Indiáni na finské stezce! První na řadě je Kärpät Oulu

Plzeňští začnou svou finskou misi na ledě nebezpečného Kärpät Oulu. Pětinásobný mistr SM-liigy se však v letošním premiérovém ročníku nejprestižnějšího předsezónního turnaje v Evropě trápí. Dvakrát už prohrál, a jak se říká, do třetice toho dobrého i zlého. Dokáží Plzeňané z horkého ledu chladného severského prostředí přivézt body? My u toho online budeme!


KÄRPÄT OULU
vs.
HC PLZEŇ 1929

Oulun Energia Areena, Oulu
18.srpna 2011
2. zápas European Trophy

Kärpät Oulu

Opravdu příliš často se nestává, aby plzeňský klub změřil síly s jedním z finských velkoklubů, proto si pojďme Kärpät trochu blíže představit.
Profesionální finský hokejový tým byl založen v roce 1946. Prvního medailového úspěchu se dočkal v sezóně 1979/1980, kdy slavil historický bronz. Rok nato však bylo v Oulu ještě veseleji, protože Kärpät zvítězil v play-off a stal se finským mistrem. Po roční odmlce následovala šňůra třech bronzových medailí, která byla zakončena stříbrem. To jsme se přehoupli až do sezóny 1986/1987. V Kärpätu pak následovaly chudší časy, které zlomil až znovu stříbrný úspěch, tentokrát v sezóně 2002/2003. Pak to ale přišlo! Druhý mistrovský titul o rok později, navíc s českým podpisem - Petr Tenkrát, Vladimír Machulda, Martin Štěpánek. Poté obhájený titul, znovu s českou stopou, tentokrát Tenkráta doplnil jen Ujčík. Po bronzové sezóně 2005/2006 přišel opět zlatý double, o který se zasloužili Michal Broš a explzeňský Viktor Ujčík, respektive Broš s nyní plzeňským Ondřejem Kratěnou. Poslední medailový úspěch pak přišel v sezóně 2008/2009 a měl příchuť stříbra. A jak tomu bylo loni? V uplynulé sezoně se v Kärpätu objevilo dokonce šest českých hráčů, pomohli sice zachránit postup do play-off, ale Oulu vypadlo už v předkole.


Kärpät Oulu v kostce

Založeno: 1946
Soutěž: SM-liiga
Stadion: Oulun Energia Areena
Trenér: Mikko Haapakoski
Češi letos: Ivan Huml, Michal Vondrka, Jan Snopek


Kärpät Oulu a HC Plzeň 1929 v European Trophy

Nejprve začněme domácím Oulem. Ti už mají, na rozdíl od Plzeňských, za sebou dvě venkovní utkání. Evropský pohár začali na ledě Vídně, kde s místními Capitals prohráli po velikém boji 3:2 po samostatných nájezdech. Kärpät doháněl dvoubrankové manko, ale po dvou slepených gólech v rozmezí necelých třech minut (skórovali Rotter a Huml) zápas zdramatizoval. To ve druhém utkání, tentokrát proti Slovanu Bratislava Kärpät dvoubrankový náskok soupeře už po první části nedohnal a prohrál 1:4. Jedinou branku svého týmu vstřelil Julius Junttila.
Plzeňští mají za sebou pouze jediné utkání, a to na jihu Čech proti Českým Budějovicím. O velké drama také nebyla nouze, po přetahované o vedení zápas dospěl do prodloužení, ve kterém byli šťastnější indiáni a připsali si výhru, na kterou jejich budoucí soupeř zatím marně čeká. Ještě doplňme plzeňské střelce, dva góly vsítil obránce Geoff Kinrade, v prodloužení pak rozhodl Tomáš Vlasák.


-----------------------------------------------------------------------------------

Rozpis zápasů HC Plzeň 1929 v European Trophy

Pátek 12. srpna: HC MOUNTFIELD – Plzeň

Čtvrtek 18. srpna: Kärpät Oulu – Plzeň

Sobota 20. srpna: KalPa Kuopio – Plzeň

Čtvrtek 25. srpna 18:00 hod.: Plzeň – Vienna Capitals

Sobota 27. srpna 18:00 hod.: Plzeň – Slovan Bratislava

Neděle 28. srpna 18:00 hod.: Plzeň – Tappara Tampere

Středa 31. srpna: HC Slavia Praha – Plzeň

Úterý 6. září 18:00 hod.: Plzeň - Pardubice

-----------------------------------------------------------------------------------

Výsledky z minulého kola ET:

HC Slovan Bratislava 4
Kärpät Oulu 1
(2:0, 1:1, 1:0)






Branky a nahrávky:3. Lipiansky (Skokan), 9. Bakoš (Macho, Frühauf), 34. Bulík (Švárny), 56. Bakoš (Bulík, Macho) - 22. Junttila (Huml, Lehtonen).
Kärpät Oulu: Karhunen (Hostikka) - Lehtonen, Mäntymaa, Mikkola, Eklund, Ohtamaa, Snopek, Niemelä, Lehto - Vondrka, Huml, Junttila - Alikoski, Saarenheimo, Haataja - Körkkö, Kemppainen, Koponen - Korkiakoski, Komulainen, Lamberg.

HC Mountfield 2
HC Plzeň 1929 3 pp.
(0:0, 1:1, 1:1 - 0:1)




Branky a nahrávky: 38. Kašpařík (Ptáček, Krajnc), 48. Vydarený (Langhammer) - 37. Kinrade (Kovář), 54. Kinrade (Straka), 63. Vlasák (Kaberle).

HC Plzeň 1929: Svoboda - Kinrade, Hanzlík, St. Pierre, Kaberle, Jeřábek, Frolo, Růžička - Duda, Kovář, Straka - Kratěna, Hlinka, Vlasák - Dvořák, Heřman, Johnson - Mrňa, Petruška, Pitule - Stránský.

-----------------------------------------------------------------------------------