Radek Duda už neplatí za vrchního spalovače

Plzeň - Že se indiáni nevzdávají, na vlastní kůži poznali v nepřátelském teritoriu i zlínští ševci. Ti sice v duelu 26. kola dokázali v úvodní třetině ještě vyrovnat, ale Plzeňští pak do první sirény strhli vedení na svou stranu. A další dvě branky, u kterých nechyběl Radek Duda, udaly zápasu jasný směr. Ten ve prospěch Plzně. „Strašně si hokejově užívám svoje angažmá v Plzni. Vždyť hraju s nejlepším hráčem extraligy,“ vysekl dvojnásobný střelec na dálku poklonu svému kapitánovi.

Radku, v čem byl klíčový rozdíl ve vaší hře oproti nedělní prohře?
V Třince jsme neodehráli špatný zápas, dokonce bych řekl, že z pohledu diváka jsme hráli lépe než dneska. Problém byl v tom, že jsme nedávali góly, a vaz nám pak zlomila paradoxně naše dlouhá přesilovka. Dnes jsme měli vlažnej start a navíc proti nám nastoupilo hodně takticky vyzrálé mužstvo. Pan Venera za tu dobu, co ve Zlíně působí, odvedl velký kus práce. Vy jako soupeř pak hrajete prakticky do plných a ze zápasu je psychická bitva, kdo dobývání vydrží déle. Rozhodlo pak to, že jsme stříleli góly. Oproti soupeři, i oproti minulému zápasu.

Vám se v plzeňském dresu daří i co do kanadských bodů...
Jojo, to je pravda. Ale zase v Chomutově jsem byl vrchní spalovač, tak se to obrátilo. (smích) Musím ale říct, že veliký podíl na tom má to, že hraju v týmu s nejlepším hráčem u nás. Chce to vždycky se jenom naladit na Martinovu frekvenci a užívat si hokej. Rád si třeba i zavzpomínám na MS, kde jsem s Dědkem nastupoval. Ale není to všechno jen o něm. Jsou tu další vynikající kluci, jako je Jarda Modrý, John Slaney, Jirka Hanzlík nebo Tomáš Vlasák a další. Je to nádhera s nimi hrát! Jsem šťastný, že si na mě Plzeň vzpomněla, a jsem rád za každý zápas i každý trénink. Chci si to tady hokejově užít a klukům co nejvíce pomoct.

Trápí vás pohled na extraligovou tabulku?
Nic takového! Proč truchlit? Prostě se stala chyba a za nás někdo rozhodl. Musíš to vzít a srovnat si to v hlavě. Čím víc o tom budeš přemýšlet, tím se srazíš dolů a budeš trpkej a kyselej. Samozřejmě pak nebudeš hrát dobře, a to už znamená problém pro tým. Tady v Plzni je přes dvacet bojovníků s jedním cílem - dokázat všem i sobě, že je to hratelná situace. Vždyť je půlka sezóny a ve hře je spousta bodů. Je tu skvělá morálka, dokážeme vyhrávat doma i venku. Třeba dneska - sice jsme nehráli nejlepší hokej, ale na ten led jdeme a ty body si vezmeme. Bojujeme všichni, je jedno, jestli mladej nebo starej hráč. Fakt vynikající morálka.

Pojďme se ještě vrátit k vaší brance - ta byla doopravdy koukatelná. Zamýšlel jste to takhle od počátku akce?
Viděl jsem, jak Leška hodil Hamrlíkovi puk naprosto špatně. Jel jsem pro puk a ještě jsem počkal, co udělá bek proti mně. Pak už to bylo jasný - chtěl jsem si to přesně takhle vyzkoušet, jestli to vyjde. Obránce se vylákal na mě a já jsem jen chtěl Vostrýmu připravit co nejlepší šanci, aby uklízel do prázdný brány.