Zaplať pánbůh za to, oddychuje si Tomáš Vlasák

Plzeň - Nejprve se zdálo, že šamanská kouzla vyvozovaná před utkáním nepůsobí. Ve třetí třetině se ale začaly dít věci a Tomáš Vlasák během minuty vstřelil dva góly a otočil tak vývoj utkání na domácí stranu. V článku také můžete nalézt dojmy Tomáše Pöpperleho, který měl zákroků méně, ale o to důležitějších. Dále jsme vyzpovídali Jana Bendu, který se připomenul především přesným checkem protihráče u hrazení.

Tomáš Vlasák

Když jste vstřelil vyrovnávací gól, asi to byla pro Vás veliká úleva…
Dvě třetiny jsme se nemohli trefit. Potom Stráča perfektně udržel modrou a mázl to Bombímu. Ten mi to potom jen popostrčil do strany, já jsem to zaplať pánbůh trefil.

O minutu později jste dal gól z trestného střílení. Jak podle Vás vypadal okamžik, který k tomu vedl?
Áda tam ujel, udělal kličku Koprovi, ale puk šel vedle. To byla Ády práce.

Byl jste před nájezdem nervózní? Byl to klíčový moment…
Věděl jsem, že nás to může dostat nahoru. Slyšel jsem ale rady Rudy Pejchara, který nám radil ať to dáváme mezi nohy.

Udělal byste něco jiného, kdyby Vám toto neporadil?
Asi ne. Všiml jsem si, že mezi nohami nechává dost místa. Jindy střílím ale blíže. Teď tam měl ale hodně místa, tak to prošlo.

Kopřiva před nájezdem docela zdržoval. Nejprve se šel otřít a poté ještě pil. Myslíte, že se Vás snažil znervóznit a znervózňovalo Vás to?
Ne, soustředil jsem se jen na sebe. Pro mě to bylo dobré, alespoň jsem si odfrkl.

Pomohl Vám první gól při trestném střílení? Měl jste třeba větší sebevědomí?
Asi ano, protože před tím byla spousta šancí. Ty jsem ale neměl jen já, ale měli je i ostatní kluci. Trochu to z nás spadlo a zaplaťpánbůh za to.

Je to další fotbalový výsledek…
Doufám, že se ještě rozstřílíme, protože obě dvě vítězství byla vydřená. V Brně jsme sice vedli, ale tady jsme dlouho prohrávali, takže to jsou pro nás hrozně cenné body.

Jsou asi o to cennější, že jste otočili zápas, který se pro vás dlouho nevyvíjel dobře…
Určitě. Samozřejmě by bylo jednodušší, kdyby to bylo čtyři nebo pět jedna, ale v zápasech s Kladnem takhle válčíme vždycky, takže zaplaťpánbůh za to, že jsme to otočili.

Nebylo Vám líto Pöpperleho, že za celý zápas na něj nic nešlo?
Papís nás držel v Brně a dneska nám taky zachytal při dvouminutové přesilovce 5 na 3. Kéž by mu to vydrželo co nejdéle.

Bude i příští zápas útok na svatyni?
Uvidíme co to přinese. Vítkovice jsou doma silné a je tam velké hřiště. Musíme ale pokračovat v této naší práci.

Co lze od Vítkovic očekávat a s čím tam pojedete?
Uvidíme jakou trenér nastolí taktiku. Určitě nás nabádá k tomu, abychom byli aktivní i venku a nehráli pasivně, takže si myslím, že to bude dost podobné.

Co jste říkal slavnostnímu začátku? Indián Vás tam posvětil a zkoušel na Vás všelijaká šamanská kouzla…
Já musím říct, že co jsem hrál venku, tak tam je to pravidlem. Ať už to bylo v Linköpingu nebo jinde, byly tam takovéto starty zvykem. Pro diváky je to atraktivnější a je to takové zpestření.

Měli jste spoustu přesilovek a žádnou jste neproměnili. Co by se mělo zlepšit?
Nevím, těžko říct. Párkrát nám to tam skákalo….když to nejde, musíme se určitě tlačit více do brány ve více lidech. Je to ale těžké, protože my jsme hračičkové. Musí se to ale zlepšit.

Co říkáte na led? Párkrát tam touš poskočil…
Já si myslím, že září je takové všude. Venku je ještě teplo, přijde hodně lidí, v hale je teplo…. Myslím si, že se to postupem času zlepší.

Tomáš Pöpperle

Jaký to byl pro Vás zápas? Asi nebyl zrovna jednoduchý, když Kladno mělo šance spíše nárazově.
Moc jednoduché to nebylo. Měl jsem pár zákroků a když už se k nám dostali, tak to smrdělo a většinou z toho byla gólová šance. Důležité ale je, že jsme dali dva góly a vyhráli.

Co byste řekl k obdržené brance? Dalo se to chytat?
Určitě se to chytat dalo. Sice to trefil dobře do víka, ale dalo se to chytit.

Jak jste zvládal konec, kdy to byly docela nervy?
Nervy to určitě byly, ale my jsme dobře bránili i ve čtyřech a dobře jsme vyhazovali. V podstatě jsem je nepustili ani ke střele. Kluci to odehráli parádně.

Co říkáte na diváky? V Brně jste říkal, že Vám taková atmosféra vyhovuje. Dnes jste měl dobrou atmosféru doma.
Teď to bylo doma a opět bylo fantastické publikum. Bylo to parádní a k hokeji to patří. Je to jen dobře. Ať lidi chodí. My jsme za to rádi.

Jan Benda

Byl to Jan Benda, kdo tam narazil Čurillu na mantinel, že se skoro zastavil až na Doudlevecké?
Ano, to jsem byl já. (smích)

Jak dlouho jste se na tento zákrok připravoval?
To vůbec nevím. Věděl jsem, že jsem si ho dobře najel a pak jsem ho jen dohrál. Myslím si ale, že mám o pár kilo víc, tak to asi bylo znát.

Jaký byl pro Vás první zápas v Plzni za Plzeň?
Jako soupeř to zde samozřejmě znám. Místní atmosféra je parádní. Slyšeli jsme, že se na začátku chystá něco pro Martina. Uvítali jsme tuto akci. Když pominu Brno, jsou zde asi nejlepší fanoušci v lize.

Už jste si zvykl na místo obránce?
Řekl bych že ano. Věděl jsem, že s touto pozicí přicházím do týmu. Měl jsem na to celé léto, abych se připravil.

Neláká Vás to přeci jen dopředu?
Samozřejmě, že ano. Ale je to asi i to, co ode mě občas trenér očekává, abych pomohl dopředu a snažím se o to. Ale prvotní úkol je vzadu bránit.

Budete vyhrávat 2:1 celou sezónu?
Toto je teprve začátek. Dnes mělo Kladno lepší vstup do zápasu a vytvořilo na nás slušný tlak. My máme teď problém, že si vytváříme šance, ale nedokážeme je proměnit. Myslím si ale, že to přijde časem. Pouze se tam musí rozvázat ten uzel.

Na druhou stranu měla Plzeň vždycky s proměňováním šancí problém. Samozřejmě když se nebudeme dívat na poslední dvě sezóny…
S tím souhlasím. Myslím si, že i pro diváka je lepší, když padá hodně gólů. Je to více atraktivní. Pro nás jsou ale důležité tři body zvlášť dneska, když jsme prohrávali a dokázali jsme to otočit. Musíme si toho vážit. Teď v neděli ale máme další utkání a jdeme dál.

Přibývaly postupem času nervy nebo jste si stále věřili, že máte dost času?
Marián se nás snažil na střídačce i v kabině stále uklidňovat, abychom nebyli nervózní. Abychom se nevydali prvních pár minut ve třetí třetině, že můžeme dát gól klidně v posledních minutách. Byla to hlavně jeho zásluha, protože se nás snažil neustále motivovat a držet v klidu.