pražská Slavie. I přes těžký los v těchto třech domácích zápasech hráči věděli, že tato utkání budou rozhodující. “Ty tři domácí zápasy rozhodnou, musíme v nich nechat všechno, “ hecoval spoluhráče velký srdcař Michal Dvořák. Bude po dnešním utkání převládat u hráčů i fanoušků radost, nebo zklamání?

Je tu Slavie, bude plný dům?

Slavie patří k týmům, které vždycky diváky táhnou. Dnešek by neměl být výjimkou. Sešívaní se bijí o čelo tabulky, hrají o vítězství základní části i Ligu mistrů. Podaří se znovu po zápasech se Spartou a Karlovými Vary znovu vyprodat plzeňskou ČEZ Arénu? A bude “plný dům” slavit vítězství a skalp cenného soupeře? Šlágr kola o důležité tři body začíná…

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Sestava HC LASSELSBERGER PLZEŇ z posledního zápasu:

Chábera - Benák, Smrek, Cartelli, Redlihs, Čakajík, Pácal, (od 28. Dresler) - Vostřák, M. Straka, Vlasák - Tomas, Kracík, Matějovský - Dvořák, Kubalík, Adamský - Kubica, Jan Kovář, Ludvík.


HC Litvínov

situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

Zlanaří Omsk Vladimíra Růžičku?

Dvacetiletý útočník Jakub Sklenář i osmnáctiletý gólman Dominik Furch podepsali s pražským klubem blíže nespecifikované dlouhodobé smlouvy. Oběma chce dát Vladimír Růžička více prostoru, chce si nadějné mladíky a pravidelné reprezentanty v mládežnických výběrech pojistit do budoucna. Sklenář vytvořil útočnou dvojici s Růžičkou juniorem a Durch se po odchodu Svobody stal jedinou slavistickou jedničkou v brankovišti. Trenéři na něj hodně spoléhají a brankář jim bohatě oplácí svými výbornými výkony. Sázka na mládí se Slavii určitě vyplácí a ještě vyplácet bude. Navíc s pražským klubem prodloužili smlouvy i Josef Beránek a Pavel Kolařík.

Mládí vpřed! Aneb dlouhodobé kontrakty Furcha a Sklenáře

Slavia bojovala na dvou frontách a v úvodu sezóny na obou doslova válela. Pak ale přišla propíraná výsledková krize v nejvyšší české lize a to se přeneslo i na prestižní Ligu Mistrů. Po slavných vítězstvích doma s Linköpingem 4:2, venkovním triumfu na ledě ZSC Lions a opět výhře na ledě Lenerova Linköpingu se v přímém souboji o účast v semifinále turnaje utkali Pražané doma proti curyšským Lvům. A vedli si špatně. Vysoká prohra 1:5 jim důrazně zabouchla dveře před případnými myšlenkami na triumf.

Bednář zraněný, Červenka zraněný, Kraft na operaci. Co bude se slavistickou produktivitou?

Nejúdernější dvojice české extraligy. V současné době nemají konkurenci. Přivádí do varu jak své tak i soupeřovy fanoušky. Ovšem jeden vůbec nenastoupil do utkání proti Varům a druhý v tom samém zápase odstoupil už v první třetině. Červenka nemá zcela v pořádku rameno, Bednář odstoupil po hitu Dobroně. Původně u něho bylo potvrzení na zraněnou slezinu, vyšetření prokázalo jen namožené břicho. Oba dva by však už měli v utkání proti Plzni být k dispozici. I vzhledem ke své nominaci na Švédské hry nechtějí příliš dlouho laborovat. To se zraněním Milana Krafta je hůř. Nejspíš bude muset již letos podruhé podstoupit operaci ramene. Doba jeho léčby je zatím neznámá.

Micka proti Karlovým Varům získal pět bodů za čtyři góly a přihrávku

Až do 45.kola dokázal vsítit pouze sedm gólů. V zápase proti lázeňskému celku se ovšem vytáhl a stal se hvězdou. Skóroval rovnou čtyřikrát navíc během prvních dvou třetin a nikdo jiný se mezi jeho góly netrefil. A aby toho nebylo málo, svůj výkon v zápase s netradičním začátkem od 15hodin vyšperkoval ještě jednou přesnou přihrávkou na Růžičku. Tím jeho bodové hody vlastně začaly. Poté se trefil v osmé, osmnácté, třicáté sedmé a třicáté deváté minutě. Po zásluze si odnesl titul hvězdy odpoledne.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Sestava HC Slavia Praha z posledního zápasu:

Neruda - Drtina, Žižka, Sloboda, Kolařík, Kadlec, Vašíček, Špelda - D. Hruška, Beránek, Vondrka - Bednář, Červenka, Sklenář - Micka, V. Růžička ml., Doležal - Holec, P. Jelínek, Čermák.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

HISTORICKÁ BILANCE

Už víc než dva roky nezískala Plzeň v zápasu se Slavií tři body, ale nedá se říct, že by Pražané měli v poslední době jasně navrch. Západočeši čtyřikrát vyhráli v prodloužení, jednou získali bod za porážku v nastaveném čase a v jednom případě si přivezli z hlavního města další bodík za prohru na samostatné nájezdy.

Celkově se bilance vzájemných soubojů Plzně a Slavie začala psát v sezóně 1994/95, ve které pražský klub vstoupil do nejvyšší soutěže. V posledních sezónách si Slavia vzájemnou bilanci naklonila ve svůj prospěch, má také aktivnější skóre.


Celková bilance Plzeň vs. Slavia
5922928151:175

Plzeňané na Slavii narazili také v osmifinále play-off, a to v ročníku 1995/96, kterou současný Lasselsberger sehrál pod názvem HC ZKZ. Série skončila jednoznačným vítězstvím soupeře 3:0 na zápasy po výsledcích 2:4, 2:7 a 3:5.

Jak to bylo v domácích utkáních Plzně se Slavií Praha?

Plzeňané na Slavii narazili také v osmifinále play-off, a to v ročníku 1995/96, kterou současný Lasselsberger sehrál pod názvem HC ZKZ. Série skončila jednoznačným vítězstvím soupeře 3:0 na zápasy po výsledcích 2:4, 2:7 a 3:5.

Domácí zápasy Plzeň vs. Slavia
271161069:67

Nejtěžší porážku uštědřili slávisté Plzni na jejím ledě 20. října 1995, kdy vyhráli 9:4. Rozdílem pěti branek zvítězili naopak Plzeňané již o rok dříve, v sezóně 1994/95 (7:2), a také v 45. kole sezóny 2003-04, kdy pozdějšího finalistu smetli poměrem 5:0.

Jedinečnou kuriozitou jsou ovšem zápasy sezóny 1999/00. Diváci v Plzni se tehdy v obou domácích utkáních proti Slavii nedočkali ani od jednoho týmu gólu! Ani duely na Slavii tehdy nepřinesly žádnou hokejovou přestřelku. Celkem padly mezi těmito soupeři ve zmíněném ročníku ve čtyřech střetnutích pouze čtyři branky.

-------------------------------------------------------------------------------------------------