Dokáží si Indiáni ochočit Tygry?

Plzeň – Druhý zápas domácí trilogie bude mít pro svěřence kouče Jelínka pikantní příchuť. Do ČEZ arény zavítají hráči Liberce, kteří loňskému vítězi Prezidentské trofeje nečekaně vystavili stopku ve čtvrtfinále. Tygři zatím kráčejí extraligou výtečně, porazili Zlín, vyhráli v Karlových Varech, bod přivezli i z Vítkovic. Podaří se ve večerním duelu Západočechům tuto sérii pokazit? Utkání začíná v netradičních 20:10, protože ho přímým přenosem bude vysílat Česká televize, které má před tímto zápasem na programu střetnutí našich basketbalistek s Ruskami na Mistrovství světa.


znak

HC PLZEŇ 1929
vs.
BÍLÍ TYGŘI LIBEREC

znak
ČEZ Aréna, Plzeň
24. září 2010
4. kolo hokejové Tipsport extraligy

V prvním loňském vzájemném zápase na ledě Liberce zazářil Mark Bomersback, který vstřelil dvě branky, včetně té vítězné. Do prázdné branky jistil vítězství Martin Adamský. V dalším utkání na vlastním ledě Plzeň nedokázala udržet dvoubrankové vedení a Západočeši prohráli 2:3 v prodloužení. Pak kralovali oba brankáři. Bezbrankový stav vydržel i po prodloužení a teprve v nájezdech vystřelil bonusový bod pro Plzeň Tomáš Vlasák. I v dalším duelu si indiáni Tygry ochočili, ale to mělo skončit. Oba soci proti sobě nastoupili ve čtvrtfinále play-off. Západočeši, favorit a vítěz Prezidentské trofeje, měl svou formu potvrdit proti přemožiteli Českých Budějovic v předkole. A dařilo se. Úvodní dvě střetnutí v ČEZ Aréně ovládli domácí v poměru 8:1. Pak ale Severočeši uspěli 4:1 a 4:3, v Plzni 3:2 a postup stvrdili kanonádou 7:2. Dočkají se svěřenci kouče Jelínka ve čtvrtém kole nového ročníku alespoň drobné odvety?

-----------------------------------------------------------------------------------

Tygři v nákupech nezaháleli

Poměrně velké obměny se dočkal kádr Liberce. Tým opustil Zdeněk Blatný, Pavel Kašpařík, jenž zavítal do Českých Budějovic, Atlanta Mytišči posílila o Milana Bartoviče, Metallurg Novokuzněck zase o Václava Nedorosta. Richard Jareš vyztužil obranu Litvínova, odešel i další bek Miko Malkamäki do Tappara Tampere, dále pak Jason DeSantis a Tomáš Harant. V brankovišti již nenajdeme ani Tero Leinonena (Linköping) a Michala Fikrta (Nitra). Naopak záda Marku Pincovi kryje Tomáš Vošvrda z Vítkovic, Tygrům se podařilo zlákat plzeňského odchovance do obrany z Montreal Juniors Davida Šticha a z Kladna Marka Trončinského. Útočný val posílil o Miloslava Hořavu z Metallurgu Novokuzněck, Jaroslava Kudrnu z Metallurgu Magnitogorsk a Tomáše Vaka z Mountfieldu. Tým zatím v každém zápase bodoval, podaří se i v Plzni?

Trest si Jeřábek odpykal

V loňském čtvrtfinále obdržel trochu nečekaně Jakub Jeřábek stopku na pět zápasů za hru vysokou holí na Špačka v závěru třetího střetnutí čtvrtfinále. Trest mu vypršel paradoxně právě proti Liberci, navíc byl postaven tak, že nemohl hrát žádnou jinou soutěž, tedy ani tu juniorskou. Nadějnému bekovi nebyl ani po snaze plzeňského vedení prominut zbytek, proto se může plzeňská patnáctka vrátit na led až nyní.

Co zápas, to zářez

Tři zápasy - sedm bodů. Dvě branky, pět přesných nahrávek. Vše spojuje dva hráče. Martina Straku a Tomáše Vlasáka. Oba jako jediný v kádru Indiánů dokázali bodovat v prozatím všech utkáních. V rámci celé ligy jim na paty šlape obránce Kladna Milan Toman, kterému v obou položkách chybí jeden zářez. Následuje se čtyřmi body Jiří Hanzlík, a tříbodový Kovář, Johnson a Modrý, jenž platí ve statistice +/- za nejlepšího obránce Západočechů. Alespoň bod si z plzeňských dvaceti hráčů připsalo již dvanáct. V týmu Liberce zase čtrnáct z dvaadvaceti. Tygry táhnou posily, od nichž se to čekalo. Dvě plus dvě mají na kontě Hořava s Kudrnou. Stíhají je Vak s Ondřejem. Potvrdí Plzeň nejlepší útok extraligy, prakticky pět branek na zápas a naopak podaří se jí vyhnout se titulu nejhorší obrany s více než čtyřmi inkasovanými zásahy?

-----------------------------------------------------------------------------------

Výsledky z posledního kola

HC Plzeň 1929 4
HC Sparta Praha 3sn
(1:2, 2:0, 0:1 - 0:0)






Branky a nahrávky: 14. Johnson (Tvrdík), 27. Jan Heřman (Vostřák, Stránský), 39. Modrý (Vlasák), rozhodující samostatný nájezd Straka - 5. O´Brien (Kůrka, Salcido), 8. Broš (Ručinský), 43. Jan Hanzlík (Hromas, Koreis).
HC Plzeň 1929: Salfický - Jiří Hanzlík, Modrý, Dresler, Slaney, Frolo, St. Pierre - Lammers, M. Straka, Vlasák - Vostřák, Jan Kovář, Petruška - Langfeld, Tvrdík, Johnson - Stránský, M. Heřman, Dvořák - J. Heřman.


HC Vítkovice Steel 3
Bílí Tygři Liberec 2sn
(1:0, 0:1, 1:2)




Branky a nahrávky: 1. Svačina (Burger), 55. Svačina (Malík , Huna), 65. Pohl - 24. Podkonický (Ondřej, Víšek), 42. Nedvěd (Urban).
Bílí Tygři Liberec: Pinc - Čakajík, Moravec, Výtisk, Rýgl, Holub, Derner, Hunkes, Tročinský - Podkonický, Vak, Dušek, Hořava, Nedvěd, Bárta, Víšek, Urban, Kudrna, Špaček, Ondřej, Klimenta.

-----------------------------------------------------------------------------------