Mladí Plzeňané váleli v reprezentaci

Plzeňská mládež v posledních letech udělala velký výkonnostní krok a vidět to bylo i o uplynulém víkendu, kdy byly na programu reprezentační akce mládežnických kategorií. V dresu reprezentační dvacítky se v ruském Petrohradě na Turnaji čtyř představilo hned pět Plzeňanů. Spolu se Slavií tak měla západočeská metropole největší zastoupení ve výběru, a to se v nominaci objevil i chomutovský obránce Jan Rutta, který ještě vloni nastupoval za Plzeň. Na snímku je Jan Kovář, opora reprezentační dvacítky.

Výborným výkonem se v Petrohradě prezentoval brankář Pavel Francouz, který vychytal mužstvu jedinou výhru nad Finskem 4:1, ve zbývajících zápasech chytal Dominik Furch ze Slavie. "Oba gólmani začali sezonu v extralize, pak se trošku zabrzdili. Ale Francouz chytá v Táboře, Furch zase v Havlíčkově Brodě. Odvedli své," uvedl pro hokej.cz trenér Jaromír Šindel.

Kouč byl velmi spokojen i s obráncem Jakubem Jeřábkem, který pravidelně nastupuje v extralize. Jeřábek byl také jediným českým obráncem na turnaji, který skóroval. Trenér Šindel původně počítal do přesilovkové formace s útočníkem Janem Kovářem, který však v prvním zápase kvůli viróze nenastoupil. Proti Finům však už hrál a skóroval. Proti Rusku se prosadil i další útočník z Plzně Jakub Lev, který byl původně jen náhradníkem. Dalším Plzeňanem v kádru byl Jan Stránský. Trenérem brankářů byl navíc Rudolf Pejchar.

Turnaj byl poslední generálkou dvacítky před mistrovstvím světa do 20 let, které se na přelomu roku uskuteční v Kanadě. Češi skončili na turnaji třetí za Švédskem a Ruskem, ale před Finy.

V reprezentační osmnáctce plzeňští hokejisté chyběli, jako generální manažer vedl mužstvo bývalý jednatel klubu Pavel Setikovský.

Reprezentační sedmnáctku vedl do bojů ve Finsku jako hlavní trenér Miroslav Přerost. Češi s Finy třikrát prohráli, z toho jednou v prodloužení. Plzeň reprezentovali obránce Tomáš Kvapil a útočník Stanislav Erben. Erben se prosadil v prvním utkání, kdy v poslední třetině snižoval na 2:5.

V Tachově bojovali s reprezentační šestnáctkou ve třech zápasech se Švýcarskem obránce Patrik Marcel a také forvard Martin Šimandl, který byl původně náhradníkem. Češi helvétský kříž dvakrát přemohli, jednou odešli poraženi. Plzeňští hráči se v zápasech střelecky neprosadili. Mužstvo vedl jako hlavní trenér Radek Kampf.