Nevšední zápas plný oslav, indiáni vyrážejí na Slavii!

Plzeň – Naposledy v základní části letošní Tipsport extraligy vyrážejí indiáni do hlavního města. Cílem výpravy bude O2 Aréna a hlavně bodový zisk, protože v dosavadním ročníku si ještě Západočeši z Prahy nepřivezli ani bod! Utkání okoření pro všechny fanoušky fakt, že obě mužstva nastoupí v retrodresech ku příležitosti 110 let od vzniku slávistického hokeje. Sešívaný dres dříve oblékal i Tomáš Vlasák, který v den zápasu oslaví šestatřicáté narozeniny, kolega z obrany Jiří Hanzlík zase o den později o rok více! Pokud se nechystáte přímo do dějiště bitvy, je pro vás připraven, jako již tradičně, náš online přenos.


HC SLAVIA PRAHA
vs.
HC PLZEŇ 1929

O2 Aréna, Praha
1. února 2011, 18:15
47. kolo hokejové Tipsport extraligy

Indiáni sice dokázali v minulé sezóně na dvanáctý pokus doma plně bodovat proti Slavii, v novém ročníku hokejové Tipsport extraligy ale opět doma stejnému soupeři podlehli, dvakrát. Pražané domácím do puntíku oplatili loňský nezdar, rozhodující trefu zařídil čtyři minuty před koncem základní hrací doby Vondrka. Nepomohl ani první start Petr Sýkory po svém návratu na západ Čech a jeho vyrovnávací branka. I odveta v ČEZ Aréně patřila hostům, když ještě ve čtyřiapadesáté minutě prohrávali o tři branky, neskutečný obrat dokonali v prodloužení. A do třetice. Svěřenci kouče Růžičky dokonale využili domácího prostředí a zvítězili 3:1. Podaří se Západočechům uspět v ten nejvhodnější moment?

-----------------------------------------------------------------------------------

Nádech historie

Slavia i Plzeň jsou týmy s bohatou hokejovou historií, a proto se oba kluby dohodly, že při společném zápase dají divákům možnost na staré doby zavzpomínat, těm mladším pak něco z hokejové historie ukázat. Všichni hráči tak na sobě budou mít historické dresy bez reklam. Slávisté tak budou hrát v tradičních sešívaných dresech s červenou hvězdou, Plzeňští pak modré dresy s bílými lemy a motivy. Čestné buly vhodí mezi kapitány legenda československého hokeje Augustin Bubník. Dnes dvaaosmdesátiletý člen české síně slávy vybojoval roku 1948 na Olympijských hrách ve Svatém Mořici stříbrnou medaili, o rok později získal s Československem titul mistrů světa. Bubník byl také vůbec prvním českým trenérem, který trénoval zahraniční reprezentaci. V národním týmu Finska působil v letech 1966 až 1969 a na MS ve Vídni s ním porazil i Československo.

"Sto deset let existence klubu, to je něco úžasného, a tak jsme se při této příležitosti rozhodli uspořádat tohle utkání," přibližuje trenér a generální manažer Slavie Vladimír Růžička. "Kdo jiný by ho měl hrát, než nejstarší klub v extralize. Jsem velmi rád, že můžeme tenhle zápas uskutečnit. Původně jsme sice chtěli hrát už šestého ledna, kdy to bylo přesně sto deset let od prvního zápasu, ale museli jsme to důkladně probrat se sponzory. Teď navíc budeme hrát s atraktivním soupeřem."
Na zápas se těší i generální manažer a kapitán plzeňského týmu Martin Straka: "Spousta našich skalních fanoušků chodí stále v retro dresech fandit na domácí i venkovní utkání našeho týmu. Oni tradici dobře znají. Přeci jen jsou tyto dresy pro nás kus úspěšné historie i současnosti. A navíc jsou krásné."

-----------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------

Tomica kapitánem

Petr Kadlec je dalším hráčem, který trenérovi Růžičkovi chybí kvůli zranění. Na tři týdny byla odhadnuta doba léčení natažených svalů v zápěstí, novým lídrem mužstva se tak po dvanácti sezónách stal Marek Tomica. „Beru to celkem normálně, spíš jsem si z toho dělal srandu, kluci říkali, že to budu mít drahý,“ dodal s úsměvem. Třicetiletý dříč je věrný červenobílém dresu již dvanáctou sezónu, letos platí za devátého nejproduktivnějšího hráče svého týmu s dvanácti nasbíranými body, zatím nevynechal jediné utkání.

Slávista desetiletí

Podobně jako mohli fanoušci v Plzni, vybírají i Slávisté svého hokejistu posledních deseti let. V průběžném hlasování vede Josef Beránek, téměř o polovinu méně hlasů má Roman Červenka, následují ho Jaroslav Bednář s Milanem Antošem a Michalem Supem.

Nezadržitelný oslavenec Vlasák

Vládne produktivitě i střelcům celé naší nejvyšší soutěže. Pouze na post nejlepšího nahrávače mu zatím scházejí tři příhry, konkrétně na Martina Straku. Plzeňská šestadvacítka vede mezi kanonýry o jeden gól před brněnským Radimem Hruškou, jeho jmenovce Davida z Karlových Varů, jenž byl také zdárným konkurentem, již povolal do svých služeb Chomutov. O třetí příčku se tedy s třígólovou ztrátou dělí Martin Růžička z Třince a Jaroslav Balaštík ze Zlína. V produktivitě stíhá oslavence, který v den zápasu se Slavií oslaví své šestatřicáté narozeniny, pouze parťák Martin Straka se čtyřbodovou ztrátou a sedmapadesáti nasbíranými body, třetí je liberecký Petr Nedvěd s padesáti. Na loňského vítěze kanadského bodování ligy, slávistického Romana Červenku, chybí Vlasákovi dvanáct bodů a zbývá odehrát šest duelů.

Aby toho nebylo málo, dalšímu oslavenci, Jiřímu Hanzlíkovi, chybí tři body na post nejproduktivnějšího obránce soutěže, nejlepší je doposud Marek Malík z Vítkovic s bilancí pět branek a dvacet asistencí.

Neuvěřitelná čísla si po dvanácti odchytaných střetnutích drží i gólman Luboš Horčička - průměr branky na zápas 1,5 a úspěšnost zákroků více než 94,5 procenta, jako bonus i dvě čistá konta.

-----------------------------------------------------------------------------------

Statistika nuda je, má však cenné údaje...

HC Slavia Praha:

Postavení v tabulce: 7.
Počet bodů: 71
Počet vstřelených branek: 122
Počet inkasovaných branek: 121
Nejproduktivnější hráč: Michal Vondrka 32 (14+18)
Nejlepší střelec: Michal Vondrka - 14 branek
Nejlepší nahrávač: Petr Kadlec - 21 asistencí
Nejtrestanější hráč: Jiří Vašíček - 138 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Michal Vondrka +10
Nejhorší hráč v bodování +/-: Lukáš Špelda -4



HC Plzeň 1929:

Postavení v tabulce: 9.
Počet bodů: 65
Počet vstřelených branek: 139
Počet inkasovaných branek: 133
Nejproduktivnější hráč: Tomáš Vlasák 61 (24+37)
Nejlepší střelec: Tomáš Vlasák - 24 branek
Nejlepší nahrávač: Martin Straka - 40 asistencí
Nejtrestanější hráč: Martin Heřman – 77 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Jaroslav Modrý +13
Nejhorší hráč v bodování +/-: Tomáš Frolo -9

-----------------------------------------------------------------------------------

Výsledky z posledního kola

HC Energie Karlovy Vary 3
HC Slavia Praha 2sn
(0:1, 0:0, 2:1 - 0:0)






Branky a nahrávky: 52. Sailer (Pech, Nosek), 59. Nosek (Skuhravý, Kumstát), rozhodující nájezd Skuhravý - 19. Pospíšil (Sklenář), 58. Svoboda (Vašíček, Roth).
HC Slavia Praha: Kopřiva - Žižka, Kuboš, Jeník, Tomica, Roth, Vašíček, Barák, Krejčík, Kolařík - Svoboda, Vondrka, Jelínek, Jaškin, Pospíšil, Krenželok, Poletín, Micka, Doležal, Třetina, Sklenář.


HC Plzeň 1929 3
HC Eaton Pardubice 2
(0:2, 1:0, 2:0)




Branky a nahrávky: 34. Dresler (Dvořák, Duda), 42. Modrý (Svačina), 57. Duda (Heřman) - 3. Rákos (Kousal), 17. Nakládal (Koukal).
HC Plzeň 1929: Horčička - Benák, Jiří Hanzlík, Jeřábek, Modrý, Dresler, Frolo, St. Pierre - Vostřák, Vlasák, Svačina - Duda, Straka, Dvořák - Lammers, M. Heřman, Johnson - T. Rachůnek, Haman, Plášek - Stránský.

-----------------------------------------------------------------------------------