Člověk si musí věřit a s tím musíme jet do Liberce, hecuje Jan Benda

Plzeň - Indiáni utrpěli na svém ledě teprve třetí porážku po šedesáti minutách. Nic na plat, tento fakt je jim nyní platný, jako mrtvému kabát. Zklamání z výsledku a prohraného zápasu je na Petru Vampolovi a Janu Bendovi znatelné. Nikdo však z plzeňských hokejistů nechce v sobotu končit sezónu a tak jedou do Liberce plní odhodlání.

Petr Vampola

Jak moc velký vliv měl první gól na výsledku a průběhu zápasu?
My jsme vstoupili do zápasu špatně. Prohrávali jsme 2:0 a vůbec ta první třetina nebyla dobrá. Ve druhé a třetí si myslím, že jsme podali dobrý výkon. Celý zápas jsme ale prohrávali o dva góly. Pak jsme to stáhli a byli jsme lepší, akorát se nám nepovedlo vstřelit vyrovnávací gól a prohráli jsme. V sobotu je ale nový zápas a my pojedeme do Liberce vyhrát a vrátit sérii zpět.

Je možné, že Vám pomůže, že z Vás teď spadla role favorita, kterou teď spíše dostal Liberec?
My jsme se nepovažovali za favorita. Celý rok jdeme zápas od zápasu a měli jsme to dobře rozehrané. Teď prohráváme 2:3 a jedeme do Liberce. Teprve teď se ukáže, jaký jsme mančaft. Myslím si, že odhodlání je veliké a každý z nás pro to udělá maximum, abychom to zvládli a sérii otočili.

K dalšímu zápasu zbývá necelých 48 hodin. Co je třeba do té doby udělat?
To musí vědět každý sám, co pro sebe musí udělat, aby byl připravený na sobotu. Musíme si dobře odpočinout a hlavně si to srovnat v hlavách, protože si nemyslím, že jsme horší mančaft. V sobotu v 18:10 to začne a doufám, že ukážeme, že jsme lepší a zápas tam urveme.

Mohla být dnešní prohra zapříčeněná i tím, že se vám nepodařilo proměnit žádnou přesilovku?
Přesilovek jsme dnes hráli poměrně dost. Využít je se nám ale nepovedlo a góly jsme z nich nedaly. Vždycky je to ale o gólech. Hold se nám to teď nepovedlo. Nemá ale cenu to teď rozebírat, jestli jsme gól dali nebo ne. Prostě jsme prohráli.

Je to nejkritičtější chvíle, která mužstvo za tuto sezónu potkala, když teď vlastně stojíte na hraně, na které si nemůžete dovolit prohrát?
Když prohrajeme, tak vypadneme. Nikdo vypadnout nechce a uděláme maximum. Každý si to musí srovnat a v sobotu je zápas, ve kterém jde o všechno. Věřím tomu, že máme silný tým a ukáže se naše celoroční parta. Odhodlání v nás bude, dáme do toho všechny síly, co máme.

Před pěti dny jste vedli 2:0. V čem se za tu dobu změnila Plzeň a v čem Liberec?
Nemohu to rozebírat, tak jak bych chtěl. K rozhodčím se vyjadřovat nemůžeme, ale na mě bylo něco napsaného v novinách a od té doby na mě nebyl písknutý faul. Za celou sezónu na mě bylo spoustu faulů, ale najednou není písknutý žádný. Nevím, čím to je. Asi teď hraju tak špatně. To mě trochu zaráží, ale na druhou stranu nechci brečet a chci abychom do toho dali v sobotu všechno a zvládli to.

Jan Benda

Měli jste dosti nepovedený začátek. Čím to bylo?
Už to začalo v Liberci. Tam jsme také vždycky dostali první gól a to nás zaskočilo. Když se podívám na tu sérii, tak doma jsme v prvních dvou zápasech šli do vedení. V ostatních jsme vždy dotahovali a ikdyž se nám podařilo vstřelit kontaktní gól, tak hned z dalšího útoku jsme opět inkasovali. Jsou to drobnosti, které rozhodují tuto sérii a Liberec je dokáže využívat. My stále dotahujeme a to stojí síly. Člověk musí věřit sám sobě a s tím musíme jet do Liberce. Musíme za tím vším udělat čáru a říct si, co nás až sem dotáhlo a tomu věřit a prosazovat to v utkání. Liberec si teď hodně věří, ale teď jedem k nim my abychom je porazili.

Je hodně znát oslabení o Benáka a nemoc O´briena?
Určitě je to cítit. Beny je zkušený hráč. Oba dva nám vypadli ze sestavy, když jsme jeli do Liberce a museli jsme zamíchat obranou. Kluci, kteří sem přišli z Jihlavy plní svůj úkol a hrají výborně. Přesto ale v obraně dostáváme moc gólů a to se musí změnit.

Co uděláte abyste dnes rychle usnul a nemyslel na to?
V hlavě to samozřejmě je a někteří asi dnes v noci neusnou. Člověk si ale musí každý sám v hlavě probrat tento zápas. Zítra je nový den, a každý den může přinést něco jiného. Tomu my věříme. Zítra musíme potrénovat a pak jedeme do Liberce, kde nemáme co ztratit.

Vyčítáte si ten první gól?
Samozřejmě. Prohrál jsem tam souboj a oni toho využili. Jak říkám, to jsou ty věci, které oni dokáží využít, ale my ne. Oni když se dostanou do přečíslení, tak to promění. To nám se nedaří. Tlak na bránu z naší strany je. Z jejich taky, ale mají větší důraz. To se musí změnit.