Plzeň vyráží do Kladna

Plzeň – Po šestibodové domácí sérii razí Indiáni na válečnou stezku. V rámci patnáctého kola hokejové O2 extraligy zavítají Západočeši na led Kladna. Středočeši ztrácejí na svého soka sedm bodů a čtyři pozice v tabulce, dá se tedy očekávat urputný boj o tři body jako v prvním vzájemném měření sil. Pokud na neděli neplánujete výlet do Kladna, je pro vás samozřejmě připraven náš online přenos.


HC GEUS OKNA KLADNO
vs.
HC PLZEŇ 1929

Městský zimní stadion, Kladno
11. října 2009
15. kolo hokejové O2 extraligy

Devět bodíků vybojovali Západočeši v minulé sezóně proti Kladnu, letos ukořistili v prvním střetnutí další tři. V domácí premiéře nového extraligového ročníku to však dlouho vypadalo na blamáž. Hosty poslal v závěru úvodního dějství do vedení Šmach a stav zůstal stejný až do poloviny třetí dvacetiminutovky. Pak ovšem v přesilové hře udeřil Tomáš Vlasák a stejný hráč během 27 vteřin otočil vývoj utkání, když proměnil nařízené trestné střílení po faulu na ujíždějícího Adamského. V posledním zápase na Kladně vyhrála Plzeň 5:0, jak se jí bude dařit nyní?

-----------------------------------------------------------------------------------

Největší posilou Kaberle

Na začátku přestupového období ulovili Středočeši z kádru Karlových Varů Petra Mudrocha a Vítězslava Bílka, opačným směrem putoval David Hájek. Kádr Okenářů navíc posílil Milan Toman z Českých Budějovic a Jan Dlouhý ze Zvolenu. Nejzvučnějším jménem je však bezesporu návrat ztraceného syna Františka Kaberleho. Pětinásobný mistr světa, vítěz Stanleyova poháru s Carolinou a bronzový z olympijských her v Turíně. S Kladnem navíc v sezóně 93/94 získal bronzové medaile a při poslední výluce v NHL si zde zahrál se svým bratrem.

Příprava mdlá, stejně jako liga

Nezáří, nepropadají. Desáté místo v tabulce nyní obklopují svěřenci kouče Müllera. Kladno je nepředvídatelné mužstvo. Dokáže vyhrát kdekoliv i s kýmkoliv doma prohrát. Příkladem je prohra 0:7 ve Vítkovicích a následná výhra 6:4 nad Slavií. Nebo výprask 6:0 v Boleslavi a o dva dny později jednoznačné vítězství 5:0 nad Pardubicemi. Kladno, stejně jako Plzeň, nadcházejícím duelem ukončí sérii. Středočeši odehráli dvě kola na ledech soupeřů. Nejprve vyprášili Litvínov, poté těsně padli ve Varech. Indiáni zase ze tří duelů před svými fanoušky vyhráli dvakrát. Kdo se bude radovat v neděli?

Okénko do historie

Od roku 2000 sehráli Plzeňští na ledě Kladna osmnáct zápasů. Domácí byli z modrobílých zoufalí. Od milénia vyhráli Západočeši všechna utkání až do sezóny 04/05. Tedy šest duelů v řadě, protože v ročníku 2002/2003 nebyli Středočeši na extraligové mapě. Po svém návratu mezi elitu už ale Okenáři svůj hrad začali střežit bedlivěji. Z dalších pěti sezón, dvanácti zápasů, podlehli jen čtyřikrát, přičemž až vloni, po dlouhých dvou letech. V těch domácí vyhráli šest zápasů v řadě, nastartovala je výhra 10:4 v ročníku 06/07 a položili základní kámen k úspěchu i v předkole v 07/08.

Pět statečných

Straka, Bomersback, Vlasák, Modrý, Benda. Pouze u deseti branek, které v novém ročníku hokejové O2 extraligy nastřílela Plzeň, nefiguruje jedno z těchto jmen. Z celkového počtu šestatřiceti gólů tak zařídila tato pětice hned šestadvacet! První akce, na které se nepodílel nikdo z těchto hráčů byla až ve čtvrtém kole, kdy Scofield načal svůj hattrickový večer po asistenci Hanzlíka proti Českým Budějovicím. Není se pak čemu divit, když Tomáš Vlasák, nejproduktivnější Plzeňan, je na třetím místě produktivity celé ligy 16 (8+8). Před ním je Sparťan Tomáš Netík 18 (10+8) a Slávista Roman Červenka 25 (14+11). Hned na pátém místě je pak Mark Bomersback.

-----------------------------------------------------------------------------------

Statistika nuda je, má však cenné údaje...

HC GEUS OKNA Kladno:

Postavení v tabulce: 10.
Počet bodů: 17
Počet vstřelených branek: 40
Počet inkasovaných branek: 45
Nejproduktivnější hráč: Pavel Patera 12 (6+6)
Nejlepší střelec: Pavel Patera, Martin Frolík - 6 branek
Nejlepší nahrávač: Jaroslav Kalla – 9 asistencí
Nejtrestanější hráč: Jan Eberle – 37 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Petr Tenkrát +5
Nejhorší hráč v bodování +/-: Ondřej Šmach -8



HC Plzeň 1929:

Postavení v tabulce: 6.
Počet bodů: 24
Počet vstřelených branek: 36
Počet inkasovaných branek: 42
Nejproduktivnější hráč: Tomáš Vlasák 16 (8+8), Mark Bomersback 16 (6+10)
Nejlepší střelec: Tomáš Vlasák - 8 branek
Nejlepší nahrávač: Mark Bomersback - 10 asistencí
Nejtrestanější hráč: Branislav Mezei – 53 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Tomáš Vlasák, O´Brien +5
Nejhorší hráč v bodování +/-: Branislav Mezei -11

-----------------------------------------------------------------------------------

Výsledky z posledního kola

HC Energie Karlovy Vary 2
HC GEUS OKNA Kladno 1
(0:1, 0:0, 2:0)






Branky a nahrávky: 45. Pletka (Pech), 51. Dej (Pech) - 7. Bílek (Frolík, F. Kabele).
HC GEUS OKNA Kladno: Kopřiva - Kameš, F. Kaberle, Mudroch, Šmach, Trončinský, J. Dlouhý - Diviš, Patera, Tomajko - Bělohlav, Čurilla, Valský - Bílek, Kalla, Frolík - Eberle, Stieler, Kuchler.
Trenéři: Müller a Kasík.

HC Plzeň 1929 2
HC Kometa Brno 1
(1:1, 0:0, 1:0)




Branky a nahrávky: 12. Adamský, 45. Vlasák (Bomersback, Straka) - 15. Erat (Dopita).
HC Plzeň 1929: Salfický - Jeřábek, Modrý, Benák, Hanzlík, Dresler, Mezei, Benda - Bomersback, Straka, Vlasák - Adamský, Vampola, Tvrdík - Scofield, Kracík, Matějovský - Heřman, Kovář, Dvořák.
Trenéři: Jelínek, Razým.

-----------------------------------------------------------------------------------