Indiáni loupili i v rozbouřeném Rondu

B r n o - I na druhý duel na brněnském ledě v hale Rondo bude Plzeň vzpomínat v dobrém. Po výhře 4:2 si indiáni vezou všechny body. Třemi kanadskými body k výhře přispěl Petr Vampola (1+2), nejlepším mužem zápasu byl na plzeňské straně vyhlášen Martin Straka (1+1), jehož individuální akce při čtvrtém gólu musela potěšit hokejové labužníky. Plzeňské fanoušky především zajímal zdravotní stav plzeňské ikony. „Cítil jsem se dnes už líp,“ poznamenal útočník, který zápas začal po boku Petra Vampoly ve druhém útoku. Plzeň ze série tří zápasů na cizích hřištích vytěžila sedm bodů a bodovala již šestý zápas v řadě.

Sestava Plzně skýtala několik překvapení. Chyběli Stránský, Tvrdík, Bomersback a také Dvořák. Naopak se do plzeňského dresu opět oblékl Radek Matějovský, do zápasu zasáhli také junioři Tomáš Pitule a Jakub Lev, a především na křídle druhé formace začal zápas Martin Straka, kterého v minulých dnech trápilo koleno. „Měl jsem natažené vazy v koleni, takže jsme se domluvili, že půjdu do lajny k Vampírovi, který bude vodit puky. A Vampír hrál výborně, stejně jako celý zápas," vysekl poklonu svému spoluhráči. "A koleno jsem v první třetině rozhýbal, tak se sestava pak zase prohodila,“ vysvětluje tah trenérů Straka. Do centra první formace se postavil Jaroslav Kracík, od druhé třetiny štafetu přebral právě Straka.

Plzeň nevstoupila do zápasu úplně šťastně, právě elitní formace ve 12. minutě inkasovala. Od druhé třetiny ale Plzeň po změnách v sestavě výrazně přidala a zápas otočila. Nejprve krásnou ranou od modré srovnal Adamský, po chvíli putoval na trestnou lavici Brabenec. V přesilové hře pronikal obranou Komety Straka a Procházka jej zahákoval, domácí diváci se ale při signalizaci trestu hodně zlobili. „Háček tam byl,“ nepochybuje plzeňský kapitán. Plzeňská efektivita v přesilové hře rozhodla celý zápas, nejprve zacílil přesně Petr Vampola, po křížné přihrávce Straky. „Martin mi to tam výborně hodil, chtěl jsem hned dávat puk na branku. Brankáři to tam projelo mezi nohama, puk jsem v brance viděl, takže jsem neměl pochyby,“ říká úspěšný střelec.

Domácí publikum mělo jiný dojem, hráči žádali video a napětí eskalovalo. Sudí si však situací byli naprosto jistí a gól uznali, a možná ještě trochu nesoustředění domácí v dohrávaném oslabení 4 proti 5 inkasovali potřetí po krásné teči Tylera Scofielda. Další emoce naplnily atmosféru zápasu v 38. minutě, v níž se Jaroslav Modrý dostal do klinče s Jaroslavem Svobodou a oba skončili v kabinách. Při odchodu si plzeňský bek záchovně kryl hlavu před sprškou odpadků. Ostřejší duel ale již v první třetině přinesl náznak bitky, Vampola vs. Huml. „Byla to taková strkanice. Narazil jsem do Humla, on mě přetáhnul hokejkou a tak jsme se do sebe trochu zaklesli. Ale myslím, že tohle hráče spíš do zápasu nabudí,“ glosoval celou událost plzeňský útočník.

Těsně před druhou sirénou domácí dokázali snížit na 2:3, ale definitivní pojistku znamenala akce Martina Straky ve 49. minutě. Plzeňský kapitán ve vlastním oslabení využil obrovské hrubky rozehrávající brněnské obranné dvojice, rychlými kličkami oba nešťastníky i gólmana Hoviho oklamal a střílel do odkryté branky. „Určitě to byla obrovská chyba domácích, tohle se bekům nemůže stávat, dělali obloučky a vyrobili chybu. To se musí trestat,“ káral domácí beky Straka. Domácí se z šoku nevzpamatovali a závěr zápasu pořádně prověřil výtečně chytajícího Sasu Hoviho. „Hru jsme na konci kontrolovali, hráli jsme co jsme potřebovali a zápas si pohlídali,“ potvrzuje Petr Vampola. V posledních dvou minutách stáli tváří v tvář Hovimu Hvila, Straka, Vampola a Adamský.

Dění na ledě se stalo zdrojem velké nervozity v hledišti a domácí ochranka měla plné ruce a nohy práce. Náladu domácích fanoušků naplno poznal Jaroslav Modrý, který předčasně putoval do kabin po konfliktu s domácím Svobodou a musel si cestou pod tribunami vytrpět dávku zloby. „Takové jednání ke kultuře hokeje nepatří,“ odsoudil v rozhovoru pro ČTK házení odpadků po hráčích ostřílený bek. Martin Straka byl přeci jen smířlivější. „Mám rád bouřlivé publikum, v Brně byla parádní atmosféra. Je to určitě mnohem lepší, než když přijdou dva tisíce lidí a příliš nefandí,“ pochválil bouřlivou kulisu Komety.

Plzeň ve třetím duelu po sobě na hřišti soupeře vytěžila tři body, celkově v této minisérii sedm. „Určitě jsme spokojeni, jen na Spartě jsme ty dva body nechali opravdu zbytečně,“ mrzí jinak spokojeného hrajícího manažera Martina Straku. Nyní na Plzeň číhá zvedající se Kladno. „Těžký zápas, možná to svádí k podcenění, ale doufám, že k tomu přistoupíme zase na sto procent.“ Hostům by měl scházet nejproduktivnější hráč a mozek elitního útoku Pavel Patera, který obdržel trest ve hře v nervózním zápase s Karlovými Vary. „Na to se ale nemůžeme koukat,“ nenechává se rozhodit Martin Straka.