Nechal jsem se vytočit, přiznal Petr Vampola

Plzeň - Televizní kamery toho byly svědkem. Plzeňská ČEZ Aréna poprvé v letošním roce bodově vyloupena. Pardubice včele snad s nestárnoucím Dominikem Haškem dokázali domácí indiány chvílemi i přehrávat, ale nakonec o vítězi rozhodly až nájezdy. V nich kralovali hosté a pro Plzeňské tedy zbyl bodík jeden. "Sice jsme prohráli na nájezdy, ale nedá se nic dělat. V úterý jedeme do Prahy pro tři body," slibuje navrátilec na plzeňském ledě - útočník Petr Vampola.

Petr Vampola, útočník HC Plzeň 1929

Petře, jak jste viděl právě skončené utkání?
Dnes jsme sice vedli jedna nula, ale nehráli jsme dobře. Myslím si, že Pardubice nás dneska přehrávaly. Díky výbornému gólmanovi jsem se ale drželi ve hře. Pepís vychytal dvě trestná střílení, ale my jsem se nějak nemohli chytnout a nevytvořili jsme si ani šance. Prohráli jsme na nájezdy a nedá se nic dělat. V úterý hrajeme další zápas a jdeme do toho od nuly. Do Prahy pojedeme s tím, že chceme vyhrát a získat tři body.

V prodloužení jakoby ve vás bouchly saze a sudí vás potrestal osobním trestem. Co to?
V zápase bylo celkově spousta vyloučených. Hrálo se hodně přesilovek a hodně oslabení. K tomu bych se více nechtěl ale vyjadřovat. K té mé desítce - psychicky jsem neunesl vývoj utkání a v prodloužení jsem něco řekl. Dostal jsem za to zaslouženě vyloučení na deset minut.

Nemrzí prohra nakonec o to víc, že Pardubice vyrovnaly takovým náhoďákem?
Dostali jsme sice náhodný gól, ale Pepís chytil dalších asi pět. Bylo to tedy jedna jedna a pak byl vývoj utkání otevřený. Já jsem sice u toho na ledě už nebyl, ale kluci to dotáhli až do nájezdů. Tam je to loterie – jeden gól bere takřka vše.

Teoreticky - jel byste nájezd?
Kdyby mě trenér pověřil, věřil bych si a jel bych. Přiznávám svou chybu, že jsem se nechal vytočit.

Tomáš Pöpperle, hvězda utkání plzeňského kádru

Tomáši, nejkritičtější chvíle utkání byly asita dvě trestná střílení. Je to tak?
Souhlasím, že to byl kritický moment utkání. Kdyby se Pardubice trhly na dva jedna, těžko bychom se dostávali zpět do zápasu. Já jsem jen rád, že jsem náš tým podržel. I když se nijak výrazně nedařilo, snažil jsem se alespoň nějaký bod vychytat.

Tušil jste, co protihráči na vás chystají?
Věděl jsem, že Sejček (Petr Sýkora, poznámka redakce) má výbornou střelu, takže jsem se na ni připravoval. Ale než se dostal mezi kruhy věděl jsem, že bude mířit mezi nohy, tak jsem rychle secvaknul. A o Špirkovi kluci říkali, že rád dělá Forsbergrovu kličku a dáváte to nad lapačku. On si to najížděl na bekend a já jsem se naštěstí přemístil včas.

Je bod ziskem?
Z průběhu zápasu asi ano. Škoda, že se nám nevydařily více nájezdy, ale nakonec bod bereme.

S jakou taktikou pojedete v úterý do Prahy?
Na Slavii je to zrádné. Musíme se ale vrátit k vlastní hře, teď jsme nějací rozlítaní. Pokud se nám to podaří, věřím, že můžeme uspět.

Jaroslav Modrý, obranná jistota HC Plzeň 1929

Jaroslave, jak vy jste viděl střetnutí s Pardubicemi?
Dnešní utkání bylo první v sezóně, kdy jsme neměli navrch oproti soupeři. Náš pohyb byl horší než v utkáních předtím a nevytvářeli jsme se tolik do šancí. Soupeře jsme nedostávali tak pod tlak.

Z přesilovek, kterých máte letos poměrně spoustu, se vám góly střílet nedaří. Čím to?
Kdybychom to věděli, určitě bychom to udělali jinak. Můj názor nicméně je, že musíme hru zjednodušit a více střílet. Dostaneme tak soupeře pod tlak a vytvoří se tlak na soupeřovu bránící čtveřice. Je nutné si vytvořit tlak na branku. Máme hodně kreativních hráčů, jako jsou Martin Straka nebo Tomáš Vlasák, a my se jim kolikrát snažíme vyhovět a vymýšlíme příliš komplikované věci. Jak říkám – zjednodušit. Jednu, dvě nahrávky a už puk poslat do prostoru před branku. Bomersback dal plno gólů v přípravě právě z tohoto místa jen díky tomu, že byl důrazný a dostatečně šikovný. Měli bychom se k tomu vrátit.

Takže asi tak, jak jste to předvedl vy...
Tam bylo dobré to, že Tyler Scofield dobře clonil před gólmanem a on neviděl střelu úplně pořádně. Také se povedlo, že puk lítal seshora dolů a zpátky hrozně rychle. Tomáš Vlasák to tam sehrál dobře a pěkně mi nahrál.

V utkání jste nedobrovolně zamířil do šatny s krvavým zraněním. Co se stalo?
Dostal jsem vlastně od vlastní hokejky pukem do brady. Ani nevím, kolik stehů to spravilo. Zazvonilo mi v uších, ale o tom je hokej. Jednou ránu dostaneš, podruhé rozdáš. Modřiny být musí, abychom věděli, že hrajeme hokej.

Také vás se zeptám, s čím zamíříte na Slavii?
Jednoduchost, jednoduchost. Mají dobrý systém a trenéra, který z průměrných hokejistů dělá výborné. Jak říkám - důraz a pohyb plus jednoduchost. Mají také zúžené hřiště a v systému dobře uzavírají střední pásmo. Čekají pak na chyby soupeře. Když budeme chytří a budeme důrazní, máme spoustu výborných hokejistů, kteří je mohou porazit.