Plzeň může potvrdit formu a prodloužit sérii výher

Plzeň - Plzeňští indiáni vyhráli i v Českých Budějovicích a v případě výhry v úterý, by se při souhře okolností mohli vyhoupnout do čela tabulky. Ze všeho nejdříve ale musí porazit svého soupeře z Mladé Boleslavi. První zápas na ledě Bruslařů Plzeňští vyhráli a protože Mladá Boleslav je doma silnější než na ledě soupeřů, mají Západočeši šanci prodloužit svou úžasnou sérii vítězství na šest.


HC PLZEŇ 1929
vs.
BK MLADÁ BOLESLAV

ČEZ Aréna, Plzeň
20. října 2009
18. kolo hokejové O2 extraligy

Nedělní kolo opět přineslo spoustu zajímavých výsledků, které potěšiy či rozhněvaly několik tisícovek lidí. Největší pozornost se zřejmě strhla na zápas, který byl přímou bitvou o první místo a severomoravské derby zároveň. Utkání Vítkovice – Třinec navštívilo 9573 diváků. Zápas se zvrhl v ofenzivní smršť a ikdyž padlo osm branek ze hry, oba gólmani si připsali dohromady 75 zákroků. I přes to, že lídr soutěže Vítkovice prohrál po nájezdech, pořád se drží na čele tabulky. I druhý mančaft extraligy po 16. kole prohrál na domácím hřišti 4:5 po nájezdech. Zlín prohrál s Litvínovem a odsunul se tak až na čtvrtou pozici za Plzeň, která po třech letech veze výhru z Českých Budějovic.

-----------------------------------------------------------------------------------

Bruslaři překvapením sezóny

Příjemným překvapením extraligy je umístění Mladé Boleslavi v tabulce. Tým, který svou účast v nejvyšší soutěži musel potvrzovat barážovými zápasy s Ústím nad Labem, se nyní drží v polovině tabulky a na domácím ledě si málokdy nechává vzít body. Jedním z mála celků, které odvezly body z Mladé Boleslavi je právě Plzeň, která na ledě Bruslařů vyhrála 3:2. Co se týče bojů Boleslavi na ledě soupeřů, vypovídají statistiky spíše ve prospěch protihráčů. Pro postavení v klidném středu je důležité, že Bruslařský klub dokáže porážet především celky, které jsou v tabulce za ním. Z lépe postavených mužstev pak svěřenci Vladimíra Čermáka dokázali zaskočit pouze Třinec.

Trocha čísel

Mladá Boleslav sice porazila v posledním utkání mistrovské Karlovy Vary, jejich výsledky a hlavně výkony jsou ale nestálé a nevyzpytatelné. Na druhou stranu Bruslaři neměli od začátku extraligy žádnou krizi a nejdelší šňůra proher činí dva zápasy. Co se týče série vítězství, také nebyla žádná nijak dlouhá. Jen jednou se podařilo Středočechům vyhrát třikrát v řadě a to ještě dvě výhry byly po prodloužení, či nájezdech. Letošní nejvyšší prohru utrpěli Středočeši na Slávii 6:1. Naopak jednoznačná výhra 5:0 na domácím ledě proti Kladnu, je letos výhrou nejvyšší.

Družstvu, které před sezónou značně posílilo a přivedlo si hráče i ze sousedního Slovenska, se změna v kádru evidentně vyplatila. Každý z nových hráčů si na své konto připsal minimálně jeden kanadský bod. Nejlépe je na tom však útočník Richard Král, který ze 14 odehraných zápasů odešel se 14 body (9+5) a je zároveň nejlepším střelcem klubu.

Plzeň je k nezastavení

Tak už to není „jen“ Sparta, Brno, Kladno, Vítkovice. Indiáni z divokého západu skalpovali další mužstvo a vezou opět poklad v podobě tří bodů. Tentokráte ho vybojovali v prérii zvané České Budějovice. Modrobílým bojovníkům se podařilo po třech letech vyloupit Budvar Arénu a prodloužit tak sérii neporazitelnosti na pět zápasů. "Každý tým se snaží na vítězné vlně udržet co nejdéle. My nejsme výjimkou. Když jsme přivezli body z venku, nechceme je doma ztratit," řekl trenér Milan Razým pro server hokej.cz před soubojem s Mladou Boleslaví. Není ani divu, že po pěti vyhraných zápasech je nálada v kabině výborná: „Vyhráváme, to nám pomáhá. V kabině všechno funguje. Nevím, jestli je to navenek poznat,“ potvrzuje Heřman. V pohodě se po dlouhé době může cítit i kapitán Martin Straka, což také potvrdil pro hokej.cz: „Poslední dobou nám to jde, na hokejkách je pohoda.“ Tři poslední zápasy navíc Plzeňští ukázali, že ačkoliv má Plzeň dva hráče (Vlasák, Bomersback) v elitní desítce produktivity, tým se konečně nemusí spoléhat pouze na svou první lajnu. První dva góly v Kladně vstřelili Kracík a Tvrdík, který se prosadil i v Českých Budějovicích. Tam rozhodla i čtvrtá lajna, která se prosadila ve dvou zápasech po sobě. Proti Vítkovicím otevřel skóre Heřman, v Budějovicích to byl zase Adamský.

-----------------------------------------------------------------------------------

Výsledky z posledního kola

HC Mountfield 1
HC Plzeň 1929 3
(0:1, 1:2, 0:0)






Branky a nahrávky: 37. Sailer (Vydarený) - 10. Adamský (Dvořák, Heřman), 28. Dobrovolný (Kracík, Vampola), 32. Tvrdík (Vampola, Benák).
HC Plzeň 1929: Salfický - Jeřábek, Modrý, Benák, Hanzlík, Dresler, Mezei, Benda, Dobrovolný - Bomersback, Straka, Vlasák - Vampola, Kracík, Matějovský - Scofield, Jan Kovář, Tvrdík - Adamský, Heřman, Dvořák

BK Mladá Boleslav 4
HC Energie Karlovy Vary 2
(0:0, 2:0, 2:2)




Branky a nahrávky: 24. Bahenský (Němeček, Gajovský), 39. Sýkora (Kasík), 42. Nouza (Sýkora), 46. Macho (Gajovský, Fabuš) - 50. Hluchý (Tribuncovs), 52. Kristek (Hluchý, Hájek).
BK Mladá Boleslav: Valent – Kasík, Žabka, Šterbák, Duben, Jiruš, Lehikoinen, Němeček - Pabiška, Král, Sup - Nouza, Sýkora, Boháč - Fabuš, Šagát, Macho - Bahenský Gajovský, Handlovský

.

-----------------------------------------------------------------------------------