Notes: Rozhodující bitva se blíží!

Plzeň – Série předkola play-off mezi Plzní a Třincem se stěhuje k rozhodující bitvě na západ Čech. Vůbec poprvé historii od zavedení toho systému bude rozhodovat až pátý zápas. Do této doby nestačily tři duely k rozhodnutí pouze jedné dvojici a i v té figurovala Lasselsberger, když v minulé sezóně dokázal vyhrát alespoň jedno střetnutí proti Kladnu. Neváhejte a přijďte povzbudit své barvy, od vytouženého play-off nás dělí pouze jedno vítězství, tak kdy jindy, než teď…


HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC OCELÁŘI TŘINEC

5. zápas – sobota 28. února v plzeňské ČEZ Areně

Ačkoliv to tak zprvu nevypadalo, série mezi plzeňským Lasselsbergerem a třineckými Oceláři začíná být velmi dramatická. Plzeň zvládla první dva domácí duely, vedla v sérii už 2:0 a odjížděla do Třince s přáním, ukončit celou sérii co nejdříve. To se ale nepodařilo, a tak nezbývá, než odehrát rozhodující, páté utkání celé série. Protože Plzeň byla po základní části lepším týmem, v klíčovém duelu nastoupí v domácím prostředí, což je vzhledem k vyrovnanosti série velká výhoda. Dočkáme se tak utkání o všechno! Buď Plzeň porazí Oceláře potřetí a zajistí si úcast mezi nejlepší osmičkou, nebo již dnes sezóna skončí, což si v žádném případě nikdo nepřipouští! Třinec západočeský klub v letošní sezóně v ČEZ Aréně ani jednou neporazil, i proto všichni fanoušci, vedení, sponzoři a samozřejmě i hráči věří, že úspechy proti Třinci budou pokračovat a my se dočkáme na západě Čech po pěti letech vysněného a dlouho očekávaného play - off !


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK

výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

Ze skvěle rozehrané série je drama!

Kdo by to byl řekl. Plzeň po druhém zápase předkola play - off vedla nad Třincem 2:0 na zápasy a všichni věřili i v brzký návrat ze Třince s postupem v kapse. Je ale všechno jinak. Lasselsberger první utkání ve Werk Aréně prohrál 3:0, třinecká obrana skvěle zafungovala a modrobílým neumožnila radovat se ani z jednoho gólu. Celkově čtvrtý duel série byl o poznání vyrovnanější, Plzeň sice prohrávala 3:1, ale dokázala srovnat skóre a utkání dospělo do prodloužení. V něm Plzeňští naneštěstí inkasovali a gól Davida Květoně rozhodl o tom, že se celá série znovu podívá na západ Čech, kde se rozhodne o postupujícím mezi nejlepší osmičku, která bude bojovat o mistrovský pohár.

Z radosti jsou náhle starosti

Plzeň odjížděla na třinecký led s přáním uspět alespoň v jednom utkání. To by znamenalo postup mezi nejlepší osmičku a jistotu play - off. Bohužel plán se sesypal jako domeček z karet a rázem je na světě velké drama. Modrobílí nakonec využijí lepšího postavení po základní části a odehrají rozhodující zápas celé série na vlastním ledě a před domácím publikem. Třinec sice dvakrát zvítězil a srovnal stav série, ovšem na plzeňském ledě se mu dlouhodobě nedaří a letos v ČEZ Aréně neuhrál ani jediný bod. Navíc v každém utkání Lasselsberger vstřelil v průměru 5,5 branky. Podaří se na domácí výkony navázat a konečně se probojovat po pěti letech do play - off?

Straka s Vlasákem taví třineckou ocel!

Elitní útocníci plzeňského Lasselsbergeru jsou doslova postrachem pro třinecké Oceláře. Pokud dostanou příležitost, neváhají jí proměnit a zužitkovat. I proto Třinec přišel se speciální obranou formací, která má eliminovat borce v modrobílém dresu. Pravdou je, že na třineckém ledě se plzeňský gólový koncert poněkud odmlčel, ale v rozhodujícím utkání na vlastním ledě bude první modrobílá lajna jistě opět k nezastavení!

Plzeň trápí Peterek, Květoň i Malec

Stejně jako plzeňská první lajna zatápí svým soupeřům, i třinečtí hráči budí respekt. Kapitán Ocelářů Jan Peterek patří mezi velmi nebezpečné hráče, což v této sérii již několikrát potvrdil. Stejně tak David Květoň, jenž již po několikáté poslal puk za záda Jana Chábery. Na útocníky Třince musí Západočeši dával velký pozor, jakožto i na Tomáše Malce, který v této sérii ukazuje velmi důrazný a ostrý hokej, čímž se nestal jak u hráčů, tak u fanoušků, příliš oblíbeným. V brance Třince stojí Martin Vojtek, který dokáže sice zachytat, ale plzeňský led mu také kolikrát příliš nesvědčí. Odzbrojí parta okolo Martina Straky Peterkovu družinu a propuknou nad plzeňským ledem bujaré oslavy?

Emotivní série dnes končí, kdo bude slavit?

Každá vyřazovací série bývá hodně vypjatá a emotivní. Nejinak je tomu v sérii předkola play - off mezi Plzní a Třincem. Jiskry odlétávají jak ze hřiště, tak z hlediště. Dnes po dvacáté hodině již bude zcela jasné, které z mužstev bude moci prohlásit sezónu za úspešnou, a které nikoliv. Hraje se o všechno, jediný zápas rozhodne o všem! Po roce opět stojí Plzeňští na prahu play - off, na které čeká fanoušek už dlouhých pět let. Dnes se rozhodne, zápas pravdy nadešel… .

------------------------------------------------------------------------------------------------

Sestava HC LASSELSBERGER PLZEŇ z posledního zápasu:

Chábera - Dresler, Smrek, Pácal, Benák, Redlihs, Cartelli, Vostřák, Tomas, Laš, Kubica, Dvořák, Matějovský, Kracík, Adamský, Vlasák, Straka, Kubalík, Kovář.


HC Oceláři Třinec

situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

První výhra po měsíci

Přesně měsíc trvalo Ocelářům z Třince, než mohli po šedesáti minutách v šatně po utkání provádět vítězné rituály. Poslední vítězství v základní hrací době si totiž Moravané připsali 25.1., když porazili doma Pardubice 5:3. Od té doby ale lehla na třinecký tým deka a trenérská židle se pod Antonínem Stavjaňou kývala dlouhých šest kol. Poslední noha pomyslné židle praskla 17.2., kdy bezprostředně po domácí porážce právě s Plzeňany byl Antonín Stavjaňa odvolán a nahrazen dvojicí Pavel Marek a Břetislav Kopřiva. Následovala veledůležitá výhra v prodloužení, která přiřadila Plzni právě třinecký výběr. Tím osudovým kláním byl souboj Třince ve Vítkovicích. Nynější sok Západočechů vybojoval postup v předposlední minutě hlavní soutěže, gólem na 1:0. V bojích o bytí a nebytí se Třinci na půdě modrobílých nikterak nedařilo a po prohrách 2:4 a 1:6 se série stěhovala do Třince, kde si domácí užili výhru v základní hrací době 25.2., tedy přesně po měsíci.

Úspěch přes osobku na Straku

Straka (Vlasák, Smrek), Vostřák (Kracík, Vlasák), Straka (Vlasák), Kracík, Cartelli (Kovář, Tomas), Vlasák (Straka, Vostřák), Straka (Vlasák, Vostřák), Kracík (Adamský), Tomas (Vlasák), Kracík (Tomas)…To je výčet všech gólů z domácích utkání aktuální série. S trochou snahy si lze povšimnout, že drtivou většinu plzeňských gólů, zařídila čtveřice Vlasák, Kracík, Straka, Vostřák. Právě elitní plzeňská formace dostala v Třinci pět osobních strážců. Trenér Břetislav Kopřiva totiž využil výhody domácího prostředí a na trio Vlasák, Straka, Vostřák nasazoval pravidelně obrannou řadu Kanko, Kováčik, Polák. Ubránění nejproduktivnější formace přineslo domácím růže. Brankář Vojtek slavil první (i když trochu šťastnou) nulu ve vyřazovacích bojích. Třinec slavil vítězství a srovnání stavu na 2:2. předkola play-off, kde se utká s plzeňským Lasselsbergerem.

Třinečtí hráči v předkole v číslech

Nejproduktivnější Ocelář ve vyřazovacích bojích nese jméno David Květoň. Vede týmovou produktivitu, celkově v předkole je čtvrtý s 5 (3+2) body. Za ním se drží na šestém místě Jan Peterek 4 (2+2). Za ním se po posledním zápase ocitá Jozef Balej a obsazuje devátou pozici, ačkoliv se mu podařilo rozvlnit síť vícekrát (3+0). Nejproduktivnější hráč Třince v hlavní soutěži Polanský se zatím uvedl pouze jednou asistencí. Jeden z „oblíbenců“ plzeňských fanoušků Tomáš Malec je společně s Výtiskem nejlepší v tabulce +/- s jediným kladným bodem. Zároveň je společně se Sekerášem a Vosátkem bekem, který si ve vyřazovacích bojích již připsal kanadský bod. Malec je prozatím i nejtrestanějším hráčem týmu s 8 trestnými minutami a srdnatě si tak drží svůj prim v této kategorii ze základní části soutěže. Celkově je v této disciplíně na druhém místě. Předběhl dokonce i plzeňské „zlé“ muže Pácala, Matějovského a Dvořáka. Jak si povedou třinečtí borci dále?

------------------------------------------------------------------------------------------------

Sestava HC Oceláři Třinec z posledního utkání:

Vojtek - Sekeráš, Seman, Výtisk, Andersons, Vosátko, Malec, Gureň, Rangl - Květoň, Moravec, Balej, Hašek, Pánik, Peterek, Polanský, Kováčik, Steber, Tomík, Polák, Kanko.

------------------------------------------------------------------------------------------------

HISTORICKÁ BILANCE

Ve vzájemných zápasech má navrch Plzeň. Momentálně je důležité, že v play-off to platí dvojnásob. V roce 2000 vyhráli modrobílí čtvrtfinálovou sérii 3:1 díky výhře v druhém duelu na ledě soupeře a následným dvěma domácím vítězstvím.

Dlouhodobá bilance je pro Plzeňské pozitivní z velké části zásluhou famózní série deseti výher z let 2003–2005. Rok 2007 zase patřil Třinci. V posledním duelu sezóny 2006/07 prohráli Západočeši venku 1:2, v následujícím ročníku podlehli postupně 1:4 na ledě soupeře, 3:4 na samostatné nájezdy doma a 2:5 znova na východě republiky.

Třináct nešťastných měsíců si vynahradili ve 47. kole přesvědčivým vítězstvím 7:1 na vlastním stadionu. Ve dvanáctém kole letošní sezóny pak doma znova nasázeli svému soupeři sedm gólů, přičemž sám Peter Fabuš jich dal stejně jako všichni jeho protivníci – tři.

Před čtvrt rokem Plzeňští prohráli na ledě soupeře 3:4, když Třinec otočil stav 0:2 na 4:2 ve svůj prospěch během deseti minut prostřední třetiny. Ve zbylých dvou duelech však modrobílí získali plný počet bodů – na svém ledě se radovali z vítězství 5:2 a minulý týden venku vyhráli 3:2. Vzhledem ke stavu probíhající čtvrtfinálové série jsou tak v téhle sezóně rovněž lepší.


Celková bilance Plzeň vs. Třinec
6936231230:209

Jak to bylo v domácích zápasech Plzně s Třincem?

Hostům z „dálného východu“ se na „divokém západě“ moc nedaří, nevyhrají tam v průměru ani každý třetí duel. Domácí svého soupeře často přestřílí. Celkově padá ve vzájemných soubojích na Štefánikově náměstí víc než sedm branek na utkání...


Domácí bilance Plzeň vs. Třinec
3422210149:96

------------------------------------------------------------------------------------------------