Cesta k úspěchu? Tvrdá práce a víra, ví Jaroslav Modrý

Plzeň - Plzeňští se opět vezou na vítězné vlně. Po výhře ve Vítkovicích, zdolali i rozjeté České Budějovice s neprůstřelným Turkem. Tomuto brankáři nasázeli indiáni hned pět zásahů. Dvěma góly se prezentoval Petr Vampola, který potvrdil vzrůstající formu. Prosadil se ale i důrazný bek a odchovanec Českých Budějovic Jaroslav Modrý, který tak překonal svého bývalého spoluhráče.

Tomáš Pöpperle

Jak moc mrzí, že to dnes nebylo s nulou?
Kdybych tam nebyl já, tak by to třeba nepropadlo. Hlavní je ale, že jsme vyhráli. Třetí třetinu jsme odehráli s naprostým klidem. Oni nezvládali emoce, začali zbytečně faulovat a my jsme to v klidu dohráli a to jsme potřebovali.

Dá se říci, že jste si po Kladnu spravil chuť?
Určitě ano. S Kladnem to byl trochu divoký zápas. Jsem ale rád, že to dopadlo takhle.

Nejlepší zákrok byl asi ve druhé třetině, když jste vychytal sólo Gulaše…
Asi ano. Asi to byl nejlepší zákrok.

Byl i nejdůležitější?
Je pravda, že to bylo za stavu 3:0 a kdyby to proměnil, mohlo to být všechno úplně jinak. Kluci to ale odehráli dobře a třeba to ani nebylo tak důležité.

Vnímal jste nějak atmosféru na konci?
Určitě. Bylo to 5:1, tak už to bylo takové uvolněnější. Diváci se také bavili a proto se ten hokej dělá.

Petr Vampola

Svým gólem jste otevřel skóre utkání, jak vypadal?
Sehráli jsme to dobře jako pětka. Honza Dresler si počkal a dal hezkou přihrávku přes celé hřiště na Lukáše. Ten mě viděl a sklepl mi to do jízdy. Já jsem jel, přejel jsem modrou a vystřelil jsem. Hodně lidí mi totiž říká, abych střílel. Myslím si ale, že to byla zásluha celé pětky.

Byly Vaše góly o to cennější, když má Turek takovou formu? Čtyřikrát vychytal nulu.
Neřekl bych cennější. Člověk je rád za každý gól, který pomůže týmu. Když mu hodně pomůže, je to o to lepší. Nás to dneska nastartovalo, ale chtěl bych pochválit celý mančaft od gólmana až po poslední pětku. Říkám, že to byl dnes špičkový týmový výkon. Potvrdili jsme body z Vítkovic, kde jsme hráli také dobře. Myslím, že jsme dnes zaslouženě vyhráli, i když Budějovice hrály dobře.

Co ten druhý gól….jak jste stačil na tu dorážku ještě sáhnout?
To mám nacvičený. (smích) Ba ne, tam se to hezky otevřelo a když se objede první hráč, který skoro stojí, je to už potom jenom na šikovnosti hráče. Mě se to tam podařilo prohodit. Eda první střelu ještě chytil, ale mě se to podařilo dorazit. Možná to bylo i štěstíčko.

Říkáte, že Vám to říká hodně lidí abyste střílel. To jsou třeba i trenéři?
Trenéři mi říkají pořád abych střílel. Pořád se snažím přihrávat a když mám přihrát, podržím puk. Tohle je takový můj nedostatek. Když na tom budu pracovat a trochu to změním, bude to jedině dobře pro tým.

Bavili jste se v kabině o formě Turka?
Věděli jsme o tom, že po změně trenéra hrají Budějovice dobře. Z posledních čtyřech nebo pěti zápasů dostaly jen jeden gól a Eda Turek podával výborné výkony. O to více nás to motivovalo a chtěli jsme to zlomit. Chtěli jsme mu dát góly a vyhrát a to se nám povedlo.

Cítil jste, že to byl Váš nejpovedenější zápas, letos?
Nevím jestli nejpovedenější. Mě se hrálo dobře i před tím. Myslím si, že teď hraje dobře celý mančaft. Ať to jsou kluci ve čtvrté pětce nebo oba mladí gólmani. Všichni podávají výborný týmový výkon a od toho se to potom odráží.

Jaroslav Modrý

Výsledek vypadá jednoznačně. Jak těžký byl pro Vás tento zápas?
Velice těžký, protože oni přijeli hodně sebevědomí. Měli několik dobrých zápasů za sebou a gólmana, který byl ve velmi dobré formě. Měli vynikající první třetinu. Měli lepší pohyb než my a my jsme díky štěstí a gólmanovi, který nás podržel, udrželi vyrovnaný stav. Ve druhé třetině jsme měli trochu více ze hry. Byl tam pohyb, měli jsme střelbu a potom tam byly přesilové situace, ze kterých jsme dokázali dát góly a to si myslím, že rozhodlo zápas.

Jste na vítězné vlně. Kde je klíč k takovéto sérii?
Pracovitost a víra v nějaký systém, který si budujeme celý rok. Musíme věřit, že tvrdá práce přinese ovoce a spolehnout se jeden na druhého a táhnout za jeden provaz.

Vy osobně máte také dobré výkony. Byla ale dnes o to větší motivace? Jste odchovanec Českých Budějovic.
Samozřejmě. Po zápase se vídám s kluky. Snažím se ještě o to více dokázat, že na to mám. Je to příjemné hrát proti týmu, kde jsem vyrůstal a kde mě naučili hrát hokej.

Minulá sezóna Vám nevyšla. Věřil jste, že se Vám může v Plzni takhle dařit?
Já jsem věřil, že umím hrát hokej. Tam se něco stalo a takový je život. Člověk se musí poučit z chyb a já věřil, že hokej hrát umím a chtěl jsem si spravit chuť. Chtěl jsem to ukázat i sám sobě, že se na sebe mohu spolehnout a dokáži být součástí týmu.

Dnes to byl Váš pátý gól. Kolik jich ještě bude?
Tohle je týmový sport a já nejsem žádný střelec. Sem tam je ale dobré pomoci týmu gólem aby se vyhrál zápas. Člověk se cítí lépe, když se sem tam trefí. To ale není moje hlavní práce. Je to jen ta šlehačka na dortu. Pro mě je ale hlavní abych pomáhal v defenzivní práci.