Diváci u toho nesmí chybět, zve fanoušky na hokejbal plzeňský junior Adam Roušal

Už v sobotu večer odstartuje v plzeňské ČEZ Areně mistrovství světa v hokejbale. Český tým čeká hned na úvod mužstvo Švýcarska. Hraje se od 20 hodin, slavnostní zahájení je na programnu o hodinu dříve. Součástí českého týmu bude i jeden z extraligových juniorů hokejové Plzně, Adam Roušal. Ten se na start mistrovství, stejně jako celý tým České republiky, těší. A hlavně zve do plzeňské ČEZ Areny všechny sportovní nadšence: „Hokejbal je krásný sport, na který se dá dívat a fanoušci u toho musí být, když je mistroství světa v České republice a zvlášť v Plzni,“ burcuje.

Adama Roušala nominace na světový šampionát zaskočila, ale byl z ní ohromně šťastný. „Ta nominace mě mile překvapila. Jsem rád, že tady můžu být s týmem a doufám, že uděláme nějaký úspěch,“ přeje si. Cíl českých hokejbalistů je jasný. „Určitě se chceme dostat do finále, no a pak vyhrát. Nikdo jiný tady není, kdo by si přijel přímo pro zlato. Myslím si však, že každá medaile bude úspěch,“ nastínil plány českého mužstva mladý perspektivní hráč.

Roušal je hrdý Plzeňan, takže ho nominace na opravdu domácí šampionát těší dvojnásobně. „Určitě se na mě přijdou podívat rodiče a taky kluci, co hrají v Plzni hokej. Přijdou i nějací spolužáci,“ vyjmenoval své fanoušky. Ti se do ČEZ Areny povalí už v sobotu večer. Češi si to v zahajovacím utkání rozdají se Švýcary: „Těším se moc. Doufám, že přijde hodně diváků a že vyhrajeme,“ přeje si.

Výběr trenéra Leoše Raka se na vrcholnou akci sezóny připravoval svědomitě. „Měli jsme nějaké kempy v Plzni, potom asi dva v Chrudimi a teď se poslední tři týdny scházíme každý víkend. Příprava byla dobrá,“ pochvaloval si Roušal. I v kabině panuje mezi hráči skvělá nálada: „Je tady dobrá parta, je tady sranda. Všichni se na ten první zápas se Švýcary těší, těší se i na celé mistrovství. Doufám, že to zvládneme,“ podotkl.

A právě na Švýcary se Adam Roušal těší v základní skupině nejvíc. Vysvětluje to tím, že právě proti hráčům ze země helvétského kříže se mu v minulosti dařilo nejlépe: „Mně se v reprezentaci do osmácti a pak i do dvaceti let vždycky nejlépe dařilo proti Švýcarům. Doufám, že dostanu šanci hned teď,“ přeje si. Češi se v základní skupině A utkají ještě se Slovenskem a exotickým soupeřem z Indie.

Souboj se Slováky bude mít pikantní nádech. Stejně jako u hokejistů nebo fotbalistů půjde o velké derby dvou bývalých federálních partnerů. O emoce tak nouze jistě nebude: „Se Slováky jsme hráli v zimě nějaké přáteláky. Dvakrát jsme je porazili, ale určitě sem přijede úplně jiný mančaft. Bude to mít náboj jako každý česko-slovenský zápas,“ předpokládá Roušal.

Český tým dostal v plzeňské ČEZ Areně k dispozici tu nejlepší šatnu, tedy tu, kterou v hokejové sezóně využívají hráči A týmu Plzně. Se zázemím tedy panuje všeobecná spokojenost. „Máme šatnu hokejistů áčka, je to dobrý. Jsme spokojení,“ usmíval se.

Cíle českých hokejbalistů jsou na nadcházejícím mistrovství světa ty nejvyšší. Aby však uspěli, budou nutně potřebovat podporu z tribun: „Doufám, že na nás přijde co nejvíce fanoušků. Hokejbal je krásný sport, na který se dá dívat, a fanoušci u toho musí být, když je v České republice a zvlášť v Plzni mistroství světa,“ zve všechny sportovní příznivce Adam Roušal. Přiojďte už v sobotu – v 19 hodin je na programu zahajovací ceremoniál, od 20 hodin potom zápas Česka proti Švýcarsku.