Jde se na věc, Plzeň navštíví perníkovou chaloupku

Plzeň - Extraliga doputovala do své nejnapjatější části. Nejvyšší česká hokejová soutěž je ve fázi kdy týmy, které se poctivě rvaly o první dvě příčky teď mohou díky čtyřem prohrám ukončit sezónu. Přesně o to se chtějí pokusit Plzeňané, kteří vyráží na dvojzápas do Pardubic. V této sérii mají však Západočeši výhodnější pozici z psychického hlediska. Zatímco Plzeň splnila základní cíl, od Pardubic se čeká útok na finále. Dokáží Keramici alespoň jednou vyloupit perníkovou chaloupku?

Postup až v posledním možném termínu

O sérii Plzeň – Třinec už bylo napsáno mnoho řádků a není snad hokejový fanda, který by alespoň jeden z těchto řádků nepřečetl. Pojďme si proto tuto sérii jen stručně zrekapitulovat. Po prvním utkání, které bylo spíše taktickým bojem a úporným čekáním na první gól, vyhráli Západočeši 4:2. Druhý zápas byl trochu aktivnější, což domácím sedělo a rozstříleli svého rivala 6:1. Za hodně nadějného stavu pro Plzeň se série přestěhovala na opačný konec republiky do Třince. Podle vlastních slov však první zápas po dlouhé cestě Plzeňští podcenili a dokonce nevstřelili ani gól. V celkem čtvrtém zápase měli Moravané s hosty poněkud více práce a stav série srovnali až v prodloužení. Vynutili si tak rozhodující zápas, ke kterému se celý „cirkus“ musel přestěhovat opět až do Plzně. Zde opět Západočeši využili domácího prostředí jak se sluší a patří. Plzeň tedy nakonec urvala nejdůležitější třetí bod a nyní se může postavit proti Pardubicím.

Formu prověřila Chrudim

Zatímco v posledních dvou týdnech potili Plzeňští krev, aby se po pěti letech dostali do play off, Pardubičtí mohli být relativně v klidu a vyčkat si na soupeře. Východočeši však nelenili a poctivě se připravovali. Během přípravy sehráli i přátelské utkání s Chrudimí. Tento zápas se podařil Pardubicím vyhrát 4:2 i přesto, že prohrávali 2:1. Podle ohlasů se zdá, že utkání splnilo účel lepšího tréninku, ve kterém si zachytali oba gólmani. Týmy se nakonec ještě dohodly na samostatných nájezdech po pěti na obou stranách. Nájezdy nakonec prohrály Pardubice 3:2 v náhlé smrti. Za Pardubice skórovali Somík s Pivkem.

Sestava Pardubic z posledního utkání:
Lašák (30:00 Růžička) – Zukal, Lojek, Čáslava, Kolář II, Snopek – Blažek, Divíšek, Cetkovský, Kolář, Koukal, Starý, Tvrdík, Pivko, Somík.

Nejproduktivnější hráč v zč: Jan Kolář 43 (13+30)
Nejlepší střelec v zč: Jan Starý 25 branek
Nejtrestanější hráč v zč: Aleš Píša 95 TM
Nejlepší v +/- v zč:Tomáš Divíšek +16
Nejhorší v +/- v zč: Daniel Rákos -9

Plzeň se vrací do minulosti

Dlouhých 5 let nebylo v Plzni čtvrtfinále play off. A právě sezóna 2003/04 se hodně podobala, ročníku letošnímu. Na západ Čech tehdy přišel Roman Málek a Plzeň postoupila do play off až posledním zápasem (tehdy se ještě nehrálo předkolo) a narazila na Pardubice. Nyní Plzeň zvedl a dotáhl do čtvrtfinále také brankář Jan Chábera, který tak trochu symbolicky vystřídal právě Romana Málka. Malinký rozdíl je pouze v tom, že tým Pardubic vyzýval jako vítěz tým z osmé příčky. Nyní jsou Pardubičtí po základní části druzí a vyzývají sedmou Plzeň a stejně jako letos, byli i tehdy vysokými favority. V sérii před pěti lety využily oba týmy naplno domácího prostředí, jen v posledním sedmém zápase dobyla Plzeň pardubickou Arénu. Bude se historie opakovat?

Sestava Plzně z posledního utkání:
Chábera - Čakajík, Dresler, Cartelli, Pácal, Benák, Redlihs, Smrek - Kovář, Vostřák, Tomas, Laš, Kubica, Dvořák, Matějovský, Kracík, Adamský, Vlasák, Straka (C), Kubalík

Nejproduktivnější hráč v PO: Tomáš Vlasák 8 (2+6)
Nejlepší střelec v PO: Jaroslav Kracík 4 branky
Nejtrestanější hráč v PO: Michal Dvořák 25 TM
Nejlepší v +/- v PO: Martin Čakajík +5
Nejhorší v +/- v PO: Tomáš Pácal, Jan Kovář -1