Nejlepší zápasy na světě, liboval si Václav Benák

Plzeň - Vítězná vlna plzeňských indiánů ne a ne se zastavit. Výhra nad Mladou Boleslaví se však nerodila nijak lehce. Soupeř se dostal v druhé části do vedení, které zuby nehty uhájil až do poslední části. Pak se ke slovu dostal Michal Tvrdík, který dvěma trefami poslal Boleslavské domů s prázdnou. I když ze strany domácích nešlo o komplexně výborný výkon, za takovou výhru byl každý rád. "Takové zápasy, kdy se výhra musí ubojovat, jsou nejlepší na světě," pochvaloval si obránce HC Plzeň 1929 Václav Benák.

Michal Tvrdík, hvězda utkání

Michale, jak jste se cítil, když jste konečně skóroval před vlastním publikem?
Určitě jsem cítil úlevu. Dlouho jsem se nemohl trefit. Navíc samozřejmě to, že jsem smůlu prolomil také doma. Jsem za ty branky rozhodně rád.

První dvě třetiny to tzv. nebylo ono. Čím to?
Na tuhle otázku nedokážu odpovědět. Kdybychom to věděli, zlepšili bychom se dříve. Možná to bylo ale větším důrazem před brankou a větším počtem střel.

Jak padly vaše dvě branky?
Před tou první tuším Jirka Hanzlík měl puk na modré a já se snažil co nejrychleji se dostat před branku. Tam se ke mně puk odrazil a já jej zametl do brány. U druhého šlo také o odraz. Snažil jsem se kotouč zvednout, protože gólman po celé utkání byl hodně dole. To se mi podařilo.

Co nejtěžší na tom se aklimatizovat na nové prostředí?
V Plzni se hraje jiným stylem a je tu užší kluziště než v Pardubicích. Ale na to jsem se nikdy nechtěl vymlouvat Snažím se hrát každé utkání co nejlépe a já doufám, že se to teď zlomí.

V Pardubicích to pro vás bude asi zvláštní utkání, že?
Určitě budu mít o motivaci postaráno a nějakou sázku nebo prémii za vítězství vypíšu. Dělá to každý a ani já nebudu výjimkou.

Jaké mají Pardubice slabiny?
Nerad bych je říkal, aby si to zítra kluci přečetli a ještě se na ně zaměřili. Myslím, že je každý tušíme a možná si k nim s trenérem společně sejdeme. Nic ale nechci říkat nahlas.

Lukáš Hvila, navrátilec do plzeňské sestavy

Lukáši, jaký to byl návrat na led?
Pro mě je to těžké hodnotit, jelikož jsem odehrál jen dvě třetiny. V úvodu jsme se trápili všichni, ale nakonec se vyhrálo. Za to jsme do jednoho rádi.

Jak je na tom vaše ruka?
Trošku jsem ji v zápase cítil, ale myslím, že je to OK.

V Plzni vás čeká boj o pevné místo na soupisce. Jak to vnímáte?
Je to obtížné hodnotit. Dneska jsem odehrál po měsíci první dvě části a spíš to bylo dobíhání. Vím, že mě čeká boj a musím pracovat dál, abych se udržel. Uvidíme, jak to dopadne.

Václav Benák, obránce HC Plzeň 1929

Byť máme po vítězném utkání, nevypadáte, Václave, nijak rozjařeně...
Už se na nás podepisuj únava. Zápas stál hodně sil a všechna utkání jdou rychle za sebou.

Jak jste viděl utkání?
Pro diváka se nejednalo o žádný zábavný zápas. První dvě třetiny to byla bída. Špatně jsme bruslili a neměli šťávu. Potom jsme stáhli sestavu na tři pětky a dostali se do tempa. Hodně nám pomohla čtyřminutová přesilovka a to, že Boleslav neproměnila tu svou pěti proti třem. Každého soupeře nezdar o dva muže v poli srazí trochu dolů a nám pomůže.

Nakonec se slavila výhra. To je rozhodně pozitivní, že?
Samozřejmě! Takové zápasy kdy se výhra musí ubojovat, jsou nejlepší na světě.

Zajímáte se o "tabulkové" boje, kdy se o vedení přetahuje několik mužstev, včetně vás?
Osobně musím přiznat, že to moc nesleduji. Ani si nemyslím, že by kluci na tom byli jinak. Soustředíme se na náš zápas a abychom ho vyhráli. Na výsledky ostatních se můžeme podívat až po našem utkání.