Reprízu čtvrtfinále vystřídá repríza semifinále, do Plzně přijíždí Slavia Praha

Plzeň - Série vítězství je pryč, ale tým Mariána Jelínka nemá čas dávat hlavy dolu. Co nevidět přijíždí další nepříjemný soupeř, jímž je Slavie Praha. Počet zakoupených lístků slibuje plný dům. Pojďme konečně vyprodat plzeňskou ČEZ Arénu a povzbudit indiány k další výhře. Zápas začíná v neděli v 17:30 a kdo se náhodou nedostane na stadion, může tento zápas alespoň sledovat online.


HC PLZEŇ 1929
vs.
HC SLAVIA PRAHA

ČEZ Aréna, Plzeň
25. října 2009
20. kolo hokejové O2 extraligy

Poslední kolo, které se řádně hrálo v pátek, bylo předehráno již ve čtvrtek zápasem, který skončil jako velké překvapení pro širokou hokejovou populaci. Kladno totiž vyhrálo na ledě nejbližšího soupeře plzeňských indiánů, na Slavii. Výsledek 2:6 ve prospěch Kladna byl ještě překvapivější. 19. kolo extraligy mělo ale mnohem více taháků. Jeden ze šlágrů kola byl přímý boj o první místo mezi Zlínem a Třincem. Po tomto duelu se na čelo vyšvihl Třinec a to především díky třetí třetině, kterou vyhrál 3:0 a otočil tak vývoj zápasu ve svůj prospěch. K prvnímu místu mu ale také pomohla prohra Vítkovic na nájezdy s Litvínovem. Událostí kola se také stala zastavená série Plzně, která po šesti utkáních prohrála. Stalo se tak na ledě Pardubic, které rozhodly gólem v čase 59:52.

-----------------------------------------------------------------------------------

Poslední klání budoucích soků

Slavia naposledy zkřížila hokejky se svými extraligovými soky ve čtvrtek 22.10. Znepříjemnit život jim na domácí led přijela smečka buldoků z Kladna. Jenže doma se slávistické šelmy posledních několik utkání trápí. Výjimkou nebylo ani čtvrteční klání. Kladno se dostalo do uklidňujícího vedení již v úvodní dvacetiminutovce. Stav 0:3 byl pro domácí již velmi alarmující. A co teprve 1:6 na světelné tabuli při nástupu do poslední třetiny. Slavia se zmohla pouze na závěrečnou korekci nelichotivého skóre, Kladno zaslouženě zvítězilo 2:6.

Plzeň si svou prohru uchovává v paměti o něco čerstvěji. Padla za oběť dalekým Pardubicím v pátek. Ve vyrovnaném boji dvou tabulkově příbuzných týmů, rozhodovala mnohdy ta nejdramatičtější minuta ze všech, ta poslední. V osudném okamžiku Somík nejenže rozhodl zápas ve prospěch domácích Pardubic, ale zároveň stačil ukončit vítěznou sérii západočeských bojovníků. Indiáni nakonec podlehli soupeři 3:2.

Jak si vede Slavia doma a venku?

Slavia si po 19. kolech drží poměrně vyrovnanou bilanci v oblasti proher a výher. Zpočátku své soky v domácí aréně drtila střeleckými představeními, kdy nepříteli nasázela vždy čtyři nebo šest branek. Pak se však i na Slavii přišla podívat krize a doma se jim nepodařilo rozveselit své publikum již třikrát. Navíc se jednalo o mužstva, která se v tomto čase nacházejí v dolní polovině tabulky – Kladno, Karlovy Vary a Mountfield.

Statistiky v oblasti výher/proher ve venkovních zápasech nedávají Plzni možnost výrazně poznat, jaké šance se jí proti Slavii naskýtají. Slavia se z výprav vracela čtyřikrát vítězně a čtyřikrát se svěšenou hlavou. Malým možným ukazatelem může být výhra v obou posledních venkovních kláních, a to proti Litvínovu a Spartě.

Pražského rivala najdeme nyní v tabulce pravdy na šestém místě s 30ti body. Pět bodů za třetí Plzní. V oblasti čísel je nejvýraznější osobností jednoznačně Roman Červenka. Se svými třiceti kanadskými body si klidně hoví na prvním místě tabulky a ze strachu o svou pozici si zatím nemusí nervózně kousat nehty. Druhý Kohn je za ním vzdálen pět bodů. Mezi úspěšnými Slávisty najdeme ještě v kategorii zlých mužů na čtvrtém místě Jiřího Vašíčka (61 minut). Se stejným minutovým ziskem se mu však na paty lepí právě plzeňský indián Mezei.

Na klubové scéně nebude překvapením první místo Romana Červenky 30(14+16). O stupeň níž stojí jméno Daniela Brandy 15(8+7) a vedoucí trojici uzavírá Michal Vondrka 13(4+9). Červenka vévodí všem kategoriím kromě počtu trestných minut, kde si prim může užívat již výše zmiňovaný Vašíček.

Plzeň

Jak bylo již výše zmíněno, plzeňská vítězná vlna se zabalila po šesti kolech na ledě Pardubic. Ale sám hrdina této série Dušan Salfický po prohře řekl: „Nic se neděje, jen přestane kolem toho mediální humbuk.“ A jak si vedou Plzeňští ve statistikách? Nejproduktivnějšími hráči jsou Mark Bomersback (7+11) a Tomáš Vlasák (9+9). Tomáš Vlasák je s devíti brankami i nejlepším střelcem. Bomersback je zase s 11ti přihrávkami nejlepším nahrávačem společně s Bendou, který je tak nejproduktivnějším obráncem.

-----------------------------------------------------------------------------------

Výsledky z posledního kola

HC Eaton Pardubice 3
HC Plzeň 1929 2
(2:1, 0:1, 1:0)






Branky a nahrávky: 5. Genoway (Somík), 18. Špirko (P. Sýkora, Jillson), 60. Somík (Cetkovský, Genoway) - 3. M. Straka (Vampola, Vlasák), 22. M. Heřman (Adamský, Tvrdík).
HC Plzeň 1929: Salfický - Jeřábek, Modrý, Benák, Hanzlík, Dresler, Mezei, Benda, Dobrovolný - Vampola, Straka, Vlasák, Scofield, Kracík, Bomersback, Adamský, Heřman, Tvrdík, Hvila, Dvořák, Matějovský.

HC Slavie Praha 2
HC GEUS OKNA Kladno 6
( 0:3, 1:3, 1:0)




Branky a nahrávky: 28. Havel (Vondrka, Červenka), 57. Vašíček (Havel, Červenka) - 6. Kuchler (Stieler, Eberle), 10. Kuchler (Patera), 16. Kalla (Toman, Horna), 27. Frolík (Kalla, Mudroch), 29. Patera (Diviš, Tomajko), 32. Stieler (Frolík, Mudroch).
HC Eaton Pardubice: Neruda (29. Furch) - Kadlec, Vašíček, Sloboda, Kolařík, Drtina, Žižka, Roth, Špelda - D. Hruška, Beránek, Doležal - Havel, Červenka, Sklenář - P. Jelínek, V. Růžička ml., Vondrka - Ondráček, Endál, M. Čermák.

-----------------------------------------------------------------------------------