Jsem rád, že se kluci kanadští rozstříleli, usmíval se Martin Straka

P l z e ň – Jasný zápas přerostl v drama, aby za krátkou chvíli bylo opět o vítězi rozhodnuto. Takhle nějak to dnes vypadalo na plzeňském ledě. Kanadské posily zničily odpor Mountfieldu i jeho pokus o dramatizaci utkání. Jeden přesný zásah si připsal Bomersback a Tyler Scofield dokonce tři. Parádně se tak uvedl při své premiéře v české nejvyšší hokejové soutěži. Jeho třetí gól přišel v pravý moment, aby utnul začínající nápor hostí. Oba za výkon zaslouženě pochválil i kapitán Martin Straka.

Hlavním hrdinou večera byl jednoznačně drobný hráč s třináctkou na zádech. S vizáží nesmělého chlapce jistě budějovickou obranu nezastrašil, svými výkony už ale bezpochyby vzbudil respekt i u těch nejvyšších zadáků. Tyler Scofield naskočil do svého prvního utkání po zranění kolena a hned se zapsal do srdce plzeňských fanoušků. Kanadská posila jasně ukázala své přednosti. „Snažil jsem se jen odvézt nejlepší práci, jakou umím,“ hodnotil skromně svůj výkon. „Chtěl jsem pomoci k vítězství a nakonec to byl můj večer,“ připomněl, proč se na jeho výkon proti Budějovicím dlouho nezapomene.

Naskočit do extraligy a vsítit hattrick se nepovede jen tak někomu. I z tohoto důvodu jsou Scofieldovy tři góly výjimečné. V letošní sezóně je teprve druhý hráč, kterému se povedlo zamířit přesně hned třikrát. „Dostával jsem výborné přihrávky a celý tým mi pomohl k tomuto úspěchu,“ připsal Tyler zásluhy i spoluhráčům.

K prvnímu zápasu do extraligy naskočil navíc na domácím ledě. Atmosféra ve městě piva bývá bouřlivá. I to bylo pro kanadsko-plzeňského indiána novinkou. „Fanoušci byli naprosto fantastičtí. Nemyslím, že bych někdy hrál před lepšími,“ vysekl mladý útočník poklonu hledišti. „Byl to pro mě vzrušující zápas,“ pokračoval Scofield ve zpovědi. Jak by také ne. První extraligový start za Plzeň, hattrick a oslava dvacátých pátých narozenin – vše během pár hodin.

A pokud jste pozorovali Tylera Scofielda ani vám nepřišlo, že se něco výjimečného děje. Dost možná byl překvapený, jak rychle se stal oblíbeným členem indiánského kmene modrobílých. Na tradiční děkovačce ho dokonce museli spoluhráči popostrčit, aby si užíval radost ze skandování svého jména a z přání k narozeninám, když mu celá ČEZ aréna zazpívala Happy Birthday. „Nikdy mi nepřálo tolik lidí,“reagoval hrdina úterního hokejového večera.

Náčelník Martin Straka byl viditelně spokojený s výkonem i výsledkem. Indiáni bojovali a rvali se o skalp Českých Budějovic až do poslední chvíle. „Hlavně na začátku jsme do zápasu dali maximum, hodně jsme chtěli dát gól, což se nám nakonec i povedlo,“ nastínil taktiku, s jakou domácí nastoupili do utkání. „Myslím, že většinu zápasu jsme dominovali, ale měli jsme i minuty, kdy se nám úplně nevedlo,“ shrnul zápas vůdce modrobílých.

„Měli jsme smolných pět, šest minut v poslední třetině a málem se nám to vymstilo. Musíme si na to dávat pozor,“ zkonkretizoval Straka minuty, kdy se týmu nevedlo. Mezi 50. a 55. minutou se totiž Mountfieldu podařilo snížit ze stavu 3:0 na 3:2. Pak ale přišel završený hattrick Scofielda a další šance hostí zmařil Francouz, pro nějž bylo dnešní utkání taktéž premiérou v letošní sezóně. „Vždycky máme na chviličku výpadky, povolíme, protože si myslíme, že už je po zápase. Pak jsme maličko líní a začneme dělat chyby,“ vysvětlil hrající generální manažer, proč si myslí, že k onomu náznaku dramatizace utkání došlo. „Stávalo se nám to i loni a je vidět, že to samé děláme i letos,“ doplnil ještě.

Poté už se ale vrátil k pozitivním věcem zápasu. A začal pěkně odzadu. Nešetřil totiž chválou na mladém plzeňském brankáři Pavlu Francouzovi, pro kterého bylo utkání s Mountfieldem taktéž letošní extraligovou premiérou. „Chytal fantastický zápas a jsme rádi, že mu utkání vyšlo, protože gólmani jsou hlavní část našeho týmu.“ A pak se Martin Straka vrátil do útoku, kde je jeho místo především. „Trochu jsme se zlepšili v koncovce, dali jsme konečně více než dva góly,“ kvitoval s povděkem nárůst skóre. „Kluci kanadští se rozstříleli, snad nám to zvedne sebevědomí,“ doufá.

V 19.minutě rozjásal domácí diváky, když Plzeň dostal do vedení. A ti si hned za odměnu vyzkoušeli skandovat jeho jméno. Mark Bomersback už si připsal druhý úspěšný zářez na tomahavku – první gól vsítil ve Vítkovicích. Navíc byl nejlepší střelec indiánů v přípravě. „Jsem rád, že mi to zatím do branky padá. Ale až teď se moje góly počítají, až teď jsou důležité,“ rozhovořil se Kanaďan o své střelecké potenci. A dnes ještě spoustu šancí neproměnil. „Je rozdíl mezi přípravnými zápasy, ve který o nic nejde a sezónou, kdy bojujete o body. Teď je těžší dávat góly, ale pořád se o to snažím, abych pomáhal týmu vyhrávat,“ zakončil spokojený se svým i týmovým výkonem.

----------------------------------------------------------------------------------