Až půjde o body, bude to úplně jiný tlak, připomněl oslavenec Martin Straka

P l z e ň - Létal na ledě, ač šlo o přípravný duel. První byl v obraně, i když chvilku předtím střílel na soupeřova gólmana. Narozeniny, nenarozeniny. Martin Straka, jak je po světě známý. Oslavenec, kterému fanoušci projevili své díky a sborově mu přáli vše nejlepší k dnešním sedmatřicátým narozeninám. I když rozhovor probíhal v příjemné vítězné atmosféře, kapitán HC Plzeň 1929 nezapomněl připomenout, že to nejdůležitější hráče teprve čeká. "Do startu ligy máme ještě čas pracovat. Koncovka je teď žalostná a ideální složení formací musíme ještě najít. Je důležité vstoupit do extraligy době, protože nás bude čekat jedno těžké utkání za druhým," připomíná zkušený neúnavný bojovník.

Fanoušci nezapomněli na vaše dnešní narozeniny. Jaké jste měl pocity, když vám sborově přáli vše nejlepší?
Určitě hezké. Je to příjemné, když vám fanoušci takhle poděkují. Cítil jsem se i trochu zvláštně, když jsem tam stál sám (smích). Ale určitě si toho hrozně vážím!

V úvodu třetí třetiny to vypadalo, že si oslavu pokazíte prohrou. Karlovy Vary se dostaly do sedla díky šťastným brankám.
My jsme měli předtím hodně šancí, ale nedali jsme góly a takové hloupé jsme dostali. I když jsme se dostali do tlaku, neproměnili jsme ho. Koncovka je momentálně žalostná - trvá to už několik zápasů. Máme spoustu tutovek a my branky nedáme. Dnešní utkání mohlo vypadat jinak, kdybychom to trefovali. Na druhou stranu jsme rádi, že se dneska ještě nehrálo o body. Každopádně o téhle slabině víme a máme na to se jí zbavit asi šest dní. V rozhodujících zápasech by se nám neproměňování vyložených šancí mohlo vymstít.

Nedařilo se proměňovat ani přesilovky pěti proti třem...
Poslední dobou se na to zaměřujeme, hodně přesilovky cvičíme. Stále ale hledáme ideální pětici. Máme ještě šest dní, zamakáme na tom a musíme to zlepšit. Víme o tom.

Naopak vás může těšit odolnost mužstva, které bojuje, i když se tolik nedaří, že?
Síla mužstva tu je. Vidíte to v kabině, že kluci chtějí. Zvlášť čtvrtá lajna na ledě vždycky jede na maximum a nás to pak taky vyhecuje, když je vidíme rozdávat bodyčeky. Zvedne to i diváky. Tím se i ostatní z mužstva dostávají jinam. My momentálně moc gólů nedáváme a oni jsou náš hnací motor.

Na přátelský zápas mělo šedesát minut hry velmi ostrý průběh. Čím to?
Šlo o poslední utkání a my víme, jak jsou podobné zápasy důležité. Navíc jsme hráli proti kvalitnímu celku - obhájci titulu. Do ostrého startu zbývá jen šest dní a my už žádný zápas před sebou nemáme. Chtěli jsme odejít jako vítězové, což se nám nakonec povedlo.

Výborný výkon podal mladý bek Jakub Jeřábek, který se vrátil do sestavy. Určitě jste si toho všiml.
Kubíčka znám, dlouho ho sleduju. Tady nemluvme jen o něm, ale všichni mladí kluci, co tu jsou, si zaslouží být v tom mužstvu. A Kuba to dneska dokázal. Byl dva měsíce mimo kvůli zápěstí a prokázal své kvality, o kterých my tu víme.

Když trochu zabilancujeme - v přípravě jste prohráli jen třikrát. Je to dobrý odpich do ostré sezóny?
Každý kouč na začátku sezóny míchá se sestavou a nemusí nasadit ideální formace. Navíc někdo utkání podcení. Určitě je to nějaký výsledek, ale nechtěl bych z nich dělat vĚdu. Hrálo se bez tlaku, ten teprve začne. Když půjde o body, začnou se dělat jiné chyby. Někdo se zoho tlaku bojí, někdo ne. Utkání pak začnou být jiná. Já doufám, že mužstvo loni obstálo a uspějeme i letos. Začátek je důležitý a do ligy by chtělo vstoupit dobře. V Brně nás čeká blázinec, Kometa je po dlouhé době zpátky v extralize. Bude to těžké utkání a pak další a další a další. Není moc času na odpočinek. Chceme se v úvodu sezóny dostat do pohody, jako se nám to povedlo loni. Uvidíme...

Rýsuje se už, zda Mark Bomersback "zabere" to zbylé třetí místo v první lajně s vámi a Tomášem Vlasákem?
To správné složení formací se pořád hledá. Myslím si, že jediná ideální je ta čtvrtá lajna. (smích) Podávali tu nejlepší výkony, táhli nás dopředu. Ptejte se spíše pana Jelínka, jak budou vypadat ty další.

Proběhne nějaká oslava na závěr přípravy?
Určitě nebude. Naopak jsem říkal klukům, ať si dají bacha na víkend. Někdy to svádí k tomu, že do ligy času hodně a že si mohou dát skleničku, dvě. Mladí to možná zvládnou, my mazáci už ne (úsměv). Je důležité si teď odpočinout, máme toho za sebou hodně a to nejdůležitější nás teprve čeká.