Dalším finským celkem, se kterým indiáni změří síly, bude KalPa Kuopiu

V prvním zápase European Trophy ve Finsku zdolali Plzeňáci velmi silný tým Kärpät Oulu. V sobotu narazí modrobílí na dalšího kvalitního soupeře, KalPa Kuopiu. Oba finské týmy ale při svých prvních soubojích s českými rivaly neuspěly. Kärpät Oulu podlehl Plzni 2:3 po samostatných nájezdech a úplně stejně dopadl i příští soupeř indiánů při svém měření sil s Českými Budějovicemi. Finové se rozhodně budou chtít pomstít a Plzeňáky v žádném případě nečeká lehký zápas.


KALPA KUOPIU
vs.
HC PLZEŇ 1929

Kuopion jäähalli
20. srpna 2011
3. zápas European Trophy

KalPa Kuopiu

Druhý finský klub, se kterým Plzeň v rámci European Trophy změří síly, bude opět silným soupeřem. Pojďmě si představit tým KalPa Kuopiu:

Tento finský mančaft má v rodném listě stejný rok jako HC Plzeň, tedy 1929. V roce 1999 ale nejvyšší finskou soutěž opustil a k návratu mu pomohla až výluka v NHL, kdy Timonen, Kapanen a Hall pomohli vrátit klub zpět do nejvyšších pater. Od sezóny 2005/06 už opět hrají hokejisti Kuopiu v SM-lize a v sezóně 2008/09 dosáhli dokonce na bronzovou medaili. Loňský ročník nebyl tak povedený, hlavně start do sezóny klubu po odchodu zkušných hráčů Sahlstedta, Kapanena a Strömberga nevycházel. Tým se střelecky trápil a zvedla jej až výpomoc Brendla s Petrovickým. Nakonec ale dosáhli na pěkné 5. místo po základní části. Ve čtvrtfinále podlehli v sedmizápasové sérii Raumě.

Zajímavostí může být, že majoritním vlastníkem tohoto klubu je vynikající hokejista Sami Kapanen, dalšími spolumajiteli jsou Kimmo Timonen a Scott Hartnell. Tahouny týmu jsou Jukka Hentunen, Matti Kuparinen, Tommi Miettinen, Tuomas Kiiskinen a Sakari Salminen. Zapomenou se rozhodně nesmí také na skvělého gólmana Ari Ahonena. No a samozřejmě největší hvězdou KalPy je sám její majitel Sami Kapanen. Na zahraniční hráče v Kuopiu příliš nespoléhají, jedinými cizinci jsou švédský obránce Adam Masuhr a američan Ryan Lannon. S tímto složením míří finský klub hodně vysoko a prohlašuje, že hodlá zaútočit na vítězství v SM-lize.


KalPa Kuopiu v kostce

Založeno: 1929
Soutěž: SM-liiga
Stadion: Kuopion jäähalli
Trenér: Tuomas Tuokkola
Češi letos: nikdo


Kuopia KalPa a HC Plzeň 1929 v European Trophy

KalPa již sehrála v letošní European Trophy 3 zápasy. Dařilo se jí střídavě. V prvním zápase podlehla na nájezdy Slovanu Bratislava 1:2, poté Finové přehráli 4:2 Vienna Capitals a ve čtvrtek opět podlehli na nájezdy Českým Budějovicím 2:3. Tyto výsledky jsou rozhodně za očekáváním finského klubu a proti Plzni se budou chtít předvést.
Indiáni mají za sebou pouze dva zápasy European Trophy. V obou si však dokázali zajistit vítězství. Pokaždé to ale bylo až v nastaveném čase. V Českých Budějovicích rozhodl v prodloužení Tomáš Vlasák, v zápase s Kärpät Oulu musely rozhodnout až samostatné nájezdy, ve kterých se jako jediný zapsal do listiny střelců Jaroslav Hlinka.


-----------------------------------------------------------------------------------

Rozpis zápasů HC Plzeň 1929 v European Trophy

Pátek 12. srpna: HC MOUNTFIELD – Plzeň (2:3pp)

Čtvrtek 18. srpna: Kärpät Oulu – Plzeň (2:3sn)

Sobota 20. srpna: KalPa Kuopio – Plzeň

Čtvrtek 25. srpna 18:00 hod.: Plzeň – Vienna Capitals

Sobota 27. srpna 18:00 hod.: Plzeň – Slovan Bratislava

Neděle 28. srpna 18:00 hod.: Plzeň – Tappara Tampere

Středa 31. srpna: HC Slavia Praha – Plzeň

Úterý 6. září 18:00 hod.: Plzeň - Pardubice

-----------------------------------------------------------------------------------

Výsledky z minulého kola ET:

KalPa Kuopiu 2
HC Mountfield 3 sn.
(0:0, 2:2, 0:0 – 0:1)






Branky a nahrávky: 27. Jukka Hentunen (Adam Masuhr, Sami Kapanen), 38. Jyri Junnila (Ossi Saarinen) – 33. Peter Mikuš (David Kuchejda, Tomáš Mertl), 35. František Ptáček (Pavel Kašpařík), rozhodující nájezd Petr Sailer.
Kärpät Oulu: Ahonen – Timonen, Masuhr, Lannon, Kauppinen, Kukkonen, Koistinen, Kallela, Laurila – Kapanen, Rissanen, Hentunen – Salminen, Kuparinen, Kiiskinen – Pakarinen, Riekkinen, Jokinen – Saarinen, Ikonen, Junilla

Kärpät Oulu 2
HC Plzeň 1929 3 sn.
(0:0, 0:0, 2:2 - 0:0)




Branky a nahrávky: 42. Vondrka (Junttila, Huml), 55. Kemppainen (Koskenkorva, Ohtamaa) - 43. Pitule, 58. Duda (Hanzlík, Straka), rozhodující nájezd Hlinka.

HC Plzeň 1929: Svoboda - Hanzlík, Kinrade, Kaberle, St. Pierre, Frolo, Jeřábek, Dresler - Straka, Kovář, Duda - Vlasák, Hlinka, Kratěna - Johnson, M. Heřman, Dvořák - Pitule, Petruška, Mrňa .

-----------------------------------------------------------------------------------