Naštvaný Vlasák kontra spokojený Nedvěd

Oba bezesporu patří k oporám svých týmů. Přesto dnes odehráli zcela rozdílné utkání. Zatímco Tomáš Vlasák vstřelil na rozdíl od Petra Nedvěda gól, přesto odcházel pozdě v noci z ledu o poznání zklamanější. Hostující kapitán odjíždí s dvanácti trestnými minutami a třemi asistencemi, kterými vydatně pomohl Liberci k vítězství. Jeden plzeňský gól byl proti šesti tygřím trefám pramálo, a tak se i hodnocení zápasu obou borců diametrálně lišilo.

Tomáš Vlasák, autor jediné plzeňské branky

Dnes to pro Plzeň nebyl příliš dobrý zápas, že?
Máte pravdu, dneska to bylo hodně špatné. Byli jsme všude o krok později a navíc soupeř byl lepší, épe bruslili, napadali. Inkasujeme strašně moc gólů v oslabeních. Zatím to není ono, musíme se prostě zlepšit.

Zápas začínal v neobvyklý čas – až v osm večer, jak to vnímáte jako hráč?
Je to neobvyklé, ale pro oba týmy je to stejné, takže na nějaký pozdní začátek se nemůžeme vymlouvat. My jsme tenhle zápas hrubě nezvládli.

Nepřišlo ani 5000 tisíc fanoušků, nemrzí vás to?
Zápas vysílala televize, spousta lidí už asi ani takhle pozdě v noci nemá z okolních vesnic a městeček spoje domů. Ale i tak musím říct, že diváci byli fantastičtí. Když si vezmete, co jsme jim předváděli... Musíme jim poděkovat a hlavně se zlepšit.

V médiích byl zápas prezentován jako odveta za čtvrtfinále, brali jste to taky tak?
Jistě, Liberec nás loni vyřadil, ale i kdyby ne, do zápasu jsme nastupovali s tím, že ho chceme vyhrát. Jediné pozitivní na našem výkonu je to, že se dneska hrálo teprve čtvrté kolo a tím pádem máme čas na zlepšení.

Na co se při zlepšování zaměřit nejdříve?
Musíme zlepšit všechno. Nemáme takový drajv, jako jsme měli loni po celou základní část. Musíme zamakat na zvýšení agresivity a zlepšit hru v oslabení. Je toho zkrátka hodně.

V prvních dvou kolech jste nastříleli deset gólů, teď jakoby přicházel útlum...
Dneska jsme byli všude o krok později než Liberec, takže jsme se zákonitě ani tolik nedostávali do šancí. A je třeba říci, že ve hře dozadu doslova hoříme. A tím nemyslím jen obránce nebo brankáře. Obrana je o pěti lidech, kteří jsou v daný čas na ledě a nám to zatím nefunguje.

Zápas měl velmi emotivní konec, podle vás jako přímého aktéra to k tomuto spělo od začátku nebo se situace vyvinula vzhledem k výsledku?
Těžko říci. Dost možná jsme byli z vývoje zápasu i trochu frustrovaní... Najednou se to začalo trošku víc řezat, ale myslím, že to nebylo nic extrémního. Ani jedna strana nehrála úplně fér a to je potom k bitkám blízko.

V neděli vás čeká poslední zápas domácí série, s čím do něj nastoupíte?
Rádi bychom proti Litvínovu předvedli konečně dobrý výkon. Ale všechno ukáže až samotný zápas. Ani jedno mužstvo není v dobrém rozpoložení, ale my to musíme zvládnout, abychom se odrazili k lepším výkonům.

Petr Nedvěd, kapitán Bílých Tygrů Liberec

Petře, jak byste zhodnotil dnešní téměř noční utkání?
Z naší strany panuje maximální spokojenost. Hráli jsme proti vynikajícímu soupeři a dokázali jsme vyhrát díky tomu, že jsme odvedli velice dobrý výkon. Takové zápasy vás pak musí bavit, když vyhráváte tři nebo čtyři jedna, daří se vám, kontrolujete utkání, a navíc přidáváte pořád nějaké branky. Dneska nám tohle všechno perfektně vyšlo.

Na ledě hrály jednu z hlavních rolí emoce. Je to tak?
Dá se říct, že právě skončilo takové to trochu prestižní utkání. Táhne se to s námi z minulé sezóny, navíc se zápas ke konci trochu vyšponoval. Nechtěl bych z toho dělat něco extra, přestože vím, že takové utkání není v naší lize běžné. Samozřejmě emoce na ledě byly, ale to už k hokejovému životu prostě patří. Stejně jsou nakonec nejdůležitější tři vyhrané body.

Jak vy jste osobně vnímal nezvyklý čas utkání?
No, společně se teď bavíme v půl dvanácté večer, není to opravdu zcela obvyklé. Ale na druhou stranu, co se dá dělat? Pro obě mužstva je to nepříjemné, ale pokud se takto nebude hrát pravidelně, což by nikdo nechtěl, jednou do sezóny se pozdní zápas zvládnout dá.

Vy jste si v Plzni zase vyslechl své. Jak se vám v tak nepřátelském prostředí hraje?
Beru to jako součást hokeje a víc to neřeším. Možná, že mě to dokáže ještě trochu více namotivovat. Samozřejmě to zaslechnete, ale jakmile se hodí puk na led, jdou pokřiky odblokovat.

A když sedíte na trestné lavici?
Tam jsem byl dneska často, hodně často. (úsměv) Musel bych být hluchý, abych to za ty dvě minuty nezaslechl. To ještě nejsem. (smích) Ale jak říkám, neřeším to. K hokeji to prostě patří. Když to hodně přeženu, až na ty nadávky mě skandují, jako bych byl doma.

Pojďme nazpátek čistě k hokeji. Liberec kraluje tabulce, zatím ze čtyřech zápasů přivezl 11 bodů. Povedený začátek, že?
Pořád jsme na začátku sezóny, nemá smysl předbíhat. Na druhou stranu si musíme říct, že úvod je hodně důležitý. Vždyť jsme poslední dva roky dotahovali soupeře až do konce sezóny a bylo to hodně nepříjemné. Nakonec jsme byli rádi za předkolo. Nedělejme předčasné závěry, ale jsme moc rádi, že se nám tak daří. Víme, že na každý tým přijde jednou útlum a je fajn, když posledních pět nebo deset kol nedohráváte ve stresu.