Martin Adamský trefil výhru, Jan Benda první gól v sezóně

P l z e ň - V první třetině Plzeňáci vyslali na pardubického gólmana dvacet střel. Ujala se však jediná – přesilovková bomba Pavla Vostřáka. To se nakonec indiánům vymstilo a museli skóre dotahovat. Remízu a prodloužení vystřelil Plzni svým prvním gólem v sezóně obránce Jan Benda. „V kabině už ze mě měli legraci,“ přiznal s úsměvem řízný bek. Martin Adamský dal modrobílým bonusový bod v prodloužení. „Prostě jsem nastavil hokejku a puk se od ní odrazil do branky,“ okomentoval svou trefu.

Všichni si ho pamatují jako spolehlivého obránce v německé reprezentaci. V letošní sezóně nastupuje za Plzeň a bezpochyby patří k nejlepším zadákům v extralize. Za vše mluví jeho první místo v produktivitě obránců. Jan Benda nasbíral ve 32 zápasech 22 bodů. K jednadvaceti asistencím dnes konečně přidal i gól. „Kluci mi už i radili, abych třeba zavřel oči a vůbec nepřemýšlel,“ smál se po zápase šťastný střelec. Zda však měl při své střele skutečně zavřené oči, neprozradil.Pak přece jen ze své taktiky naznačil: „Hlavně jsem se snažil vystřelit na bránu, což je v přesilovce základ. A dneska mi to tam konečně padlo.“

Že by však nějak to, že ještě nedal gól, prožíval, se o Janu Bendovi rozhodně říct nedá. „Nijak jsem si z toho hlavu nedělal, říkal jsem si, že nějakou šmudlu dám,“ přiznal obránce svůj klid i veřejně. „Opravdu jsem to moc neřešil, nastřelil jsem pár tyček nebo se kluci sporně přihlásili o teč,“ pokračoval ve vysvětlování, proč mu nula v kolonce gólů příliš nevadila. „Věděl jsem, že to přijde. Dnes to byl důležitý gól na 2:2, který nás poslal do prodloužení,“ těšil se však ze svého úspěchu.

Že by však někdy v kariéře čekal na gól 31 utkání, opravdu nepamatuje. „Kdybych neměl ani nahrávky, tak bych přemýšlel, že bych měl něco změnit. Ale zatím to takhle klape a góly snad přijdou,“ rozpovídal se a připomněl tak svých neuvěřitelných dosavadních 21 přihrávek na branky spoluhráčů. „Jsem rád, že pomáhám mužstvu asistencemi, jsem platný v přesilovkách. Góly už jsou bonus navíc,“ zakončil svoje povídání.

Střelecky se snad začíná také dařit dalšímu útočníkovi Plzně - Pavlu Vostřákovi. Po svém návratu ze Švýcarska se nemohl dlouho trefit, dnes mířil přesně potřetí. „Byl bych rád, kdyby to takhle pokračovalo,“ řekl útočník. „Není lehké dávat góly. Jsem rád, že mi to tam spadlo i tady doma,“ prohlásil hned v zápětí. Na svém ledě se totiž trefil poprvé. Předchozí góly dal vždy na kluzištích soupeře – ve sparťanské Tesla aréně a ve Vítkovicích.

Kromě toho, že nastupuje v první útočné trojici po boku Straky a Vlasáka, pravidelně nastupuje i ve speciální přesilovkové formaci. V pozici falešného obránce v ní číhá na střelu od modré čáry. Dnes mířil přesně. „Přesilovky vycházely už před tím. Trenér chce, abychom hodně stříleli, tak se o to snažíme. Byla to sice taková střela v záklonu, ale jsem rád, že propadla do brány,“ okomentoval svůj gól, kterým poslal indiány do vedení 1:0.

Bonusový bod pro domácí nakonec trefil Martin Adamský. Trochu se to dalo i čekat. V posledních osmi utkáních nastřílel už šest branek. Přesto tvrdí: „Opravdu nejsem střelec.“ Zatím to však vypadá spíš naopak. Letošní bilance 10+1 mluví za vše. „Když budu dávat góly, budu jedině rád. Ale střelec budu, až dám 250 gólů. Bavil jsem se o tom s Tomášem Vlasákem. Ještě mi jich chybí 210,“ vtipkoval Adamský, jak je jeho zvykem.

-----------------------------------------------------------------------------------------------