Sedm kulí v Boleslavi. Marián nám hodně pomáhá se s tím vyrovnat, říká o nové situaci Tomáš Vlasák

Nepřiměřeným zásahem Stanislava Šulce do ročníku 2010-11 získal duel Plzně a Boleslavi nádech derby. A nezvyklý nádech zápasu pocítili diváci už před úvodním buly, oba tábory hromově vyvolávaly jméno Tomáše Vlasáka, jenž otevřeně kritizoval vedení soutěže. „Samozřejmě je příjemné slyšet podporu, stalo se mi poprvé v kariéře, aby fanoušci soupeře volali mé jméno,“ usmíval se aktuálně nejproduktivnější muž extraligy. Plzeň byla po zápase spokojenější, i popáté odjela z Boleslavi s vítězstvím, který zařídila gólová exploze ve třetí třetině.

Před a po zápase fanoušci svorně dávali silně najevo nevoli se způsobem vedení nejvyšší české hokejové soutěže, samotný duel byl však přirozeně ostrou řeží o body. Pro domácí šlo o první duel po odečtu bodů, ovšem znát to příliš nebylo. „Vlítli na nás a nestačili jsme jim,“ říká otevřeně Jan Kovář, jedna z klíčových postav duelu. Domácí odskočili na 3:1, Plzeň „šlapala vodu“. Klíčovou se stala přesilová hra 5 na 3 na konci druhé části hry. „Ta přesilovka nám hodně pomohla, gól domácí nahlodal,“ všiml si Tomáš Vlasák, autor klíčové přihrávky u druhého gólu.

Plzeň si přenesla výhodu 5 na 4 na začátek třetí části a rozpoutala na boleslavském ledě střelecké peklo. V přesilovkovém zámku hodil Straka puk na obránce Hanzlíka, před nímž se otevřel širý prostor. „Jirka mi to krásně hodil na hůl a mně se to povedlo tečovat přesně nahoru,“ líčí důležitý moment Kovář, který v tuto chvíli zaznamenal svůj 10. gól v sezóně. Domácí vypadli z role a za deset minut je do kolen poslal krásnou ranou Martin Heřman, k němuž se o tři minuty později přidal Martin Straka. Na své spoluhráče navázal dalším střeleckým momentem Kovář, v přečíslení dvou na jednoho. „Tomáš Vlasák mi to krásně hodil, chtěl jsem puk strhnout do středu, povedlo se, do střely mi ještě na poslední chvíli skočil bek, ale asi na popáté jsem to dal,“ culí se dvacetiletá vyrůstající hvězda.

Stav 3:6 však netrval dlouho, góly Macha a Dudy nakonec ustanovily skóre na vysokých 4:7, Plzeň si podruhé za sebou připsala tři body a v nové tabulce má 19 bodů. „Nezbývá nic jinýho než bojovat o každý bod, je to nová situace, musíme do toho dávat srdíčko jako dneska,“ burcuje Vlasák. „Hodně nám v tom samozřejmě pomáhá Marián,“ dodává. I díky trenérovi tým není psychicky decimovaný administrativním zásahem ředitele ligy. „Ne, ne, určitě ne,“ kroutí přesvědčivě hlavou Kovář, který se vyšvihl na šesté místo bodování extraligy. „Daří se, ale body se od první lajny očekávají.“

První muž bodování Tomáš Vlasák byl v centru zájmu i po zápase, na přetřes šla přirozeně slovní přestřelka s vedením ligy. „Co jsem řekl, za tím si stojím. Ale teď už bych to nechtěl řešit, třeba až po sezóně, musíme se soustředit na hokej. Ode mě už teď žádná reakce nepřijde.“ Ovšem prezident APK Ctibor Jech se vyjádřil, že slova Vlasáka chce dále řešit a mj. plzeňský klub obvinil, že stále hledá problémy mimo sebe. „Nevím, jestli pan Jech četl můj rozhovor, ale my jsme chybu přiznali, jasně jsem to řekl.“ Že Plzeň na rozdíl od nejvyšších činovníků českého hokeje pro sebe důsledky vyvodila, svědčí i odstoupení ředitele Plzně Jaromíra Zavorala. Ve vedení ligy přirozeně zůstává vše při starém.

A Ctibor Jech dále hrozí pokutou za ostrá slova plzeňské „šestadvacítky“. „Prý mi extraliga dává dobře placenou práci. Mně nedává práci extraliga, ale Plzeň,“ vzkazuje do Liberce. Plzeňští fanoušci začali připravovat sbírku na případnou pokutu, jenže to by byla zřejmě zbytečná práce, Tomáš Vlasák za svoji upřímnost na chlebíčky na svazu přispívat nehodlá. „Pokud něco přijde, budu se bránit,“ říká přesvědčeně a dodává: „Myslím, že oni by tu měli být pro hráče.“ Na poměry v českém hokeji však hokejisté musejí zapomenout a pokusit se dohnat aktuálně desetibodovou ztrátu na desátou Slavii Praha. Nyní mají před sebou těžký víkend na ledech moravských celků Brna a Třince.