Po čtnácti dnech opět na hokej, na derby!

Plzeň – Druhé západočeské derby klepe na dveře! Indiáni prohráli již pět zápasů v řadě o jediný gól a není lepší příležitosti k nápravě než nyní. Navíc v odvetě mají svému sokovi co vracet z prvního vzájemného měření sil. Jako host zavítá do ČEZ Arény i explzeňský trenér Pavel Hynek, po sparťanském dresu nyní oblékne ten karlovarský.


HC PLZEŇ 1929
vs.
HC ENERGIE KARLOVY VARY

ČEZ Aréna, Plzeň
15. listopadu 2009
24. kolo hokejové O2 extraligy

První letošní vzájemný duel Plzeňským nájezdníkům zle nevyšel. Domácí doslova od prvních minut kráčeli za vítězstvím a celkové skóre se nakonec zastavilo na hrozivém 7:0. Za posledních pět let (deset zápasů) si doma Plzeňáci poradili s Karlovými Vary jen třikrát, jednou duel skončil remízou a jednou vyhráli hosté na nájezdy. Jinak vždy dominovala Energie v poměru: 4:2, 4:2, 3:0, 5:3, 4:3. Indiáni ale letos dokázali, že podobně série se jim daří zlomit, povede se to i ve čtyřiadvacátém kole?

-----------------------------------------------------------------------------------

S Vary přijede Pavel Hynek

Mladý trenér, který v minulé sezóně poprvé vedl extraligové mužstvo jako hlavní trenér, se vrací na místo činu. V Plzni se mu ve spolupráci s Milan Razýmem povedlo po dlouhých letech nezdarů dovést modrobílé do vytouženého play-off, spanilou jízdu přes Pardubice nakonec zastavila až v semifinále Slavia. Ve Spartě se však Hynkovi nedařilo a ambiciózní trenér nakonec zamířil do mužstva Energie, jeho asistent Výborný do Českých Budějovic. Oba si paradoxně odbyli premiéru právě proti sobě. Úspěšnější byl domácí Hynek, který porazil svého rivala poměrem 5:2.

Přes léto se obměnila hlavně obrana

Karlovy Vary dle odborníků zažívají „mistrovskou“ kocovinu, jiní říkají, že důvodem nevýrazných výsledků jsou velké změny v obraně. Kariéru na vrcholu ukončil Josef Řezníček, další obránci Miroslav Duben a Petr Mudroch zamířili do Mladé Boleslavi a Kladna. Ze středních Čech zase putoval západní směrem David Hájek, z Mountfieldu přišel Ján Mucha. Na testech uspěl i lotyšský Atvars Tribuncovs, který se k Energii přiřadil až v průběhu sezóny. V útoku pak nastaly jen dvě změny, když Milan Procházka odešel do Chomutova a z Liberce přišel Václav Pletka.

Nevýrazný Mensator

V prvním vzájemném měření sil vychytal nulu Lukáš Sáblík, který v brance čím dál tím častěji nahrazuje prozatím nevýrazného Mensatora. Mladý gólman se v letošní sezóně trápí, neodchytal ani polovinu zápasů svého týmu a s průměrem 3,5 branky na zápas a procentuální úspěšností pod devadesát procent rozhodně nenaplňuje svojí pověst. O reprezentační přestávce ale dostal šanci od kouče Růžičky na Karjala Cupu a poté i od Pavla Hynka proti Českým Budějovicím a nevedl si vůbec špatně, kdo se tedy postaví Plzni?

Vrátil se Vostřák

Již v závěru minulé sezóny prokázal, že stále patři mezi „pány“ střelce a v průběhu té letošní se opět vrací o krachu švýcarského Neuchatelu. „Počítáme s tím, že sezónu dohraje u nás a že bude střílet góly jako loni," doplňuje sportovní ředitel Milan Tichý. „Vedle Martina Straky s Tomášem Vlasákem nastupoval do teď Bomersback, také dal dost gólů. Že Plzeň dává málo gólů je dlouhodobější. Už za Marka Sýkory, když jsem v Plzni začínal se spíše soustředila na defenzivu. Takže i všechny letošní získané body jsou zásluhou precizní defenzivy,“ vysvětluje sám střelec.

-----------------------------------------------------------------------------------

Statistika nuda je, má však cenné údaje...

HC Energie Karlovy Vary:

Postavení v tabulce: 10.
Počet bodů: 31
Počet vstřelených branek: 70
Počet inkasovaných branek: 68
Nejproduktivnější hráč: Petr Kumstát 18 (7+11)
Nejlepší střelec: Petr Kumstát - 7 branek
Nejlepší nahrávač: Petr Kumstát, Lukáš Pech, Václav Skuhravý – 11 asistencí
Nejtrestanější hráč: Václav Skuhravý – 96 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Ján Mucha +7
Nejhorší hráč v bodování +/-: Jaroslav Kristek, František Skaldaný -4



HC Plzeň 1929:

Postavení v tabulce: 6.
Počet bodů: 38
Počet vstřelených branek: 58
Počet inkasovaných branek: 61
Nejproduktivnější hráč: Mark Bomersback 22 (9+13)
Nejlepší střelec: Tomáš Vlasák - 10 branek
Nejlepší nahrávač: Mark Bomersback a Martin Straka - 13 asistencí
Nejtrestanější hráč: Jan Benda – 45 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Tomáš Vlasák +7
Nejhorší hráč v bodování +/-: Jan Dresler - 7

-----------------------------------------------------------------------------------

Výsledky z posledního kola

HC Energie Karlovy Vary 5
HC Mountfield 2
(1:1, 2:1, 2:0)






Branky a nahrávky: 2. Skuhravý (Němec, Tribuncovs), 23. Hluchý (Němec), 32. Kuběna (Dej), 43. Pletka (Němec), 44. Kuběna (Zaťovič) - 15. L. Květoň (Mikeska), 37. L. Květoň (Mikeska).
HC Energie Karlovy Vary: Mensator - Němec, Tribuncovs, Dobroň, Hájek, Mucha, Prošek - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Melenovský, Kristek, Skladaný - Hluchý, Pech, Pletka - Kuběna, Dej, Zaťovič.
Trenéři: Hynek, Baďouček, Kněžický.

HC Oceláři Třinec 3
HC Plzeň 1929 2pp
(0:1, 1:0, 1:1 – 1:0)




Branky a nahrávky: 38. Balej (Cartelli, Bonk), 42. Růžička (Hrabal, Zíb), 61. Polák z trestného střílení - 10. Kovář (Straka, Bomersback), 53. Tvrdík (Jiří Hanzlík).
HC Plzeň 1929: Pöpperle (Francouz) - Jeřábek, Hanzlík, Benák, Modrý, Benda, O´Brien, Dobrovolný, Dresler - Vostřák, Straka, Adamský - Bomersback, Vampola, Tvrdík - Stránský, Heřman, Dvořák - Scofield, Jan Kovář, Hvila.
Trenéři: Jelínek, Razým, Pejchar.

-----------------------------------------------------------------------------------