Co najdou indiáni pod stromečkem ve Vítkovicích?

Plzeň – Reprezentační přestávka je za námi a indiány čeká možná nejdůležitější série sezóny. Hned čtyři duely na ledech soupeřů. A aby toho nebylo málo, začínají svěřenci kouče Jelínka ve Vítkovicích, jež jsou aktuálním lídrem. Západočeši se musejí obejít bez Marka Mazance a Jakuba Jeřábka, kteří v zámoří bojují s reprezentačním výběrem. Podaří se modrobílým si přibalit na dlouhou cestu domů pod stromeček nějaký bodík?


HC VÍTKOVICE STEEL
vs.
HC PLZEŇ 1929

ČEZ Aréna, Vítkovice
22. prosince 2010
32. kolo hokejové Tipsport extraligy

Plzni se v loňském roce na budoucího vicemistra extraligy z Vítkovic dařilo. Nejprve ve třetím kole doma Steel nezaváhal a těsný stav 3:2 upravil pár minut před koncem na konečných 5:2. V odvetě hosté vedli o dva zásahy, ale domácí dokázali v poslední třetině zápas poslat do prodloužení, ve kterém rozhodl Hanzlík. Prakticky po třech letech poté indiáni dobyli Ostravu, když brali tři body za výhru 4:3 a dílo dokonali pohodlným vítězstvím 4:1 před svými fanoušky. A ani letos indiáni nepaběrkují. V šestém kole sice v ostravské ČEZ Aréně podlehli jednoznačně 1:6, v odvetě však v nádherném utkání na počátku kontumační aféry doma uspěli poměrem 4:2. Povede se družině Martina Straky opět uspět na horkém ledě aktuálního lídra, který před svými fanoušky ztratil pouze osm bodů?

-----------------------------------------------------------------------------------

Doma k nepřekonání

V nedobytnou tvrz proměnili Vítkovičtí svojí Arénu. V patnácti zápasech podlehli jen v repríze finále Pardubicím a Českých Budějovicím a jen celky Karlových Varů a Liberce dokázaly uválčit alespoň bod. Nebýt odečtu bodů, ztráceli by indiáni tři bodíky, ovšem s dvěma odehranými utkáními navíc. V tabulce venkovní je tomu přesně naopak, jen ztráta je dvoubodová.

Spolehlivý Málek a…

Roman Málek se po svém návratu jeví ve skvělém světle, daří se mu hlavně proti bývalým zaměstnavatelům. Slavii již porazil třikrát, přičemž svěřencům kouče Růžičky povolil pouze jeden zásah v každém utkání. Karlovy Vary uhrály alespoň dvakrát bod, přesto ve třech utkáních nastřílely šest gólů. Nejlépe je na tom tedy Plzeň, která doma uspěla v poměru 4:2 a podlehla 1:6. Třiatřicetiletému gólmanovi patří s téměř třiadevadesáti procentuální úspěšností zákroků čtvrté místo za Dubou, Hamerníkem a Vošvrdou.

…střelec Káňa a…

Překvapivého střelce našly Vítkovice. Dvacetiletý Jan Káňa, který kdysi zkoušel štěstí i za velkou louží, nastřílel ve třiceti zápasech čtrnáct gólů, což je pouze o dva méně než nejlepší Martin Růžička z Třince, David Hruška z Karlových Varů a Tomáš Vlasák. Navíc přidal šest asistencí a v klubových statistikách zaujímá páté místo se sedmibodovou ztrátou. Životní sezónu podtrhuje i fakt, že se poprvé za svůj mateřský klub prosadil až v letošní přípravě.

…a jistota Burger

Desátou sezónu v řadě kroutí ve vítkovickém dresu Jiří Burger. Třiatřicetiletý útočník vždy patřil mezi nejproduktivnější hráče svého týmu. Hned ve své první sezóně za nový klub 2001/2002 porazil se ziskem 58 bodů o 14 bodíků Davida Moravce. O rok později se situace opakovala, tentokráte ale oba soky dělil pouze jeden. Poté Burger dokonal hattrick, porazil o 14 bodů Irgla. V ročníku 2004/2005 skončil kladenský odchovanec pátý. Předčili ho Irgl, Štefanka, Peterek a Varaďa, prvního a pátého dělily ovšem pouze čtyři body. Další ročník znamenal nejhorší umístění v bodování týmu Vítkovic. Hubáček, Procházka, Uram, Irgl a explzeňský obránce! Stanislav Hudec odsunuli Burgera až na šestou příčku. Ten ovšem vinou zranění odehrál o jedenáct utkání méně a na prvního ztrácel bodíků třináct. Sezóna 06/07 znamenala třetí místo o dva body byli lepší Irgl s Hubáčkem. Poté to bylo o příčku lepší, vyhrál ale Ujčík. Předloni již ale i Viktor Ujčík ztratil osm bodů. Naposledy Burger opět vyhrál, s šestibodovým náskokem na Kvapila, ve spanilé jízdě za stříbrnou medailí v play-off skončil pátý za Barinkou, Ujčíkem, Štefankou a Hruškou, ztratil tři body. A letos? První místo o čtyři bodíky před Hunou, Pohlem a obráncem Malíkem. V aktuálním ročníku Tipsport extraligy si Jiří Burger proti Plzni připsal dvě asistence, obě v prvním střetnutí.

-----------------------------------------------------------------------------------

Statistika nuda je, má však cenné údaje...

HC Vítkovice Steel :

Postavení v tabulce: 1.
Počet bodů: 58
Počet vstřelených branek: 99
Počet inkasovaných branek: 74
Nejproduktivnější hráč: Jiří Burger 27 (6+21)
Nejlepší střelec: Jan Káňa - 14 branek
Nejlepší nahrávač: Jiří Burger – 21 asistencí
Nejtrestanější hráč: Marek Malík – 66 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Petr Vrána +10
Nejhorší hráč v bodování +/-: Peter Húževka -6



HC Plzeň 1929:

Postavení v tabulce: 12.
Počet bodů: 34
Počet vstřelených branek: 101
Počet inkasovaných branek: 104
Nejproduktivnější hráč: Tomáš Vlasák 46 (16+30)
Nejlepší střelec: Tomáš Vlasák - 16 branek
Nejlepší nahrávač: Tomáš Vlasák - 30 asistencí
Nejtrestanější hráč: Michal Dvořák – 66 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Jaroslav Modrý +12
Nejhorší hráč v bodování +/-: Nicolas St. Pierre -11

-----------------------------------------------------------------------------------

Výsledky z posledního kola

HC Vítkovice Steel 7
HC Slavia Praha 1
(2:0, 3:1, 2:0)






Branky a nahrávky: 14. Pohl (Trnka, Vrána), 18. Vrána (Punčochář, Pohl), 30. Szturc (Tomas), 33. Ujčík, 38. Tomas (TS), 53. Ujčík (Barinka), 59. Huna (Barinka, Malík) - 27. Micka (Jelínek).
HC Vítkovice Steel: Málek - Barinka, Malík, Ovčačík, Trnka, Rehák, Voráček, Punčochář - Burger, Huna, Ujčík, Vrána, Klimek, Pohl, Tomas, Strapáč, Sýkora, Szturc, Hlinka, Svačina, Húževka.


HC Plzeň 1929 3
HC Benzina Litvínov 4sn
(0:0, 2:2, 1:1 - 0:0)




Branky a nahrávky: 31. Vlasák (Straka, Kovář), 38. Duda (Modrý, Heřman), 53. Straka (Vlasák, Duda) - 29. Černý (Kubát), 36. Jánský (Hübl, Lukeš), 55. Kubát (Lukeš), 65. Jenáček.
HC Plzeň 1929: Mazanec (nájezd Halmoši) - Jiří Hanzlík, Frolo, Jeřábek, Modrý, Benák, Dresler, St. Pierre - Vostřák, Jan Kovář, Vlasák - Duda, Straka, Johnson - Pitule, M. Heřman, Dvořák - Petruška, Lammers, Diviš - Lev.

-----------------------------------------------------------------------------------