Notes: Semifinále míří do Plzně!

Plzeň – V úterý a ve středu se na západě Čech odehrají dvě semifinálové bitvy. Do vyprodané ČEZ Areny zavítá Slavia, sok, který stojí Lasselsbergeru v cestě do finále. Modrobílí vybojovali v hlavním městě jednu výhru, když v prvním střetnutí svého soupeře doslova vymazali a ani ve druhém zápase neměli k vítězství daleko. Nyní musí svůj hrad bránit družina Pavla Hynka, za jakého stavu se pojede v pátek do O2 Areny?



HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC Slavia Praha

3. a 4. zápas – úterý 24. a středa 25. března v plzeňské ČEZ Areně

Po pěti letech se pod střechu plzeňské ČEZ Arény vrací semifinále play - off České pojišťovny. O oba domácí zápasy byl enormní zájem, už týden předem hlásila plzeňská aréna -vyprodáno- . Dá se tedy očekávat bouřlivá atmosféra bezmála osmi a půl tisíce fanoušků. Semifinálová série mezi pražskou Slavií a plzeňským Lasselsbergerem se přesouvá na západ Čech za stavu 1:1 na zápasy. Plzeň nastřílela Slavii ve dvou zápasech jedenáct gólů a obě utkání přinesla skvělý hokej. Dočkáme se i v domácím prostředí dalších parádních hokejových momentů?


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK

výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

Rekordně dlouhý zápas poslal Západočechy do semifinále

Neděle 15. března 2009 vstoupila do historie českého hokeje nejdéle hraným zápasem. Sedmý zápas čtvrtfinálové série mezi Moellerem Pardubice a Lasselsbergerem Plzeň musel za vyrovnaného stavu rozhodnout gól ze hry, nikoliv samostatné nájezdy. Hororové drama ukončil až v sedmaosmdesáté minutě zápasu Martin Adamský a poslal celou Plzeň do vysněného semifinále. Radost hráčů i fanoušků neznala mezí. Spousta domácností, barů, restaurací v tu ránu explodovala radostí a Plzeň se znovu po pěti letech dočkala bojů mezi nejlepší čtyřkou celé extraligy. Na čtyři stovky plzeňských fanoušků pak vítali své hrdiny na Náměstí republiky a společně si užívali postup do semifinále play - off České pojišťovny.

Domácí prostředí v O2 Aréně

Plzeň zatím jako jediný celek v historii dokázal z předkola play - off dojít až do semifinále. V něm na Západočechy čekal obhájce titulu pražská Slávia. Dala se tak očekávat vydatná podpora plzeňských fanoušků přímo v pražské O2 Aréně, kde celá série dvěma zápasy začala. Už od brzkých odpoledních hodin se před nejmodernějším hokejovým stánkem shlukovaly desítky fanoušků v modrobílých dresech. V sedmnáct hodin už vysočanskou halou znělo hlasité skandování více než čtyř tisíc plzeňských fanoušků, kteří se dočkali opravdu úžasné podívané. Lasselsberger smetl červenobílé 6:0 a předvedli jeden z nejhezčích výkonů v celém play - off. I v sobotu pražská O2 Aréna zažila invazi několika tisíc Plzeňáků. Tentokrát se ale výhry nedočkali. Ačkoliv Plzeň vedla již tři jedna, Slavia udeřila v úvodu třetí třetiny a nakonec se radovala z vítězství 6:5.

V Plzni týden předem vyprodáno

S postupem do semifinále zažívala ČEZ Aréna dlouhé fronty zájemců o lístek na domácí semifinálová utkání proti Slavii. Za pár desítek hodin se po lístkách zaprášilo a bylo jasné, že oba boje o extraligové finále budou do posledního místečka vyprodané. Plzeň pohltilo hokejové šílenství, a tak je jasné, že kromě zcela vyprodané ČEZ Arény, budou utkání sledovat další tisíce lidí na různých místech po celé Plzni a širokém okolí.

Stav série 1:1, komu se bude dařit dnes?

První vzájemné semifinálové utkání skončilo jasným vítězstvím Plzně, o čtyřiadvacet hodin později O2 Aréna zažila drama a obrat Slavie. Plzeňský Lasselsberger nasázel svému soupeři v semifinále úctyhodných jedenáct gólů, a tak se můžeme znovu těšit na jedinečné akce plzeňské první pětky Vlasák - Straka - Vostřák, která svými originálními kousky a parádičkami baví fanoušky po celé republice. Dočkáme se i dnes hodně branek a vítězství plzeňského týmu semknutého okolo Martina Straky?

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Sestava HC LASSELSBERGER PLZEŇ z posledního zápasu:

Chábera - Čakajík, Smrek, Benák, Dresler, Nedvěd, Pácal, Jeřábek - Vostřák, Straka, Vlasák - Tomas, Kracík, Adamský - Šinágl, J. Kovář, Dvořák - Kubica, Kubalík, Laš.


HC Slavia Praha

situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

První zápas Slavie nezvládla

0:4. Přesně takové skóre svítilo na obří kostce nad ledem po první dvacetiminutovce. Ve druhé třetině přidala Plzeň ještě dva góly a bylo po zápase. 0:6 Slavia letos ještě neprohrála. Gól letos nevstřelila jen jednou a to 21.října na Spartě, kde prohrála 0:5. Takhle krutou prohru ovšem na úvod semifinále od favorita nikdo nečekal. Ovšem nutno podotknout, že domácímu týmu se nedařilo vůbec nic. Všichni se chystali na úvodní drtivý nápor Slavie, který však nepřišel. Když už se domácí radovali z gólu ve 14.minutě, ukázalo se nakonec, že nadšení bylo předčasné – gólu nebylo dosaženo. Asistent kouče Růžičky Jiří Kalous vhodil v ten moment na led láhev a byl vykázán do hlediště. Střelecké duo Bednář – Červenka si tentokrát nepřipsalo ani bod a Slavie první zápas série prohrála.

Divoký západ takovou přestřelku může jen závidět

Dát pět gólů a prohrát? Během necelých dvou minut obrátit utkání? Vítězným gólem střela do prázdné branky? Drama do poslední vteřiny? Kdo přišel v sobotu do O2 arény tohle všechno viděl. Ještě osm vteřin před koncem druhé třetiny to s pražským týmem nevypadalo vůbec dobře, prohrával 1:3. Jenže v čase 39:52 snížil Doležal. 40:50 – to byl moment, kdy vyrovnával Červenka. Časomíra se znovu zastavila na 41:34 a to už Slavie vedla. A už se vedení také nepustila. I když se o něj nakonec třásla do posledních vteřin. Za stavu 5:4 totiž Plzeň odvolala Cháberu z branky. Kadlec sice dostal puk do sítě, ale ze dvoubrankové vedení se neradoval dlouho. Jiskřičku naděje po hosty vykřesal Adamský. V posledních vteřinách byl Neruda pod palbou střel. Všechny pochytal a Slavie si připsala první semifinálové vítězství a srovnala stav série.

Bednář se nemohl prosadit téměř čtyři třetiny

75 minut a 13 vteřin trvalo Jaroslavu Bednářovi, než se trefil do plzeňské branky. Zatímco na začátku února se trefil čtyřikrát během dvaceti minut, v semifinále se nemohl dlouho prosadit. A jeho gól v šestnácté minutě druhého utkání série musel posvětit až videorozhodčí. Branka byla nakonec uznána a Bednář se mohl radovat z prvního semifinálového kanadského bodu. Později si ještě připsal asistenci na vyrovnávací gól Červenky. Ve druhém zápase tak zastínil Martina Straku, který nebodoval. Ovšem mini souboj těchto dvou hlavních postav svých týmů stále vede plzeňský Straka, který si v prvním semifinále připsal body čtyři za gól a tři přesné přihrávky. Ani jeden však jistě neřekl poslední slovo. Oba chtějí své týmy dotáhnout co nejdál. Jak si Jaroslav Bednář poradí s osobní obranou Martina Adamského? Dokáže Tomica nadále hlídat Martina Straku?

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Sestava HC Slavia Praha z posledního zápasu:

Neruda - Kadlec, Vašíček, Drtina, Žižka, Sloboda, Kolařík, Špelda, Vyhlídal - D. Hruška, Beránek, Tomica - Bednář, Červenka, Vondrka - Micka, V. Růžička ml., Doležal - Jelínek, Čermák, Sklenář.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

HISTORICKÁ BILANCE

Skoro dva a půl roku neporazila Plzeň Slavii v základní hrací době, až minulý týden v prvním semifinále najednou vyhrála na jejím ledě suverénně 6:0. Ani předtím nebyli Západočeši jasně horší – čtyřikrát vyhráli v prodloužení, jednou získali bod za porážku v nastaveném čase a v jednom případě si přivezli z hlavního města další bodík za prohru na samostatné nájezdy.

Celkově se bilance vzájemných soubojů Plzně a Slavie začala psát v sezóně 1994/95, ve které pražský klub vstoupil do nejvyšší soutěže. V posledních sezónách si Slavia vzájemnou bilanci naklonila ve svůj prospěch, má také aktivnější skóre.


Celková bilance Plzeň vs. Slavia
6023928159:183

Plzeňané na Slavii narazili také v osmifinále play-off, a to v ročníku 1995/96, kterou současný Lasselsberger sehrál pod názvem HC ZKZ. Série skončila jednoznačným vítězstvím soupeře 3:0 na zápasy po výsledcích 2:4, 2:7 a 3:5.

Jak to bylo v domácích utkáních Plzně se Slavií Praha?

Z celkových osmadvaceti duelů vyhrály oba týmy po deseti a skóre mají lepší červenobílí o dvě branky.

Domácí zápasy Plzeň vs. Slavia
281161171:73

Nejtěžší porážku uštědřili slávisté Plzni na jejím ledě 20. října 1995, kdy vyhráli 9:4. Rozdílem pěti branek zvítězili naopak Plzeňané už o rok dříve, v sezóně 1994/95 (7:2), a také v 45. kole sezóny 2003/04, kdy pozdějšího finalistu smetli poměrem 5:0.

Jedinečnou kuriozitou jsou ovšem zápasy sezóny 1999/00. Diváci v Plzni se tehdy v obou domácích utkáních proti Slavii nedočkali ani od jednoho týmu gólu! Ani duely na Slavii tehdy nepřinesly žádnou hokejovou přestřelku. Celkem padly mezi těmito soupeři ve zmíněném ročníku ve čtyřech střetnutích pouze čtyři branky.

-------------------------------------------------------------------------------------------------