Výkon nebyl vůbec podle našich představ, shodli se Straka s trenérem Jelínkem

Plzeň - Plzeňští hokejisté slaví poprvé v historii vítězství v letním Tipsport Hockey Cupu! Ve finálovém zápase na domácím ledě porazili houževnaté Znojmo až v prodloužení, když vyrovnávací gól inkasovali pouhých 20 vteřin před koncem třetí třetiny. "Závěrečné dvě minuty nás točili v obranném pásmu jak na "matějské", nedokázali jsme vyhodit puk z naší třetiny", ohodnotil situaci v závěru základní hrací doby plzeňský lodivod Marian Jelínek.

Rozhodl zápas. Svojí gólovou střelou v prodloužení rozhodl i o tom, že Plzeň získala příjemnou prémii pro vítěze Tipsport Hockey Cupu, 800 000 Kč. Přesto nebyl při hodnocení utkání Martin Straka příliš spokojen. "Ta peněžní prémie je hezká, ale utkání jsme nezvládli tak, jak jsme si představovali." Spokojen nebyl ani s přesilovkami, ve kterých si modrobílí mnoho šancí nevypracovali. "Přesilovky nám dnes vázly, ale máme ještě týden na to, abychom je vypilovali."

"Blíží se liga, takže už se hraje ve velkém tempu a všichni mají zatím dost sil" okomentoval úroveň utkání Straka, který i vyzdvihl přednosti soupeře. "Znojmo bylo velice silné v osobních soubojích, nepouštěli nás do šancí. Zápas to byl hodně silový a kvalitní." Orli přijeli do západočeské metropole oslabeni o zraněné hráče a mladé reprezentanty, přesto dokázali ještě v poslední minutě najít dost sil na to, aby vyrovnali. "Neměli bychom se nechat dvě minuty zamknout před vlastní bránou. Obdivuji soupeře, který točil jen tři "lajny", protože i my se čtyřmi pětkami jsme toho měli dost," zakončil Straka.

Po trenérovi hostí hodnotil finálové utkání i domácí Marian Jelínek, který přiznal, že výkon jeho svěřenců nebyl optimální. "Nesouhlasím s trenérem hostí (Kastner), že jsme dnes předváděli dobrý výkon. Předvedli jsme typickou českou vlastnost, podcenění soupeře." Znojmo dokázalo porazit a vyřadit z turnaje již několik extraligových celků, přesto zřejmě nebudilo takový respekt, jaký by si zasluhovalo. "Jsme jako Švejci a nezvládli jsme roli favorita. Známe dobře sílu soupeře, připravujeme se na něj ale podvědomě nehrajeme na maximum. Ta tři procenta z výkonu, o které hrajeme hůře, byla dnes dobře znát."

Pokud mohl být plzeňský trenér spokojen s dosavadním vývojem přípravy, neplatilo už to o dnešním zápase. "Hráli jsme špatně ve středním pásmu, byli jsme nedůslední. Po dnešním výkonu mám daleko více vrásek než předtím." I tak ale dokázal pro svůj tým nalézt v pátečním utkání jedno pozitivum. "Poprvé jsme se dostali do vyloženě krizové situace, když soupeř vyrovnal a skoro bez přestávky se šlo do prodloužení. To, že jsme takovou náročnou situaci zvládli, je pro nás dobře," zhodnotil závěr zápasu Jelínek.

Posledním zástupcem vítězného družstva, který se posadil před novináře, byl brankář Petr Přikryl. "Dneska jsem moc práce neměl. Ne, že bych vyloženě mrzl, ale do pořádného zápřahu jsem se dostal až během posledních dvou minut. To naopak stálo za to." I přes nedostatek práce si vysloužil velké ovace fanoušků po efektním zákroku s betony nad hlavou. Výkony, kterými si získává fanoušky na svoji stranu ale nepovažuje za klíčové. "Extraliga teprve začne, kluci zatím hrají výborně a pomáhají mi, abych se do toho dostal. Zatím to ale nemá cenu komentovat, to až po pár ligových kolech."

------------------------------------------------------------------------------------------------