Mužstva hrají o všechno, nervy prostě tečou, říká Tomáš Vlasák o vyhecovaném utkání

P l z e ň – Již dvanáctý vyhraný zápas v řadě na domácím ledě má za sebou tým HC Plzeň 1929. Tentokrát na horký západočeský led zavítali tygři z Liberce. A led se div neroztál. Tvrdý souboj byl střídán ještě tvrdším. Hlavně ve třetí třetině se zápas ještě více přiostřil. „Liberec hraje o všechno, a to potom nervy pochodují,“ viděl příčinu tvrdosti zápasu Tomáš Vlasák, který byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu.

Na začátku 38. minuty vyslal krásnou přihrávku na Petra Vampolu, který ještě sklepl kotouč na Marka Bomersbacka a Plzeň vedla 3:1 a připsala si druhou využitou přesilovku. Tomáš Vlasák a jeho útok měl i spoustu dalších šancí. Vzhledem k počtu přesilovek si bohatě užili pobytu na ledě. „Využili jsme dvě a oni, jak byli nedisciplinovaní, tak se nedostali do hry, takže jsme mohli utkání dohrát v klidu,“ pochval si Vlasák, jak se vlastní vinou Liberec připravil o závěrečný nápor. Dohromady Plzeň měla v zápase 15 přesilových her. Kdežto domácí byli vyloučeni pouze devětkrát. Vlasák si však nemyslel, že by to bylo nějak neobvyklé. „Myslím, že to je dané tím, že tahle mužstva hrají o všechno a každá další porážka je odsouvá pryč z první desítky. Nervy jim určitě tečou, a pak se neudrží,“ popisoval Vlasák nejpravděpodobnější příčinu tvrdosti utkání.

Obránce Jan Benda vstřelil svůj pátý gól v sezóně. Vypálil od modré v přesilové hře 5na3 a dostal Plzeň do vedení 1:0. Plzeň využila dvě přesilovky z patnácti. „Je škoda, že i v závěru, kdy jsme měli hodně přesilových her, jsme některou nevyužili a nenasázeli jsme jim tam více gólů,“ mrzelo modrobílého obránce pozdější zahazování početních výhod. „Trenér nám před utkáním říkal, že neumějí moc udržet nervy a to se potvrdilo,“ vyprávěl Benda o důkladné přípravě na zápas.

Díky vítězství nad Bílými Tygry vede Plzeň ligu opět už o šest bodů. „Teď se uvidí, jaké zítra budou výsledky,“ ví Benda, že důležité pro náskok je hlavně utkání Zlína. „Po prohře u nich najednou vidíme, že máme náskok už jen tři body. To znamená, že jeden nevydařený zápas a výhra Zlína nás může připravit o první místo, což by byla velká škoda, takhle před koncem základní části,“ vrátil se obránce k prohranému úternímu utkání. Zároveň přiznává, že by ho výhra v základní části těšila. „Celou sezónu makáme, abychom měli úspěch a mohli jsme o něco hrát a první místo po základní části je dobrý odrazový můstek do play-off, ne,“ zakončuje s humorem sobě vlastním bek.

-------------------------------------------------------------------------------------