O letní finále s Třincem

HC Plzeň 1929 po zisku Prezidentského poháru může polehoučku pošilhávat i po jiném poháru. Letní Tipsport Hockey Cup hlásí další kolo, tentokrát již prestižní a vyřazovací. Semifinále proti týmu HC Oceláři Třinec budou doprovázet v přímém přenosu televizní kamery. Plzeň si pořadatelství vybojovala v minulé sezóně, kdy byla po základní části v tabulce výše než Oceláři. Chcete začít nasávat tu pravou vůni zajímavých a atraktivních duelů a 17. září ne a ne se přiblížit? Není nic jednoduššího, než ve středu v 17:05 zavítat do ČEZ Arény a povzbudit plzeňské Indiány v cestě za dalším pohárem!

Třinečtí draci v přípravě

Již v minulých předzápasových představovačkách jsme poukazovali na velkou zápasovou zátěž, kterou prochází plzeňský tým. Chceme-li být naprosto spravedliví, musíme smeknout klobouk i před Oceláři. Ti, co do počtu přípravných utkání, nemají v extralize zdaleka konkurenci. Zatím odehráli úctyhodných patnáct zápasů a dařilo se jim také převelice. Výborně do léta nakročili trojbojem na vlastním ledě, kdy postupně skolili slovenský Trenčín, prvoligové Znojmo a poté v rámci prvního kola Tipsport Hockey Cupu i brněnskou Kometu. Hned v dalším klání letního turnaje triumfovali i na ledě Olomouce. Pak ale přišly jediné tři porážky (zatím). A všechny na Rona Cupu, který se odehrál v Trenčíně. Třinečtí zde nestačili v odvetě na Trenčín, pak také na Nitru a Skalicu. Jako repete si pak střihli domácí derby proti Vítkovicím, které ovládli jasně 4:0, a venkovní mač proti Zlínu (5:6sn) a už znovu pospíchali na přípravné turnaje. Zde se jim dařilo náramně. Vyhráli v Sosnowci, jejich kořistí se stalo i dobře obsazené měření sil v Košicích.

Martin Adamský zpátky na východě

V Plzni jsme si tak trochu už zvykli, že Martin Adamský je kovaný Plzeňák. Promiňte, byl. Ale pravda je trochu jinde. Rodák z moravské Studénky se prokousával do nejvyšší soutěže přes brněnskou Hvězdu a tehdejší Slovnaft Vsetín. Nakonec v roce 2001 přišel ještě jako čerstvě dvacetiletý do Keramiky Plzeň. S městem nejlepšího piva spojil svůj život po dlouhé roky, celkem napočítáme devět předlouhých sezón. Letos se ale jeho kroky nesloučily s příběhem Plzně a Martin Adamský odešel právě k Ocelářům Třinec.
Pojďme se ale podívat i na ostatní příchozí, respektive odchozí. Dalším výborným útočníkem, který Třinec posílil, je Václav Varaďa. Z americké soutěže AHL přišel Guillaume Lefebvre, z kolegyně OHL obránce Milan Dóczy. Bryan McGregor zase našel cestu do České republiky z finského celku Vaasan Sport. Naopak, trenéři Marek a Kopřiva se nebudou moci opřít o služby těchto jmen: Roman Tomas (odchod do Vítkovic), Rostislav Martynek (České Budějovice), Jozef Balej a Tomáš Pospíšil (oba odchod do Komety Brno), Janis Andersons (Dinamo Riga - KHL) a Zbyněk Hampl, Erik Hrňa, Rostislav Marosz, Jakub Orsava, Martin Podešva a Tomáš Vrba (všichni hostování Orli Znojmo).

Hvila s Tvrdíkem na odchodu

Jak už tomu tak bývá, přípravné zápasy časem vykrystalizují přibližné modely, se kterými by trenéři všech týmů chtěli pracovat. Stejně tomu tak je i v HC Plzeň 1929. Do koncepce mužů, již rozhodují o celistvosti a komplexnosti kádru Indiánů, se nevešli dva útočníci - Lukáš Hvila a Michal Tvrdík. Druhý jmenovaný loňskou sezónu z poměrně zásadní části promarodil, nedostal tak ani dostatek prostoru připravit si stálé místo pro letní boje o pozice v týmu. Lukáš Hvila přišel předloni s pověstí obávaného střelce a rychlonohého útočníka. Druhé tvrzení několikrát při bruslařských soubojích potvrdil, první až tolik ne. Jeho 7 vstřelených branek ve 43 zápasech základní části nenaplnilo očekávání.

Sestavy z posledního utkání

HC Plzeň 1929: Salfický - Hanzlík, Modrý, St. Piere, Slaney, Dresler, Frolo, Růžička, Hošťálek - Lammers, Kovář, Johnson, Stránský, Heřman, Dvořák, Hvila, Obdržálek, Tvrdík, Vostřák, Sedláček, Heřman.
HC Oceláři Třinec: Hamerlík - Hrabal, Seman, Cartelli, Zíb, Lojek, Kania, Váger, S. Hudec - M. Růžička, Květoň, Kohn - Polák, Varaďa, Bonk - Czuy, Sakrajda, Mičulka - Podešva, McGregor, Polanský.