Plzeň jede do Pardubic s cílem zaskočit mistra

Plzeň - Rychle zapomenout na poslední nepovedené utkání na vítkovickém ledě a přivézt do Plzně alespoň bod. Na nic jiného ani modrobílí hokejisté nemohou pomyslet. Ale nečeká je nic jednoduchého, na ledě obhájce mistrovského titulu to bude jistě velice těžké. Pamatujeme si však velké zapasy a hlavně velké výhry, kterých Západočeši v pardubické ČEZ Aréně dosáhli. Proč na pěknou tradici nenavázat již v základní části Tipsport extraligy? Sledujte online přenos


HC EATON PARDUBICE
vs.
HC PLZEŇ 1929

ČEZ Aréna, Pardubice
3. října 2010
7. kolo hokejové Tipsport extraligy

Zápasy Plzně a Pardubic již několik sezón patří mezi klenoty extraligy. Bojovné, plné emocí, strhující, napínavé, těsné, úžasné... v přívlastcích bychom mohli dlouho pokračovat. A moc dobře to ví i Česká televize. Ta v loňské sezóně střetnutí tradičních rivalů vysílala třikrát v přímém přenosu, jen jednou chyběla. Nejprve se oba celky utkaly na plzeňském ledě, odkud si jako jedni z mála Pardubičtí odvezli body za vítězství po samostatných nájezdech 2:1. V odvetě v Pardubicích Plzeňští dlouho sahali alespoň po bodu, ale po Mezeiově chybě osm vteřin před sirénou se domácí radovali ze tří bodů za výhru 3:2. I následující střetnutí na ledě Plzně nenašlo po šedesáti minutách hry vítěze a rozhodovalo se v prodloužení. Poprvé ve prospěch indiánů, kdy triumf 3:2 trefil Adamský, který měl prodloužení proti Pardubicím už nacvičená. V závěrečném duelu přivezli Západočeši celé tři body, zvítězili 4:1. V play-off se obě mužstva už nepotkaly. Možná právě proto Pardubice slaví titul mistrů... ale to jsme hodně v "kdyby" rovině.

-----------------------------------------------------------------------------------

Hašek v Rusku a pardubické brankoviště stále ostře hlídané

Pardubický mistr se po úspěšné sezóně musel rozloučit se svou nejblýskavější postavou. Dominik Hašek odešel do Moskvy za další výzvou a nezáviděníhodného úkolu nahradit českou gólmanskou legendu se chopil mladý, třiadvacetiletý Martin Růžička. A jak si počíná, ptáte se? Vynikajícně. Posuďte sami, jeho průměr obdržených branek na utkání je těsně nad hranicí jednoho a půl. Úspěšnost zákroků se šplhá k pětadevadesáti procentům. Středočeši prostě neikasují, nejvíce branek v dosavadním běhu extraligy jim zvládly nastřílet Litvínov se Zlínem, shodně 3, slovy tři. Pokud se podíváme do střelecky náročných zápasů Plzně, musí nám být jasné, že modrobílá obrana dostane pořádně zabrat.

První nejlepší útok, poslední obrana

Přestřelky plzeňského týmu nedávají spát nejen modrobílým trenérům, ale všem fanouškům. Průměr osmi gólů na utkání, které padnou, když hraje tým HC Plzeň 1929, je na poměry české nejvyšší soutěže neobvyklý. Střelecká potence hráčů je zatím nejvyšší, konkurovat mohou jen zatím vedoucí Vítkovice, jež nastřílely shodný počet branek, tj 22. Podívejme se na situaci z druhého, nepříjemnějšího pohledu. 26 obdržených branek. Tolik nemá ani jeden z ostatních třinácti klubů. Plzeňským se blíží jen poslední Kladno (s jedním jediným bodem), které inkasovalo třiadvacetkrát. O jednu branku méně dostaly shodně osmá Sparta a dvanáctý Zlín. Když se na skóre plzeňského týmu podíváme komplexně, v porovnání vstřelených a obdržených branek jsme v záporném čísle čtyři. Doufejme, že po zápase s Pardubicemi ho Jelínkovi svěřenci alespoň trochu stáhnou.

-----------------------------------------------------------------------------------

Statistika nuda je, má však cenné údaje...

HC Eaton Pardubice:

Postavení v tabulce: 6.
Počet bodů: 10
Počet vstřelených branek: 12
Počet inkasovaných branek: 11
Nejproduktivnější hráč: Martin Bartek 5 (2+3)
Nejlepší střelec: Tomáš Zohorna - 3 branky
Nejlepší nahrávač: Libor Pivko – 4 asistence
Nejtrestanější hráč: Petr Koukal - 8 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-:Martin Bartek, Tomáš Zohorna, PLibor Pivko +4
Nejhorší hráč v bodování +/-:Branislav Mezei -2



HC Plzeň 1929:

Postavení v tabulce: 10.
Počet bodů: 8
Počet vstřelených branek: 22
Počet inkasovaných branek: 26
Nejproduktivnější hráč: Tomáš Vlasák 12 (5+7)
Nejlepší střelec: Tomáš Vlasák - 5 branek
Nejlepší nahrávač: Tomáš Vlasák, Martin Straka - 7 asistencí
Nejtrestanější hráč: Michal Dvořák – 29 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Jan Heřman, John Lammers, Martin Straka +2
Nejhorší hráč v bodování +/-: Nicolas St. Pierre -5

-----------------------------------------------------------------------------------

Výsledky z posledního kola

HC MOUNTFIELD 3
HC Eaton Pardubice 2sn
(0:0, 0:2, 2:0 - 0:0)






Branky a nahrávky: 41:32 Květoň (Gulaš, Mertl), 42:02 Vydarený (Snopek, Kašpařík), rozhodující samostatný nájezd Gulaš – 26:09 Zohorna (Rákos), 26:35 Bartek (Zohorna, Pivko).
HC Eaton Pardubice: Růžička – Kaberle, Nakládal, Kočí, Kolář, Mezei, Jillson, Kudělka, Píša – Starý, Koukal, Rákos – Pivko, Zohorna, Bartek – Somík, Špirko, Buchtele – Cetkovský, Pineault, Nahodil.


HC Vítkovice Steel 6
HC Plzeň 1929 1
(1:0, 2:0, 3:1)




Branky a nahrávky: 11. Huna (Burger, Malík), 29. Barinka (Trnka, Pohl), 33. Huna (Káňa, Burger), 49. Káňa (Huna), 52. Káňa (TS), 55. Ujčík - 51. Heřman (Petruška).
HC Plzeň 1929: Přikryl - Jiří Hanzlík, Modrý, Dresler, Slaney, Frolo, St. Pierre, Jeřábek - Lammers, M. Straka, Vlasák - Vostřák, Jan Kovář, J. Heřman - Langfeld, Tvrdík, Johnson - Stránský, M. Heřman, Dvořák – Obdržálek.

-----------------------------------------------------------------------------------