A zase ty nájezdy. Darované body, ví střelec Pavel Vostřák

P r a h a - Z posledních sedmi zápasů Plzeň pětkrát prohrála 2:3! Nepříliš příjemná rarita, která na druhou stranu Plzni vynesla sedm bodů. Na penalty prohráli Plzeňáci opět 2:3 tentokráte na ledě Sparty, přestože podali velmi dobrý výkon. Sparťané dohnali dvougólové manko, za stavu 2:2 zazvonila za Cháberou tyč. V nájezdech vstřelil šťastně vítězný gól David Výborný. „Bod dobrý, ale podle vývoje jich mělo být víc, stejně jako v Třinci,“ ví šťastný střelec i smolař zápasu Pavel Vostřák. Vedle zajímavých herních okamžiků přinesl duel i obrovskou a málo vídanou hrubku rozhodčích.

Plzeň rozhodně nepůsobila jako hostující tým, na Spartu vlétla a v podstatě po celý zápas Pražany nepouštěla do souvislého tlaku. „Hráli jsme venku, ale chtěli jsme hrát aktivně,“ prozrazuje Pavel Vostřák. Za svoji první přesilovou hru si domácí vysloužili ostrý pískot tribun. Navíc v 7. minutě obkroužil Cháberovu klec Petr Vampola a zasunul puk do branky. O deset minut později napřáhl na modré v přesilovce Pavel Vostřák a Plzeň se radovala podruhé. „Vlasy mi nabil, hned jsem střílel a jejich bek to přizvedl, takže štěstí,“ říká šťastný střelec. Mezitím nevyužil výhody trestného střílení domácí sniper Petr Ton, který v nájezdu netrefil klec.

Jenže šťastné okamžiky vystřídaly ve druhé třetině ty méně šťastné. „Ale trochu jsme ve druhé třetině polevili,“ přiznával Tomáš Vlasák. Těsně před polovinou zápasu od modré nahazoval Petr Macholda, pro Tomáše Popperleho snadný puk, jenže. „Chtěl jsem puk chytit do lapačky, natahoval jsem se a nedosáhl jsem,“ vzpomíná na nešťastný okamžik Tomáš Pöpperle, jehož lapačka puk minula a ten cinkl o tyč před volného Davida Výborného, ten dosáhl jednoho z nejlehčích gólů v kariéře. „Školácká chyba,“ ví gólman, který v zápase jinak podal výtečný výkon. O pár minut později přišel druhý smolný okamžik, v němž figuroval střelec druhé plzeňské branky.

V mele před plzeňskou střídačkou se zasažen hokejkou do obličeje na zem kácí s krvavým šrámem Ondřej Kratěna. Rozhodčí sice signalizují trest pro Pavla Vostřáka, ovšem Kratěnu zcela prokazatelně zasáhl jeho spoluhráč sparťanský bek Jan Hanzlík. „Co k tomu říct. Rozhodčí jsou tam čtyři, aby to viděli. Nejsem si vůbec vědom, že bych někoho zasáhl, udělal mu to spoluhráč. Pouze jsem stál blízko, takže jsem si za to vysloužil trest. Nejprve dvě minuty, pak čtyři ...,“ líčí zmatky rozhodčích již s klidem potrestaný plzeňský forvard. Na hranici „desítky“ za nesportování chování se v tu chvíli pohyboval plzeňský kapitán Martin Straka, jehož vyloučení Vostřáka velmi rozlítilo. Rozhodčí si svoji chybu neuvědomili a místo přesilové hry Plzně tak mužstva hrála ve 4 na obou stranách a Michal Broš po individuální akci vyrovnal.

Poslední třetina mnoho krásy nepobrala, sázka na obranu vítězila. Přesto se skóre mohlo měnit, když Straka trefil v přečíslení pouze tyč Cháberovy klece. Vítěze nakonec rozluštily až nájezdy. Na úspěch Straky reagoval Netík, vzápětí nedali Vlasák s Brošem. Třetí sérii načal pouze břevnem Kovář, jehož neúspěšný pokus potvrdil videorozhodčí. Nakonec se štěstím protlačil puk za Popperleho opět David Výborný. Po jeho úspěšném pokusu opět plzeňský gólman kroutil hlavou. „Už jsem myslel, že to mám, ale odrazilo se mi to od ruky do hlavy a pak do brány. To už snad není ani možné,“ zavzpomínal stále s údivem na klíčový okamžik plzeňský gólman.

Plzeň z osmi prodloužení v letošní sezóně pouze jednou brala druhý bod. „Nehledal bych v tom ale problém, ten je hlavně ve ztracených vedeních,“ ví Pavel Vostřák. „A prostě nám nejdou nájezdy,“ přitakává góman Popperle. Plzeň počtvrté za sebou bodovala, dvakrát ale ztratila dvougólové vedení. „Nálada je ale výborná, hlavně že jsme zlomili sérii těsných proher a porazili Vary. Sparta se zvedla, takže i ten bod je dobrý. Kdyby byly body dva, bylo by to veselejší,“ uzavírá plzeňský navrátilec Pavel Vostřák.