Proti Slavii potvrdit dva uloupené body

Plzeň - Plzeňští indiáni se oklepali z nepříjemné nadílky z Vítkovic a zaskočili úřadující mistry z Pardubic. Uloupili jim dva bodíky za výhru po samostatných nájezdech, kterou ve druhé sérii trefil Jiří Hanzlík. Ani chvilku oddechu za to hráči nedostanou, hned v úterý se postaví pražské Slavii, tentokrát před vlastními fanoušky, navíc za doprovodu televizních kamer. Bude Slavia bez Červenky poloviční? Prosadí se nejproduktivnější hráč současné extraligy Vlasák? Na všechny otázky najedete odpovědi i na našem online přenosu!


HC PLZEŇ 1929
vs.
HC SLAVIA PRAHA

ČEZ Aréna, Plzeň
5. října 2010
8. kolo hokejové Tipsport extraligy

V minulé sezóně si Plzeň se Slavií rozdělily takřka rovnoměrně. V první polovině dominovali Pražané, na vlastním ledě udolali Západočechy, když v 57. minutě vystřelil vítězství Červenka. Když se pořadatelství prohodilo, Slavie se na plzeňském ledě vůbec neostýchala a už v první třetině vybudovala dvoubrankový náskok, který Plzeňští dohnali až v poslední části, a nakonec byli rádi i za prohru v prodloužení, jež přinesla cenný bod. Třetí zápas se sice odehrál na pražském ledě, ale bylo to jako na divokém západě. Divokou přestřelku zvládli lépe hosté, kteří si sedmi góly zasloužili 3 body. V posledním střetnutí Plzeň doma opět prohrávala 0:2, ale tentokrát se jí podařilo obrat dokončit ještě před třetí sirénou, když minutu před koncem výhru 3:2 trefil Vampola.

-----------------------------------------------------------------------------------

Hokejový Alex Ferguson?

Je symbolem slávistického hokeje. Mnohem víc než Červenka nebo kterýkoli z bývalých nebo současných hráčů. Vladimír Růžička starší už prostě k pražskému S z Vršovic neodmyslitelně patří. V druhé polovině listopadu oslaví deset let, které strávil v jejich službách. Ale je slovo jejich opravdu na místě? Spíš ne. Růžička je totiž generálním manažerem klubu, spoluvlastníkem i vyhledavačem talentů. A plánuje být i po dalších sedm let, na kterých má v Praze smlouvu. Pokud by ji splnil, k Alexi Fergusonovi, neohroženému trenérovi fotbalového Manchesteru United by mu možná chyběla jen další sedmička. Dokonce pro své sešívané odmítl i nabídku z nejlépe placené lavičky v Rusku - Petrohradu. Jak sám říká, hokejová Slavia je jeho životem. Nedovede si představit, že by koučoval na jiné. A jak už tomu tak bývá, takto výrazná postava není všemi oblíbená. Ale všem pochybovačům a kritikům trošku zavřel ústa minulou středu, kdy do své přebohaté sbírky úspěchů (celkem 5 finálových účastí v české extralize, z toho dvě vítězné, dva tituly mistrů světa) přidal další cenný kousek. Překonal svého konkurenta Aloise Hadamczika v nejvyšším počtu vítězným odtrénovaných zápasů na extraligové lavičce, přesně stanovil nový rekord na 283. Od té doby Slavia hrála jediné utkání, které prohrála. Doufejme, že ani proti Plzni se Růžičkovo úžasné skóre nebude navyšovat.

Díru po Červenkovi ne a ne zacelit

Roman Červenka, loňský mistr světa, se loni se "svou" Slavií v dobré rozešel a šel za velkého mediálního humbuku hledat štěstí k Jaromíru Jágrovi do ruského Omsku. Mimo všeobecný zájem ležela rovina, kdo že vlastně ostrostřelce a produktivního útočníka nahradí. Ve Slavii si tím rozhodně hlavy lámali, ale zatím se jim to nepodařilo vykoumat. Současné dvanácté místo někdejšího mistra extraligy musí být pro slávisty zklamáním. Když se podívají vzhůru, na vedoucí tým ztrácejí už celých devět bodů, kdežto před posledním Kladnem mají náskok jen sedmi. Slavia marně hledá vůdce, jenž by ve chvílích nejhorších zatáhl a vzal odpovědnost na svá bedra. A to přitom měli sešívaní rozjezd par excelance. Doma porazili přesvědčivě Litvínov 5:1. Pak ještě vybojovali velice cenné dva body na ledě Zlína za výhru po samostatných nájezdech. Avšak pak přišla série čtyř proher, kterou časově rozčeřila jen výhra v Liberci. Zvláště na domácím kluzišti je Slavia bezradná. Uvidíme, jestli ji plzeňská vyhlášená bouřlivá atmosféra, na níž doma nejsou hráči zvyklí, zaskočí nebo nakopne.

Slipčenkovo slabé místo

Před pražským derby jste možná zaznamenali malinkou přestřelku, která proběhla mezi bývalými spoluhráči. Exslávista, nyní sparťan Kůrka si pustil ústa na špacír a bez obalu prohlásil, že současného gólmana Slavie zná tak dobře, že ví, kde je jeho slabé místo. Nezvládá prý střely, které míří mezi jeho betony. Aby svá slova podtrhl, ve 47. minutě bývalého parťáka přesně tak překonal. I když se štěstím. Slipčenka toto tvrzení velice rozhořčilo, výrazně se proti němu ohradil. Avšak na druhou stranu, v tomto zápase nepůsobil nejjistějším dojmem, jako by ... Proč by Plzeňští tuto sparťanskou fintu nemohli ozkoušet a popřípadě ji využít? Otazník ale visí nad tím, jestli se Robert Slipčenko vůbec do branky dostane. Poslední zápas odchytal Kopřiva.

Konečně "klidný" zápas

Ano, mluvíme o minulém střetnutí týmu HC Plzeň 1929, a to i přes to, že se hrálo až do samostatných nájezdů, které musela rozhodnout až druhá série. Paradox, ale v plzeňským poměrech jistě chápaný. Jak jsme psali minule, indiáni si v úvodu soutěže potrpí na gólově bohaté zápasy, před minulým utkáním na ledě Pardubic měli průměr osmi branek na zápas. Pro mistrovskému celku se ale v obraně pokusili vystavit nájezdníkům domácích stopku a ono to fungovalo! Týmový výkon podpořil spolehlivým výkonem i gólman Petr Přikryl. Dokáže Plzeňské ubojované vítězství nakopnou k lepším zítřkům?

Pohled do statistik


HC Plzeň 1929:

Postavení v tabulce: 9.
Počet bodů: 10
Počet vstřelených branek: 25
Počet inkasovaných branek: 28
Nejproduktivnější hráč: Tomáš Vlasák 14 (6+8)
Nejlepší střelec: Tomáš Vlasák - 6 branek
Nejlepší nahrávač: Tomáš Vlasák, Martin Straka - 8 asistencí
Nejtrestanější hráč: Michal Dvořák – 29 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Jiří Hanzlík, Jaroslav Modrý +4
Nejhorší hráč v bodování +/-: Nicolas St. Pierre -6

HC Slavia Praha:

Postavení v tabulce: 12.
Počet bodů: 8
Počet vstřelených branek: 19
Počet inkasovaných branek: 17
Nejproduktivnější hráč: Michal Vondrka 5 (3+2)
Nejlepší střelec: Michal Vondrka, Jakub Sklenář, Tomáš Svoboda - 3 branky
Nejlepší nahrávač: Vladimír Roth, Petr Kadlec – 3 asistence
Nejtrestanější hráč: Juraj Štefanka - 16 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-:Daniel Branda, Miroslav Holec, Tomáš Svoboda, Michal Vondrka - +3
Nejhorší hráč v bodování +/-:Lukáš Krenželok -5


-----------------------------------------------------------------------------------

Výsledky z posledního kola

HC Eaton Pardubice 2
HC Plzeň 1929 3sn
(0:0, 2:2, 0:0 - 0:0)






Branky a nahrávky: 27. Buchtele (Nahodil, Cetkovský), 37. Koukal (Kaberle) - 30. Vostřák (Slaney, Vlasák), 35. Vlasák (Straka, Hanzlík), rozhodující nájezd Hanzlík.
HC Plzeň 1929: Přikryl - Slaney, Modrý, Jeřábek, Hanzlík, Dresler, Frolo, St. Pierre - Lammers, M. Straka, Vlasák - Vostřák, Jan Kovář, J. Heřman - Langfeld, Tvrdík, Johnson - Petruška, Pitule, Dvořák – Obdržálek.


HC Slavia Praha 1
HC Energie Karlovy Vary 2
(0:0, 0:1, 1:1)




Branky a nahrávky: 52. Holec (Doležal, Roth) - 27. Hruška D. (Pech L.), 52. Košťál (Čutta).
HC Slavia Praha: Kopřiva - Kadlec, Kolařík, Kuboš, Roth, Špelda, Vašíček, Žižka - Branda, Doležal, Endál, Holec, Jaškin, Krenželok, Micka, Růžička, Sklenář, Štefanka, Tomica, Vondrka, Žejdl.

-----------------------------------------------------------------------------------