Udolá Plzeň i nejlepší tým extraligy?

Plzeň - Plzeňský rozjetý vlak si zaslouženě odpočinul a nyní už uhání pro další body. Cesta ovšem bude trnitá. Na trase za dalšími body stojí nejlepší tým dosavadního průběhu soutěže. Ano, na plzeňském ledě se představí HC Vítkovice Steel. Tři kola za sebou neporaženou Plzeň v čele se Strakou a Salfickým tedy čeká nelehký boj. Přijďte proto povzbudit svůj tým a pomozte prodloužit vítěznou sérii. Utkání začíná v plzeňské ČEZ Aréně v 17:30.


HC PLZEŇ 1929
vs.
HC VÍTKOVICE STEEL

ČEZ Aréna, Plzeň
16. října 2009
16. kolo hokejové O2 extraligy

V úterní hrací den bylo volno a tak pro většinu týmů extraligový zápasový rychlík zastavil v zasloužené zastávce. Čtyři týmy už si ale užily přestávku dříve, zápasové manko musí dohnat. Jednalo se o dohrávku 12. kola Extraligy. Tato dohrávka si získala větší pozornost plzeňských hokejových očí, než jakákoliv jiná. Proti sobě se totiž postavily momentálně největší plzeňský rival z Karlových Varů a plzeňský nejbližší soupeř (bráno podle nejbližšího zápasu) Vítkovice. Karlovy Vary, které se od začátku soutěže spíše trápí, dosáhly velkého úspěchu, když dobyly, do té doby nedobytnou tvrz, ve Vítkovicích a leader soutěže tak poprvé prohrál na vlastním ledě. I přes to se Ostravané drží stále na prvním místě společně se Zlínem.

-----------------------------------------------------------------------------------

Ostravská dominance

Když se podíváme na soupisku Vítkovic, asi není velkým překvapením, že tým z Ostravy ovládá přední příčky extraligové tabulky. Poměrně dlouhé a až na výjimky pevné usazení na prvním místě by ale před sezónou vzhledem k vyrovnanosti týmů hádal málokdo. Svůj potenciál však Vítkovice naznačily už loni i když sezónu zachraňovaly v předkole play off. Následná čtvrtfinálová série, ale nabídla velké výkony hráčů v modrozeleném.

Vyrovnaný tým s vysokým potenciálem

Především díky povedenému začátku, kdy zvítězili v prvních sedmi utkáních, se letos Vítkovičtí vyšvihli až na samotné čelo tabulky. Jak už bylo řečeno, jejich soupiska téměř přetéká zvučnými a ostřílenými jmény. Jména však sama nehrají a důležité je, jak se samotní hráči presentují na ledě. Trenérovi Hadamczikovi se ale, jak se zdá, zatím daří z hráčů vyždímat to nejlepší.

Úspěch zdá se vychází z obrany. Vítkovice inkasovaly zdaleka nejméně gólů ze všech týmů. Hodně velkou zásluhu na tom má reprezentační gólman Jakub Štěpánek, který vévodí nejsledovanějším statistikám brankářů v extralize. Podle posledních informacích má však v tomto zápase být na postu dvojky. O branky v síti soupeře se ale stará celé spektrum hráčů. Z týmu, který je druhý až třetí v počtu nastřílených branek však nikoho v předních pozicích tabulky produktivity nenajdeme. Další velké jméno se pravděpodobně objeví na plzeňském ledě. Jedná se o Marka Malíka, který dosud ve Vítkovicích pouze trénoval. Trenér Hadamczik ho do sestavy sice může zařadit, ale kvůli zraněním chybí dalších šest hráčů: Michal Barinka, Petr Strapáč, Petr Jurečka, Lukáš Krenželok, Petr Vrána a Vladimír Svačina.

Z plzeňské krize je euforie

…vše zapříčinil vynikající manažerský tah vedení klubu HC Plzeň 1929 a hlavně příchod nebo spíše návrat muže, jehož jméno je v Plzni spojováno s úspěchem, slávou a jedinečnou show. Ano, řeč je o Dušanu Salfickém. Jeho příchod do Plzně přivítali fanoušci s otevřenou náručí a díky jeho famózním výkonům se Západočechům podařilo zacelit mezeru na postu brankářské jedničky, která vznikla díky zranění Tomáše Pöpperleho. Učinkování „Salfy“ v plzeňské brance bylo zpočátku dohodnuto jako střídavý start v délce jednoho měsíce. Již dnes se ale generální manažer klubu Martin Straka netají tím, že klub udělá, co bude v jeho silách aby spolupráce s ústeckým brankářem nabyla delšího trvání. HC Plzeň 1929 vyhrála od příchodu Salfického své všechny tři zápasy. Prvním poraženým týmem byl odvěký rival Plzně Sparta Praha. Právě Salfický byl v tomto klání hlavním tahounem a svým výkonem, za který by si zasloužil červený diplom, dotáhl Plzeň k prvnímu vítězství po dlouhé době. Druhá výhra přišla o tři dny déle, kdy plzeňští hráči splnili povinnost a na svém ledě porazili extraligového nováčka z Brna. Pro další vynikající výhru si indiáni dojeli do středu Čech, kde porazili domácí Kladno výsledkem 3:0. Tento výsledek byl pro Plzeň unikátní jednak v tom, že plzeňská obrana poprvé neinkasovala a jednak v tom, že Západočeši vyhráli v této sezóně nejvyšším rozdílem.

-----------------------------------------------------------------------------------

Výsledky z posledního kola

HC Vítkovice Steel 3
HC Karlovy Vary 4
(0:1, 2:3, 1:0)






Branky a nahrávky:34. Sičák (Burger), 37. Štefanka (Varaďa), 60. Burger (Sičák) - 13. Košťál (Pech), 29. Kristek, 32. Čutta (Pletka, Skuhravý), 39. Kumstát (Skuhravý, Hájek).
HC Vítkovice Steel:Štěpánek - Rehák, Trnka, Kuboš, Stehlík, Sičák, Voráček - Kvapil, Burger, Hubáček - Klimek, Štefanka, Varaďa - Ujčík, Roman, Svačina - Treille, R. Hruška, Szturc

HC Kladno 0
HC Plzeň 1929 3
( 0:1, 0:2, 0:0)




Branky a nahrávky: 5. Tvrdík (Vampola), 22. Kracík (Tvrdík, Vampola), 38. Straka (Jeřábek).
HC Plzeň 1929: Salfický - Jeřábek, Modrý, Benák, Hanzlík, Dresler, Mezei, Bedna, Dobrovolný - Bomersback, Straka, Vlasák - Vampola, Kracík, Matějovský - Scofield, Kovář, Tvrdík - Adamský, Heřman, Dvořák.

.

-----------------------------------------------------------------------------------