Dvě břevna - náš hokej, smutnil Hanzlík

P l z e ň - Hokejisté HC Plzeň 1929 opět na vlastním ledě nedokázali vybojovat plné tři body a opět se museli spokojit jen s jedním. A opět to bylo pro prohře na samostatné nájezdy, kdy se opět netrefil nikdo z Plzeňských. Samá opět naznačují všelicos, o čemž mluvil na pozápasové tiskové konferenci i Jiří Hanzlík. "Při nájezdu jsem trefil dvě břevna, což je obrázek našeho hokeje a střelecké formy. Prostě nám góly nepadají. Řekl bych, že jsme na ledě dnes dominovali ještě víc než v úterý na Slavii," řekl zkušený obránce.

Michal Důras, explzeňský ostrostřelec

Michale, skvostný úvod. První vaše střela a hnedka gól...
Jsem rád, že hned z první střely jsme dali gól. Asi podle reakcí jsem jen já viděl, že jsem netrefil tyčku. Jsem hlavně spokojený, že si odtud z horkého ledu odvážíme dva body.

Vy jste byl přesvědčený na sto procet, že to byla branka?
Byl jsem si úplně jistý, viděl jsem, že puk mířil do síťky vzadu, že se rozvlnila.

Jak jste viděl utkání očima hráče, který nastupoval za oba tábory?br> Řekli jsme si, že musíme být co nejméně vylučovaní, to se nám bohužel nepovedlo. Plzeň se přesilovkami dostala do obrovského tlaku a my jen díky obětavosti a výkonu Jakuba Sedláčka jsme 1.třetinu uhráli remízu.A to byl odrazový můstek do dalšího průběhu.

Ještě s Boleslaví tři body, dnes dva. Krásné návraty na plzeňský led, že?
Hraje se mi tady dobře, dár se vracím. Je to návrat na led, kde všechno znám.

Dokonce jste se představil i v závěrečných samostatných nájezdech...
Na nájezd jsem si věřil, ale Francouz byl lepší. Čekal jsem, že po gólu, který jsem mu dal, bude mít lapačku nahoře, ale nakonec jí zkušeně nechal dole a já mu jí trefil. Byl zkrátka lepší. Že na mě fanoušci pískali při nájezdu mi určitě nevadilo, prostě chtěli, aby vyhráli domácí. Potom po zápase mi vyvolávali, za to jim strašně děkuji, bylo to příjemné. Myslím, že to bylo poprvé, co tady pozitivně křičeli a tleskali zlínskému hráči.

Jiří Hanzlík, první neúspěšný exekutor samostatných nájezdů

Jirko, nedoufal jste, že po vašem nájezdu rozhodčí ukáže doprostřed kruhu?
Ne, to vůbec ne. Hned jsem věděl, že to branka nebyla. Trefil jsem dvě břevna, což je obrázek našeho hokeje a střelecké formy. Prostě nám góly nepadají.

Čím to, že jste na vlastním ledě podruhé prohráli, byť na samostatné nájezdy?
Dnes to byl podoný obrázek jako na Slavii, dokonce bych řekl, že dnes jsme dominovali ještě víc. Nevím, jestli jsou všichni gólmani tak výborní nebo co. Ale prostě teď máem takové období, že ze šancí a tlaku, který si vytvoříme, nedáváme góly. Věřím, že se to brzy otočí. Naše hra není špatná, přesilovky hrajeme slušně, musíme u toho vydržet a ono se to určitě protrhne.

Jak moc vám na ledě chyběl zraněný kapitán?
Martina Straku těžko budeme nahrazovat někým jiným, ale my jsme od toho, abychom zápas odehráli a vyhráli. Na jeho místě byli jiní hráči a myslím, že jsme podali dobrý vkon i bez Martina. Ale samozřejmě s ním by to bylo zase o něčem jiným. Možná že právě on by dal rozhodující gól. Avšak to je prostě zranění, které během sezóny přijde, a my se s tím musíme vyrovnat.

Jaký bude zápas v Liberci?
Teď hraje za Liberec zase spoustu jeho odchovanců a lub jde jinou strategií. Opustil hráče, které nakoupil, a dává příležitost odchovancům, se kterými jsem hrál, takže jich znám poměrně dost.

Pavel Francouz, brankářská jistota Plzně

Pavle, kdy jste se dozvěděl, že budete chytat?
Už před zápasem se Slavií, ale ještě to nebylo stoprocentní. Ale trenér gólmanů pan Pejchar mi říkal, že by se mohla naskytnou taková situace. Tomáš už cítil to tříslo, a když jsme nakonec prohráli, tak mi řekli, že půjdu dnes do brány. Příprava byla ale stejná jako na každý jiný zápas.

Co ta první branka? Věděl jste, že je zle?
Po prvním gólu mi nebylo moc příjemně, Míša Důras dlouho v Plzni hrál, nevím, jestli si mě tak dobře přečetl, ale trefil to moc dobře. Slyšel jsem za sebou cinknout tyčku, ale potom za mnou přijel Venca Benák a ten mi říkal, že to asi gól byl.

Z takového „mini“ nájezdu jste inkasoval, když vás překonal, byl zlínský Leška. Nezalekl jste se toho jména?
Abych pravdu řekl, ani jsem nevěděl, že na mě jede Leška. Snažil jsem se prostě couvat, vybruslit ho, ale udělal kličku celkem šikovně, počkal až roztáhnu nohy, jak jsem se přesunoval a zasunul puk pode mně.

A jak padl ten rozhodující nájezd?
První série nájzdů byla vyrovnaná, potom jel Hamrlík. Abych pravdu řekl, čekal jsem tu jeho obvyklou fintu, kdy jede od mantinelu a střílí na vzdálenější tyč. I mi to radilo trenéři a kluci, ať si na to dám pozor.Myslím, že všechny překvapil tím, jel přímo na branku. Škrtlo mi to o lapačku a spadlo do branky.

Když najížděl Tomáš Vlasák a mohl Plzni vrátit naději, ještě jste mu něco předtím říkal. C to bylo?
Tomáši Vlasákovi jsem se snažil naznačit, aby když bude dělat kličku, aby to dával nahoru, protože Kubu znám a vím, že pozemi puky dobře pokrývá.

Jaká je teď nálada v kabině?
Není stejná situace, jakobychom ty zápasy vyhráli, ale snažíme se tomu nijak nepodávat. Snad to příště odčiníme.

Vnímáte, že se teď derete na místo Tomáše Pöpperleho?
Neberu to tak,že jsem dočasná jednička. Od toho tady jsem, abych Tomáše kdyžtak zakočil.

Jaký bude zápas v Liberci?
V Liberci mají malé hřiště, hrají nátlakový hokej, určitě na mě půjde spousta střel. Asi budeme hrát na brejky. Asi by bylo lepší, kdyby měl soupeř třeba i optickou převahu a my bychom dávali góly.