Sok v boji o klíč k finálové bráně: HC Slavia Praha

Plzeňská hokejová horečka stoupá. V předkole Západočechy nezastavil Třinec, ve čtvrtfinále toho nebyly schopny ani favorizované Pardubice. A nyní stojí před HC Lasselsberger Plzeň nová výzva – HC Slavia Praha, vítěz dlouhodobé části a obhájce mistrovského titulu. Svého soka je třeba poznat, proto si nyní tým vedený reprezentačním koučem Vladimírem Růžičkou představme. Slávistické výsledky vykazovaly silné výkyvy, série proher střídaly série výher. V konečném účtování měli slávisté na Plzeň náskok 11 bodů.

Slávisté mají s play-off bohaté zkušenosti, posledních osm sezón v něm nechyběli. Během tohoto období čtyřikrát stanuli ve finále, dvakrát pozvedli nad hlavu mistrovský titul (play-off 2003 a 2008). Semifinálovou bitvu slávisté nezvládli v play-off 2001 a 2002, ale z posledních čtyř semifinálových sérií Pražané vzešli vítězně. Zajímavostí a ne náhodou je skutečnost, že právě v sezóně 2000-01 nastoupil na střídačku Slavie Praha současný kouč Vladimír Růžička, který je tak podepsán pod všemi největšími úspěchy Slavie od postupu do nejvyšší soutěže.

Brankáři

Čas od času Slavie rozvíří stojaté vody trhu s brankáři solidní bouří. I letos fanoušci nebyli zklamaní a se zájmem pozorovali změny ve slávistickém brankovišti. To zpočátku extraligy hájil Adam Svoboda, ale loňského mistra extraligy zlákalo Rusko. Důvěru dostal mladík Dominik Furch, který s úspěšností 91,6 % odchytal 17 zápasů základní části. Na postu jedničky však v současnosti stanul „zkušený extraligový nováček“ Stanislav Neruda (viz. foto). Brankář Havlíčkova Brodu zažil v 35 letech svoji extraligovou premiéru a po nepovedených zápasech svého mladšího kolegy ve čtvrtfinále odchytal poslední vítězné zápasy Slavie. Lze očekávat, že se postaví do branky i v semifinále proti Lasselsbergeru Plzeň.

Obrana

Pilířem slávistické obrany je v Plzni velmi známé jméno – Petr Kadlec. Hráč, s jehož jménem je spojena jedna z příjemných vzpomínek plzeňského fanouška, postup do semifinále v sezóně 1999-00. Kadlec proměněním rozhodujícího nájezdu poslal Plzeň přes silný Třinec na Vsetín. Ovšem působení Kadlece na západě Ćech bylo velmi krátké. Dvaatřicetiletý bek malý postavou, ale s velkým přehledem ve hře, o parník vyhrál klubovou produktivitu obránců. Se ziskem 30 bodů (3+27) předstihl druhého Karola Slobodu o plných 16 bodů a zároveň opanoval také statistiku +/- mezi obránci (+10). Slovenský obránce Karol Sloboda skončil ve statistikách hned za Kadlecem, ať již jde o produktivitu (3+11), tak v +/- (+7). Sloboda je jediným pravákem mezi slávistickými beky. V čem však Petra Kadlece předčil je čistota hry. Ve 40 zápasech nasbíral pouze 32 trestných minut (Kadlec 70 TM).

Ještě lépe než Sloboda je na tom v počtu trestných minut mladý Jiří Drtina (20 trestných minut). Mladý obránce prošel zámořskou OHL, kde se v sezóně 2003-04 potkal v týmu Guelph Storm s plzeňským odchovancem Jakubem Koreisem, který hájí v současnosti barvy Sparty Praha. Po návratu Drtina čekal v nižších českých soutěžích na svoji šanci ve Slavii a dočkal se. V základní části odehrál všechny zápasy, získal 12 kanadských bodů (5+7) a byl nejlepším střelcem mezi obránci.

Nyní jsme u dvou neodmyslitelných pilířů slávistické obrany. Jednak Tomáš Žižka (viz. foto), statný zlínský odchovanec, který je nejvyšším z obránců základní sestavy Slavie Praha (188 cm). Ve 49 zápasech základní části nasbíral Žižka 11 bodů (2+9), nečistých zákroků se dopouští minimálně (36 TM). A poté Pavel Kolařík, další téměř metrákový chasník v obraně Slavie, jenž posbíral zkušenosti i v nejslavnější hokejové soutěži – NHL. Šestatřicetiletý bek se soustředí především na obranou činnost, což se odráží i na bilanci kanadských bodů. V 52 zápasech základní části jich posbíral 5 za gól a 4 asistence.

Nenápadným, ale stabilním bekem Slavie se v posledních letech stal obránce s nekompromisním výrazem Jiří Vašíček, letos odehrál 39 zápasů základní části a společně se Slobodou skončil na 2. místě statistiky +/- mezi obránci (+7). Věren své filosofii zapracovávat mladé hráče využívá Vladimír Růžička služeb vlastních odchovanců, především Lukáše Špeldy, který nastoupil ve 22 zápasech, a Jiřího Jebavého (23 zápasů). Na soupisce figuruje též mladý Jaroslav Hertl, slovenský obránce Lukáš Martinka a velezkušený Michael Vyhlídal, jenž nedávno oslavil 38. narozeniny. V základní části nastoupil Vyhlídal do dvou zápasů.

Co se produktivity týče, obranné řady zaznamenaly 20 gólů, zhruba osminu všech gólů Slavie Praha. Slávisté třikrát uhájili čisté konto, v počtu inkasovaných branek byla však slávistická obrana až 9. v pořadí.

Útočníci

Nelze začít jinde než u vítěze kanadského bodování základní části a bývalého hráče Plzně Jaroslava Bednáře. Bednář se přetahoval o vítězství s plzeňským Tomášem Vlasákem, ale nakonec svojí sérií bodových zisků přeměnil produktivitu v jasnou záležitost. Bednář zaznamenal 26 gólů a 42 asistencí, v +/- zaznamenal úctyhodných +31. Bednář je klíčovým hráčem Slavie, nastupuje na pozici obránce do přesilových her, kde trápí gólmany výtečnou střelou. Pro Plzeň bude klíčové uhlídat právě svého někdejšího forvarda. Ovšem to samo o sobě zdaleka stačit nemůže.

Skvělou formu letos potkal druhý muž kanadského bodování a Bednářovo „dvojče“ Roman Červenka, jehož 28 gólů a 31 asistencí doplněných o +24 ve statistice +/- budí také velký respekt. Slávisté se ve čtvrtfinále chvíli hledali, ale nakonec Vítkovice přehráli 4:3 a vítěznou trefu v posledním utkání obstarala právě zmíněná dvojka Bednáře-Červenka. Celkově se postarali o 10 gólů v síti Vítkovic (Bednář 3, Červenka 7). V útočné trojici nastupuje se zmíněnou údernou dvojkou Michal Vondrka, jihočeský odchovanec, který se však již před časem pevně usadil v sestavě Slavie. Vondrka je prototypem bojovníka, který přidal v základní části i solidní produktivitu (9+13). Suma sumárum, členové útoku Bednář-Červenka-Vondrka zatížily konta soupeřů 63 góly.

Vedle vítězství v základní části, v kanadském bodování, získala Slavie i primát nejlepšího střelce díky 32 gólům Davida Hrušky, celkově třetího muže produktivity Slavie. Dvaatřicetiletý útočník ale v play-off doposud střelecky spíše mlčí (1 gól).

Na centru svého útoku Hruška již drahnou dobu vídává o sedm let staršího spoluhráče a slávistickou ikonu Josefa Beránka. Centr prvního útoku Slavie vstřelil v základní části 15 gólů, na 27 gólů přihrál. V +/- však skončil Beránek jako jeden z mála útočníků Slavie v mínusu (-3). Podobně na tom byl i levý křídelník Beránkova útoku Marek Tomica (-1), jenž plní především obranné úkoly. Své by mohl vyprávět i Martin Straka, jehož měl Tomica za úkol hlídat a svůj úkol splnil dokonale. Tomica je ryzí sváteční střelec, v základní části si připsal pouze 2 góly, k nimž přidal solidní počet 11 asistencí.

Mezi produktivnější útočníky se protlačil jeden z hrdinů loňského play-off Tomáš Micka. Urostlý forvard vstřelil 13 gólů, dařilo se mu i v sérii s Vítkovicemi, jimž vstřelil 2 góly. V základní části však Micka dosáhl nejhoršího výsledku ve statistice +/-, kde skončil na hodnotě -10 (v play-off zatím -3). Do výsledků Slavie stále výraznější promlouvají mladí nadějní útočníci. Především odchovanec Znojma Jakub Sklenář, který v základní části nastoupil ve všech utkáních a zaznamenal 9 gólů a 12 asistencí, v bilanci +/- měl úctyhodných +17. A dále nositelé slavných jmen – Vladimír Růžička mladší a Jiří Doležal, který k 19 bodům v základní části (11+8) přidal již 5 bodů v play-off (3+2). Většinu zápasů základní části odehráli i Miloslav Čermák (40 zápasů, 1+3) a Petr Jelínek (47 zápasů, 4+8). Do bojů o titul zasáhli i mladíci Martin Ondráček, Miloslav Holec, Tomáš Svoboda či Lukáš Endál. Na soupisce figuruje též smolař a plzeňský odchovanec Milan Kraft, který ještě loni hájil barvy Karlových Varů. Kraft odehrál pouze 21 zápasů, poté se mu však obnovilo zranění ramena, které vrátilo Krafta zpět na marodku.

Sestava Slavie ze 7. utkání série s Vítkovicemi:
Neruda - Kadlec, Vašíček, Drtina, Žižka, Sloboda, Kolařík, Špelda, Vyhlídal - D. Hruška, Beránek, Tomica - Bednář, Červenka, Vondrka - Micka, V. Růžička ml., Doležal - Jelínek, Čermák, Endál.

Týmové statistiky

V základní části slávisté vyslali 1764 střel, ujalo se jich 176, což je přesně učebnicový průměr „každé desáté střely“. V přesilových hrách vstřelili slávisté 53 gólů (Plzeň 56), využití přesilových her je u Slavie vysoké (22,18 %, proti plzeňským 18,54 %). V oslabení dokázali vstřelit branek 7 (Plzeň 9). Co se herní disciplíny týče, jsou na tom Plzeňáci podobně jako ve čtvrtfinále. Svého soka v základní části převýšili v počtu trestných minut o zhruba 200, v tomto případě však převaha v počtu není zrovna pozitivní.

Průměrná návštěvnost v O2 Aréně činila v základní části 5422 diváků, ve čtvrtfinále narostla na 7662. V Plzni přišlo na zápasy předkola a čtvrtfinále v průměru 7050 diváků, ovšem nic než vyprodaná aréna (tedy 8420 diváků) nelze v semifinále očekávat. A vzhledem ke kapacitě O2 Arény (18 000 diváků), v níž hraje Slavie své zápasy, vzhledem k zájmu a dostupnosti haly pro fanoušky Plzně, se očekává vysoká průměrná návštěva této série. Čtvrtfinálová série Pardubice-Plzeň zlomila několik rekordů, v délce rozhodujícího zápasu, v počtu diváků, kteří sledovali rozhodující zápas. Vysoká byla i průměrná návštěva, přes 8800 diváků. Posune semifinálové klání Slavie-Plzeň laťku ještě výš?