Byl to vzrušující, báječný večer, pochvaloval si Nick Johnson

Plzeň - Takový thriller si nikdo v plzeňské kabině neplánoval ani nepřál. Zato konec, ten tříbodový, určitě kvitují všichni. Po perfektním nástupu do utkání, kdy Plzeňané hnaní zaplněnými tribunami po třech minutách vedli dva nula, se utkání ještě do přestávky zdramatizovalo a vedení se přelévalo ze strany na stranu. Pak ale přišly velké chvíle Nicka Johnsona a Martina Straky, které znamenají to, že Karlovy Vary odjíždějí domů s prázdnou. "Ukázali jsme, že se vyplácí hrát celých 60 minut. Jsem nadšený z plzeňských fanoušků, jsou nejlepší podpora, jakou jsem kdy zažil. Byl to báječný večer," pochvaloval si nováček v plzeňském dresu.

Nick Johnson: Byl to skvělý večer, jsem absolutně nadšený

Nicku, věřil jste i díky své americké nátuře, že zápas dovedete do vítězného konce?
Samozřejmě. Ukázali jsme, že se vyplácí hrát celých 60 minut. Navíc jsme na konci měli několik přesilových her. Já, na své pozici při početních výhodách hodně vepředu, jsem byl na chvilku volný. Martin Straka mě našel v ten okamžik skvělou nahrávkou a já měl situaci hodně ulehčenou. Jsem šťastný, že se nám podařilo zvítězit.

Jak se vám líbila atmosféra?
Fanoušci byli skvělí, jsem z nich nadšený, jako ostatně z celého zápasu. Jak říkám, jsem moc rád, že skončil naším vítězstvím.

Stalo se vám už někdy, že by stadion skandoval vaše jméno?
Popravdě ne. Dříve jsem hrál univerzitní soutěž a tam moc fanoušku nechodí. Samozřejmě jsem skandování zaslechl. Plzeňští fanoušci jsou nejlepší, jaké jsem kdy poznal. Byl to prostě báječný večer.

Zpozoroval jste, že v kotli byla americká vlajka v modrobílém provedení?
Nevšiml jsem si jí. Vím ale o tom, že loni tady byly tři kanadské, povídal mi o tom Josh Langfeld. Tuším, že i americká se tu vyskytuje. (úsměv)

Petr Přikryl: Věřil jsem do poslední chvíle

Petře, jaký máte pocit po svém prvním extraligovém utkání v barvách HC Plzeň 1929?
Cítím se rozhodně skvěle díky tomu, že jsme vyhráli. I když na to jindy moc nekoukám, musím uznat, že padlo dost gólů. Chtěl bych klukům poděkovat, že mě podrželi, a doufám, že jim to brzy vrátím.

Jak jste vlastně utkání viděl svýma očima?
Už před zápasem jsme věděli, že první utkání nebude vůbec jednoduché. My jsme začali výborně a padly nám tam hned dva góly. Pak jsme bohužel do přestávky z jedné jediné chyby inkasovali a druhá část už se přelejvala ze strany na stranu. Nemyslím si, že by před góly, které jsme dostali, kluci chybovali, ale prostě to tak vyplynulo ze hry. Upřímně musím přiznat, že jsem klukům tolik nepomohl, jak bych si představoval. Nicméně, ve třetí třetině jsme hráli perfektně. Zdálo se mi, že si ohromně věří na to, aby to dotáhli. Jsem šťatný, že to vyšlo.

Věřil jste dvě minuty před koncem, že po šedesáti minutách budete mít všechny body?
Kdybych nevěřil až do poslední chvilky, nemohl bych hrát hokej! Vždycky se to dá zvládnout a já sám jsem takových zápasů pár zažil.

Co se na střídačce řešilo při oddechovém čase?
Byl to spíš taktický záměr, abychom Vary trochu pozastavili. Řekli jsme si, že máme ještě dost času na to, abychom zápas dohráli podle našich představ.

Martin Straka: Nechceme takové zápasy, lepší je vyhrát 6:1

Martine, po třech minutách jste vedli 2:0. Byl to snový začátek nové sezóny?
Chtěli jsme takový nástup. Bohužel jsme zajeli do našich kolejí – byli jsme lehkovážní a chybovali jsme. Z toho jsme dostali gól minutu před koncem třetiny. Nebylo to ono. V další dvacetiminutovce jsme vyrobili spoustu chyb... bohužel. Věděli jsme, že nás čeká bláznivé utkání. Do budoucna ale nechceme, aby zápasy končily podobně. 6:1 by samozřejmě bylo lepší, a tak musíme zapracovat na defenzivě. V té se musíme zlepšit.

Co konkrétně máte na mysli?
Musíme pomoct gólmanovi, aby nám neujížděli dva hráči na jednoho. Také víc čistit prostor, být důraznější. Je to první utkání, věřím, že se to zlepší.

Jak se vám hrálo s Janem Kovářem, který doplnil v úvodu utkání vás s Tomášem Vlasákem?
Honza je technický typ, dokáže nás pochopit. V poslední třetině se to hodně točilo, jak jsem se snažili jít do tlaku, střídal se u nás s dalšími hráči. Chci ale říct, že je to o mně a o Vlasym, musíme se začít lépe pohybovat. Speciálně já jsem byl 58 minut špatnej, a pak stačily dvě minuty, abychom utkání zvrátili. Ale o tom je také hokej, že puk jednou hodíte na bránu a spadne tam. Zaplaťpánbůh.

Jak se vám líbila atmosféra? První utkání a hned osm tisíc diváků...
Fantazie. Lidé ale budou chodit na hokej, když jim budeme mít co nabídnout. Je to stejné jako u fotbalu. Je perfektní, že my jsme zvítězili doma a kluci 2:1 v Jablonci. Prostě je to o tom, co divákovi nabídnete. Pokud nebudeme hrát dobře, nepřijde.

Jaký bude zápas v neděli v Budějovicích?
Každé utkání je těžké, musíme si dnes pořádně odpočinout. Zítra se pokusíme vymyslet, jak zlepšit defenzivu, abychom tolik neinkasovali. A budeme doufat, že nám tam zase góly napadají.